Scary Movie 5 2013

Komedi
USA
86 MIN
Engelska
Scary Movie 5 poster

Synopsis

Nr 5 i serien handlar om det lyckligt gifta paret Dan och Jody som börjar märka att bisarra saker händer efter att de tagit hem Dans brorsbarn som levt ensamma i skogen i tre år. Konstiga saker börjar snart även ske på deras jobb och de misstänker att de är hemsökta av en demon. Tillsammans med några experter och flertalet kameror måste de snabbt lista ut hur de ska bli av med demonerna innan det är för sent.
Ditt betyg
1.5 av 182 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

11 juni 2013 | 20:01

Skrämmande uselt

Så var det dags igen. 2000-talets mest seglivade och troligtvis mest lönsamma parodi-filmfranchise är tillbaka i biograferna med ett nytt lågvattenmärke. Borta är alla skratten, Wayans-bröderna och seriens tidigare ansikten utåt - Anna Faris och Regina Hall - vilka lämnat ett sjunkande skepp som på något outgrundligt sätt håller sig flytande med botten uppåt. Vad den forne parodimästaren David Zucker ("Titta vi flyger!") gör i eftertexterna vet nog inte ens han själv.

Charlie Sheen och Lindsay Lohan öppnar denna skratt-begravning i en sängkammarscen där de turas om att driva med sina fotbojor och tabloid-rubriker till Benny Hill-musik innan de blir avbytta av om möjligt än mindre inspirerade inhopp från Snoop Dogg, Heather Locklear och Mike Tyson. Det finns en handling där någonstans mellan pruttarna och tuttarna, löst baserad på "Mama" och "Paranormal Activity" men den är så vag att den inte förtjänar att nämnas.

Historien finns där som en klen ursäkt för att låta ex-porrskådisen Simon Rex och stackars Ashley Tisdale ("High School Musical") apa efter filmer som "Rise of The Planet of The Apes", "Sinister", "Inception" och "Black Swan" med gester så breda att de får Melodifestivalens mellanakter att framstå som rena Jan Stenmark-stripparna. Här verkar tanken vara att blotta referensen till ovan nämnda filmer i ett plumpt sammanhang i sig ska räcka för att locka till garv - det gör det inte.

Att den femte uppkastningen från "Scary Movie"-franchisen skulle ha filtrerat bort de flesta av skratten överraskar föga men att man till och med tummat på de grundläggande filmtekniska aspekterna som klippkontinuitet och sånt där som att dialogljudet synkar med bilden känns väll som ett lågvattenmärke om något, även i den här filmserien.

Sju år har gått sen jag gav bort mina två allra första MovieZine-pluppar till "Scary Movie 4" i en snäll sågning, sju år som inte varit direkt blida mot filmparodi-genren. När internetmemes, Twitter-fyndigheter och YouTube-parodier nu möter våra näthinnor med blixtens hastighet och hållbarhetstiden för popkulturella referenser på så vis krympt bemärkligt känns de redan platta drifterna i "Scary Movie 5" med sex år gamla filmer som "Paranormal Activity", nu om möjligt än mer trötta och framförallt, hopplöst uråldriga.

Uppenbarligen stämde min mörka profetia om "Scary Movie"-filmernas överlevnad sen sist det begav sig: "Så länge man lyckas bibehålla ett stabilt barnafödande så kommer det alltid att finnas tillräckligt med 13-åringar som inte kan föreställa sig något roligare än en storbystad blind tjej som tömmer tarmen i en likkista." Enda skillnaden är att hon den här gången är utbytt mot ett barn som stoppar en corn dog i baken och sen luktar efter.

"Evil is coming - bring protection" lyder taglinen, och nog är det ondska i sin renaste form att girigt lobotomera arma tonåringar och råna dem på både hjärnceller och veckopengar med denna sortens filmiska övergrepp. Tyvärr är en etta i betyg det bästa skyddet jag kan erbjuda, även om jag tvivlar på att det hjälper.

| 11 juni 2013 20:01 |