Skribent

MovieZine.se

17 januari 2010 | 21:17

60 filmer du inte får missa under 2010

Varje år går det ca 500 filmer upp på bio plus åtskilliga titlar som släpps direkt till DVD. Mycket att hålla koll på och för att underlätta för er i filmdjungeln har MovieZines redaktion listat sina 60 mest peppade filmer för 2010. Vid varje film står peppförfattarens namn i parantes och observera att alla premiärdatum är preliminära och kan ändras.

A Prophet (Kim Nilsson)

Jacques Audiards intensiva och våldsamma fängelsedrama har skördat framgångar på festivaler under hela 2009. Äntligen kommer den franska filmen hit som ska vara årets starkaste med en helt suverän Tahar Rahim i huvudrollen. Franskt är fräckt i år igen.

Biopremiär 19 mars

The A-Team (Jonas Appelberg)

Murdock och B.A. är tillbaka. Jag minns att de körde repriser av den här serien när jag kom hem från skolan någon gång på 1990-talet. En svart skåpbil fylld med The A-team som alltid var i trubbel och någon gång i varje avsnitt var en bil tvungen att volta i slow-motion. Nu är filmen här och ingenting tyder på stordåd med Liam Neason i huvudrollen och den i stort sätt okände Joe Carnahan bakom spakarna. Men nyfikenheten finns där och jag längtar efter att få höra världens bästa intromusik i biomiljö.

Biopremiär 11 juni

Alice in Wonderland (Kim Nilsson)

Att Tim Burton ska göra film av Alice i Underlandet känns lika självklart som att handen passar i handsken. Med sitt fantasifulla och galna bildspråk är han som gjord att ta den rätt skruvade sagan till vita duken. Och Johnny Depp som hattmakaren är bara så rätt. Årets knäppaste?

Biopremiär 5 mars

An Education (Nils Karlén)

Brittiska "An Education" har lite i skymundan inlett ett korståg för att charma biobesökare i hela Europa. Danska regissören Lone Scherfigs ("Danska för nybörjare") engelskspråkiga debut har hyllats kors och tvärs vart än den har gått upp. Berättelsen om en tonårings uppväxt i 1960-talets London ser ut att göra det mesta rätt. Att Nick Hornby skrivit manus gör knappast saken sämre. Ett måste.

Biopremiär 5 februari

Black Dynamite (Daniel Ogalde)

De dödar hans bror, han ger sig ut på en hämndslakt. Visst låter det simpelt men med rätt hantlag, stil och framför allt humor kan "Black Dynamite" ta "Shaft"-arvet till en helt ny nivå med sköna oneliners åt folket. Och vem gillar inte en biffig, själmedveten chokladpudding - Can you dig it?

Ingen svensk premiär inplanerad i dagsläget

The Blind Side (Kim Nilsson)

Sandra Bullock har alltid varit en favorit, men rätt underskattad av kritiker. Nu slår hon på stort i det här fotbollsdramat om en egensinnig kvinna som tar in en mörk, osäker ung man i sin söderfamilj. Låter lite väl duktigt men också härligt amerikanskt sentimentalt. Årets snyftare?

Biopremiär i vår

Book of Eli (Nils Karlén)

Postapokalyps och dystopism har varit på tapeten i Hollywood den senaste tiden. Snart är det dags för ännu en historia som utspelar sig efter den stora katastrofen. Här är det Denzel Washingtons Eli som i ruinerna av USA försöker försvara landets sista bibel mot en diktatorisk småstads despot spelad av Gary Oldman. Bröderna Hughes film kan vara precis vad som helst: unken religiös moralsaga, tät thriller eller kanske bara en schysst actionfilm. Hur som helst ska det bli spännande att se resultatet.

Biopremiär 12 mars

Clash of the Titans (Daniel Ogalde)

Att Hollywoods otaliga nyfilmatiseringar skulle vara ett fattighetssyndrom till följd av dålig fantasi gör ju inte förväntningarna mindre. I synnerhet inte när det kommer till kultrullen från -81 Clash of the Titans. Här samlas gudar, monster och hjältar i historien om Perseus från den grekiska mytologin. Det enda som fattas är en digital makeover så är den bombastiska actionsagan redo att spränga ögonen ur oss. Med Sam Worthington i huvudrollen kan man bara vänta sig något i klass med "Avatar".

Biopremiär 26 mars

The Conspirator (Jonas Appelberg)

En film om en tjej som står åtalad för medhjälp i mordet på president Lincoln och hur hon och hennes advokat försöker bevisa sanningen om hennes oskuld. Robert Redford står bakom kameran igen för första gången sedan 2007 och bland skådespelarna återfinns James McAvoy, Evan Rachel Wood, Justin Long och Alexis Bledel. På pappret ser det bra ut med andra ord, filmen är under inspelning.

Ingen svensk premiär inplanerad i dagsläget

Cop Out (Fredrik Adolvsson)

En komedi om två poliser på fartfyllda äventyr är ämnet är när Kevin Smith för första gången regisserar någon annans manus. Det osar av klassisk kompisfilm, Bruce Willis och Tracy Morgan känns spontant som ett inspirerat val till huvudrollerna, och även om det är mer action än Kevin är van vid känns det ändå som gjort för honom. Det är sant att trailern inte ser helt lovande ut men jag litar på mannen bakom kameran och är ännu väldigt peppad.

Biopremiär 19 mars

The Cove (Daniel Ogalde)

Hyllad världen över av kritikerkåren känns "The Cove" som en sån där hemsk men likväl allt för relevant dokumentär om den årliga slakten av 25 000 delfiner i Japan. Ett porträtt över människans grymhet även mot de arter vi säger oss älska så mycket. Det är med darrande nerver och knuten näve man kommer att se den här.

Biopremiär 15 januari

Daybreakers (Fredrik Adolvsson)

I en framtid där större delen av mänskligheten förvandlats till vampyrer, håller blodet på att ta slut och blodsugarna måste kämpa för sin överlevnad och hitta alternativ föda. Mitt favoritfilmmonster kombinerat med några ruskigt bra skådisar (Ethan Hawke, Sam Neill och framför allt Willem Dafoe) gör att det ser mer lovande och mer seriöst ut än det har rätt till.

Biopremiär 22 januari

Den fantastiska räven (Lotta Zachrisson)

Ah, Wes Anderson... som jag älskar den mannen. Han har alltid hållit sig till sin speciella, aningen knepiga och absurda stil där skratten ibland kommer fast det är mest tragiskt. I "Den fantastiska räven" har han gått över till animerat och förutom stående favoriterna Murray, Schwartzman och Wilson är det George Clooney och Meryl Streep som gör rösterna. Jag har växt upp med flera av Roald Dahls böcker och att hans och Andersons vägar nu korsas kan inte bli annat än en upplevelse.

Biopremiär 2 april

Dorian Gray (Alexander Dunerfors)

Dorian Grays porträtt hör till ett av de mest kända litterära verken genom tiderna. 120 år efter att Oscar Wildes historia såg dagens ljus, filmas den för en ny generation med Ben Barnes ("Prins Caspian") i huvudrollen. Handlar om en ung och naiv snygging som blir besatt av sitt porträtt tills det tar sjuka proportioner. Colin Firth har också en roll, medan regissören Oliver Parker är relativt oprövad.

Biopremiär 16 april

Edge of Darkness (Daniel Feldt)

Mel Gibson gör comeback som skådespelare efter nästan sex års vila från det yrket. I "Edge of Darkness" utreder han sin aktivistdotters död och hamnar i trångmål själv. Regisserar gör Martin Campbell som gav oss en av de bästa Bondfilmerna någonsin med "Casino Royale" efter ett manus av William "The Departed" Monahan.

Biopremiär 5 februari

En enda man (Kim Nilsson)

Hyllad debutfilm av modeskaparen Tom Ford med en fantastisk Colin Firth i huvudrollen och Julianne Moore i viktig biroll. Det här dramat lovar både stil, elegans och djup tragik vilket självklart blir en vinnande kombination när det gäller film. Kan mycket väl bli årets snyggaste drama.

Biopremiär 19 februari

The Expendables (Alexander Dunerfors)

"The Expendables" kan vara filmen som actionälskade drömt våta drömmar om sedan 80-talet. Och det är just 80-talets actionhjältar som Stallone vill hylla med Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Ludgren, Jet Li, Jason Statham, Mickey Rourke, Danny Trejo och sig själv i rollistan. Inga dataeffekter, och vem bryr sig egentligen om handlingen när ultravåld i mängder utlovas. Tidernas ultimata pangpangrulle? Svaret kommer i augusti.

Biopremiär 22 augusti

Farsan (Kim Nilsson)

Josef Fares gör alltid sköna filmer och den här verkar inte vara något undantag. Kalashandling när en blivande farfar ska leta efter en farmor med Fares egen pappa Jan i huvudrollen en Fares-film utan Torkel Petersson är ju inte en Fares-film alls. Årets svenska redan i februari?

Biopremiär 12 februari

Flickan från ovan (Nils Karlén)

Peter Jackson behöver ingen närmare introduktion. Efter att ha erövrat världen med sin Tolkien-trilogi är kanske inte heller så förvånande att mastodontregissören tar sig an en tårdrypande berättelse som "Flickan från ovan". Omväxling förnöjer som bekant. Historien om en 14-årig flicka som blir brutalt mördad av en pedofil och fastnar i Limbo för att vaka över sin familj, och mördaren, sägs vara både fasansfull och sorglig. Än så länge har filmen fått ett väldigt blandat mottagande i USA men jag håller hoppet levande.

Biopremiär 5 mars

Gainsbourg (Kim Nilsson)

Spännande biografi om en populärmusikens mest intressanta namn som dessutom verkar vara en riktigt bra film. Skildrar hans liv från uppväxten under ett nazi-ockuperat Frankrike, genom hans framgångsrika sångkarriär på 60-talet, tills hans död 1991. Årets "La Vie en Rose"?

Biopremiär 9 april

The Green Zone (Jonas Appelberg)

Matt Damon återförenas med regissören Paul Greengrass. De jobbade senast ihop med "The Bourne Ultimatum" och nu gör de en film om Irakkrigets skälvande första dagar. En amerikansk officer, Damon, tar saker och ting i egna händer när ingen annan hittar massförstörelsevapen. Jag väntar mig en Damon i högform och minst lika smart och fängslande action som i Bourne-trilogin. Något att släcka törsten med innan den fjärde filmen i sagan.

Biopremiär 12 mars

Harry Potter & Dödsrelikerna - del 1 (Daniel Ogalde)

Vi har knappt hunnit säga Voldemort förrän nästa uppföljare är här och det var på tiden. Potter-suget är starkt och när historien som lyckats fängsla både barn och vuxna nu närmar sig sitt slut är det ett måste att få veta vad som händer. Speciellt för oss som inte läst böckerna. Mörkare, snyggare och dystrare är succétrenden som David Yates förhoppningsvis spinner vidare på.

Biopremiär 19 november

I Love You Philip Morris (Jonas Appelberg)

Jim Carrey var fram till år 2000 och "Mina jag och Irene" en gud inom komiken. Titlar som "The Mask" och "Dum och dummare" gjorde honom till en unik stjärna. På senare tid har manusen inte riktigt hållit samma klass, med undantag för "Yes Man". I "I love you Philip Morris" spelar han en lyckligt gift man med ett perfekt liv som inser att han är gay och som sedan blir kär i Ewan McGregors karaktär, Philip Morris, på en anstalt där han sitter dömd för bedrägeri. Låter hur kul som helst.

Biopremiär 26 februari

Inception (Nils Karlén)

Christopher Nolans science fiction-film om människans psyke ser ut att vara en av 2010 års mest ambitiösa filmer. Med en suverän skådespelarensemble ledda av Leonardo DiCaprio och Ellen Page och en regissör som kanske är på toppen av sin karriär kan det här bli hur bra som helst.

Biopremiär 23 juli

Invictus - De oövervinneliga (Lotta Zachrisson)

Rugby kanske inte är min favoritsport men jag är svag för stora, dramatiska sporthändelser. Och ett VM som påverkade hela apartheidsystemet i rätt riktning hamnar definitivt i den kategorin. Lägg därtill en regissör som Clint Eastwood som flera gånger visat hur välgjorda filmer av klassiskt snitt han kan göra och två mycket skickliga skådisar i Morgan Freeman och Matt Damon (ja, han har till slut vunnit över mig) så tror jag "Invictus" kan bli en sådan där härligt gedigen bioupplevelse.

Biopremiär 12 mars

Iron Man 2 (Mats Karlsson)

Trots att jag inte kände fullkomligt nöjd med "Iron Man" blev jag dock väldigt imponerad av Robert Downey Jr:s rolltolkning av industrimagnaten Tony Stark och alter egot superhjälten Iron Man. Nu när den långa transportsträckan med den första filmen är över, kan det väl inte bli något annat än grymt underhållande action med skön och bisarr humor levererat av Downey Jr?

Biopremiär 28 april

Jonah Hex (Mats Karlsson)

Serieförlaget DC Comics klassiska westernhjälte Jonah Hex tas till bioduken av "Horton"-regissören Jimmy Hayward efter att huvudrollsinnehavaren Josh Brolin inte var nöjd med regissörsduon Mark Nevaldine och Brian Taylor ("Gamer"). Den sargade och cyniske antihjälten som en gång slogs för konfederationen kämpar för att hämnas de oskyldiga i samhället. Megan Fox agerar som vanligt det snygga affischnamnet i hopp om att dra till sig en riktigt bred manspublik. Nej, det blir nog ingen Oscarsnominering för Fox den här gången heller.

Biopremiär 10 september

The Karate-Kid (Jonas Appelberg)

Detta är helig mark. "Wax on, wax off" har på ett sätt format en hel generation. Att ge sig på en remake kan bara sluta på två sätt, platt fall eller succé. Jaden Smith (Will Smiths son) är den nya Daniel-san och Jackie Chan den nye Mr. Miyagi. Landet är nu Kina istället för Japan och den här gången handlar det istället om att ta av sig jackan än att tvätta bilar och måla staket. I sommar smäller det och be till Gud att tranan fortfarande är omöjlig att försvara sig mot.

Biopremiär 13 augusti

Kick-Ass (Daniel Feldt)

Matthew Vaughn har efter filmer som "Layer Cake" och "Stardust" seglat upp på listan över regissörer att hålla koll på. Nu kommer hans tredje film om ett gäng personer som får för sig att rensa upp bland alla skurkar genom att klä ut sig till maskerade hjältar. "Kick-Ass" var en av de stora överraskningarna under Comic-Con förra året och genererade tonvis med pepp.

Biopremiär 16 april

Kommissarie Späck (Fredrik Adolvsson)

Bra parodier är vi inte gödda med här och jag har faktiskt förhoppningar om att Fredde Granbergs långfilmatisering av sina fejktrailers ska vara undantaget från det magra utbudet. Kortisarnas kvalitet och Granberg i intervjuer ligger bakom förtroendet. Filmen driver välbehövligt med svensk polisfilm och handlar om hur Späck tillsammans med sina kolleger kommer en - åtminstone enligt Späcks egen tvivelaktiga bedömning - seriesjälvmördare på spåren.

Biopremiär 2 april

Kärlekens krigare (Fredrik Adolvsson)

Svensk film om lesbisk kärlek. Nej, det är inte den svenska synden i full gång, utan en Romeo & Julia-typ av berättelse där två älskande tjejer måste mörda för att rädda sin relation. Jag har inte hört mer om den, jag har inte sett minsta lilla trailern, men blotta upplägget låter mer än tillräckligt intressant och olikt allt annat från vårt lilla land för att jag ska ställa mig i kön.

Biopremiär 26 mars

Legion (Henrik Emilson)

När Gud tröttnar på människan skickar han ner en legion med änglar för att göra jobbet i bästa Gamla testamentet-anda. Människans framtid hänger på en grupp personer som råkar befinna sig på en vägkrog i ödemarken, ironiskt nog döpt till Paradise Falls. Samtidigt som "Legion" är actionhumor, sällar den sig till de allt fler apokalyptiska filmer som kommit de senaste åren. Dennis Quaid medverkar och ger tyngd i detta skräckäventyr av bibliska proportioner.

Biopremiär 19 maj

Machete (Mats Karlsson)

Det började som en fejktrailer till Quentin Tarantinos och Robert Rodriguez samproduktion "Grindhouse" blir nu film. Birollsskådisen och tillika nära vän till Rodriguez, Danny Trejo får här sin första huvudroll och får angenämt sällskap av Robert De Niro, Jessica Alba, Lindsey Lohan, Don Johnson och Steven Seagal för att nämna några. Filmer som inte tar sig på för stort allvar har alla möjligheter att bli hur kul som helst.

Ingen svensk premiär inplanerad i dagsläget

Map of the Sounds of Tokyo (Nils Karlén)

Spanska Isabel Croixet har tidigare gjort det underskattade gubbdramat Elegy. När hon nu tar sig an staden Tokyo med en dramathriller om fiskförsäljare som extraknäcker som yrkesmördare kan det bli riktigt fint. MovieZines Jonas Appelberg refererar till stämningen i Sofia Coppolas "Lost in Translation" i sin recension och det räcker långt för min del.

Ingen svensk premiär inplanerad i dagsläget

Medborgare, God afton (Henrik Emilson)

När det stod klart att Amir Chamdin ("Om Gud vill") skulle göra biografirullen om Cornelis Vreeswijk kändes det bra. Han har musikaliteten, hjärtat på rätt ställe samt en lätt nostalgisk förkärlek för 60-70-talet och kan säkert förmedla dåtidens ruffiga analoga atmosfär trovärdigt. När det stod klart att Turbonegros sångare Hank von Helvete axlar titelrollen som trubaduren lyftes projektet ytterligare ett snäpp. Nu hoppas vi bara att filmen blir i svartvitt. 

Biopremiär 12 november

Men Who Stare at Goats (Lotta Zachrisson)

Vilka är killarna som har gjort den här filmen? Jag har inte hört talats om dem förut i alla fall. Men efter att ha sett trailern vill jag se mer. Det verkar vara sån där galet absurd Coen-humor som brukar fungera alldeles utmärkt på mig. Dessutom känns George Clooney som stirrande getdödare och Jeff Bridges som utflummad hippie i Irakmiljö förstås intressant nog för att offra lite tid och pengar på.

Biopremiär 5 februari

New York, I Love You (Alexander Dunerfors)

Upplägget är detsamma som i "Paris, je t'aime" häromåret. Ett gäng regissörer har fått 24 timmar på sig att filma och en vecka att redigera ihop en kärlekshistoria i ett specifikt New York-kvarter. Brett Ratner och Natalie Portman hör till dem som nappade på utmaningen, och bidrog med varsitt segment till detta stjärnspäckade drama. Kommentarerna på IMDb är dock svala och pekar mot samma brister som "Paris" - alla hittar någon favoritepisod, men ingen kan älska filmen i sin helhet. Dock är det fortfarande ett spännande projekt och vi håller tummarna för att den påtänkta Tokyo-uppföljaren blir av.

Biopremiär 9 juli

Nine (Alexander Dunerfors)

Många fina damer som Marion Cotillard, Nicole Kidman, Sophia Loren och Penélope Cruz drar på sig dansskorna i Rob Marshalls ("Chicago") comeback till musikalgenren. Alla de och några till spelar kvinnorna i filmregissören Guido Continis liv som kämpar med sin kommande film. Det har viskats om en Oscarsnominering för Bästa film - det var dock innan premiären. Många har varit besvikna, så håll förväntningarna på en lagom nivå.

Biopremiär 26 februari

Ninja Assassin (Fredrik Adolvsson)

Har beskrivits som en film om en ninja som dödar andra ninjor och jagas av andra ninjor. Jag är såld. Det skadar inte att Matrix-bröderna Wachowski producerar och James McTeigue regisserar, det är samma upplägg som bakom kameran på "V for Vendetta" och där gick det som bekant riktigt bra. Dessutom; med ninjor i ditt manus kan du aldrig gå helt fel.

DVD-premiär i vår

Nowhere Boy (Fredrik Adolvsson)

Jag gillar Beatles men är inget stort fan och var från början ganska sval inför den här biografin om John Lennon. Ju mer jag hört och sett om filmen, desto varmare har mitt intresse blivit. "Nowhere Boy" handlar om Lennons ungdomsår, om hans uppväxt i efterkrigets söndrade Liverpool, om en tid innan genombrott och popstjärneliv, och som sådan ser den ut som något speciellt.

Biopremiär 26 mars

Precious (Lotta Zachrisson)

Jag tror att ordet Oscar nämndes redan första gången jag läste om den här filmen för flera månader sedan. Och hypen verkar ha hållit i sig efter att den gått upp i USA och på filmfestivaler. Tonåringen Precious lever i misär i Harlem med en pappa som våldfört sig på henne och en mamma som trycker ner henne. Men hopp verkar ändå finnas i en ny lärare som bryr sig. Är filmen så bra som alla säger så är den definitivt ett måste, och jag gissar att den med sin handling inte kommer lämna någon oberörd.

Biopremiär 29 januari

Prince of Persia (Alexander Dunerfors)

Om förra sommaren tillhörde robotar och rymdaction, ska vi nu tillbaks i tiden för maffiga äventyr bland svärd och sandaler. Jake Gyllenhaal har trimmat musklerna och slitit sina xboxtummar för huvudrollen i spelbaserade "Prince of Persia". Tillsammans med Bondbruden Gemma Arterton ska de bekämpa mörka makter och hoppa i tiden med någon slags övernaturlig dolk. Kan ju bli hur popcornkul som helst, men säkert barnvänligt med Disney bakom ratten.

Biopremiär 14 juli

Prinsessan och Grodan (Lotta Zachrisson)

Det var länge sedan jag var sugen på att se någon av Disneys filmer. Vad har de gjort de senaste åren, medan Pixar lyst upp den animerade filmhimlen? Men med några nya grepp - en huvudkaraktär med svart hudfärg och en prinsessa som blir groda av att kyssa prinsen istället för tvärtom - ser jag faktiskt verkligen fram emot lite barnslig underhållning, vilket alltid brukar vara ramen kring den obligatoriskt smöriga, men samtidigt gulliga, kärlekshistorien.

Biopremiär 5 februari

Puss (Henrik Emilson)

Johan Klings långfilmsdebut "Darling" var en av 2007 års bästa svenska filmer. Precis som i sina tidigare TV-serier, som "Stockholmare" och "Nalles Show", har Kling ett finger på samtidens puls och en perfekt känsla för att skildra hur människor interagerar i olika situationer. Ofta blir det stor, pinsam, igenkänningskomik. I "Puss" följer vi ett teatersällskap där bland andra Skarsgårdsbröderna Alexander och Gustaf ingår. Det är som upplagt för pretentiös grälsjuka.

Biopremiär 10 september

Robin Hood (Nils Karlén)

Ridley Scott återupplivade som bekant den episka historiefilmen med "Gladiator" för tio år sedan. Nu försöker han återupprepa tricket med en version av Robin Hood som ser ut precis som du föreställer dig. Det är till och med Maximus själv, Russell Crowe, som drar på sig den gröna mössan och slaktar stroppiga britter. Kanske inte årets mest upphetsande film, utan mer av ett kärt återseende.

Biopremiär 14 maj

Salt (Alexander Dunerfors)

Få kvinnor klarar av att ro i hamn en actionroll som Angelina Jolie. Tillsammans med Phillip Noyce, känd för kritikerrosade thrillers, kan de skapa något både smart och explosivt av den här historien om en CIA-agent på rymmen. Om vi vågar hoppas på något bättre än "Tomb Raider" eller "Wanted" vågar jag inte svara på, men vi ska nog vara glada att rollen inte gick till Tom Cruise som det först var tänkt.

Biopremiär 4 augusti

Sex and the City 2 (Lotta Zachrisson)

Nej, jag vet... Den första filmen kom inte i närheten av serien. Allt vettlöst sex och fräckt tjejsnack var som bortblåst och kvar var bara en halvdann romcom som helt gick ut på att kärleken vinner mot alla odds. Därför förväntar jag mig inte mycket av uppföljaren. Men det kvittar ju, för när den går upp på biograferna så kommer alla gamla följeslagare ändå att sitta bänkade i salongen. Och det finns en liten strimma hopp - Samantha är ju singel igen, så kanske kan det bli lite hett sex i alla fall.

Biopremiär 28 maj

Shanghai (Daniel Feldt)

Som svensk är det lag på att stödja svenska regissörer som gör Hollywoodfilmer. Mikael Håfström kommer här med sin tredje utländska film; ett perioddrama som utspelar sig i 40-talets Shanghai. En amerikan (John Cusack) reser till Shanghai månaderna innan Pearl Harbor och finner en kär gammal vän död. I jakten på mördaren blir han kär och snubblar över regeringshemligheter. Rafflande!

Biopremiär 5 mars

Sherlock Holmes (Fredrik Adolvsson)

Guy Ritchie är inte en man som automatiskt gör mig peppad, till skillnad mot Robert Downey Jr, och herrejäklar vad pepp det blir när man blandar in Jude Law och placerar dem i en historia om en av litteraturens coolaste detektiver. Visst, man kan ropa helgerån när Holmes och Watson blir actionhjältar i berättelsen om hur en skurkaktig herre återvänder från graven, men jag påstår att den här sortens helgerån bara är nyttigt. Och av trailern att döma verkar det nyttigt även för Ritchie.

Biopremiär 1 januari

Shutter Island (Daniel Ogalde)

För de som har läst boken "Patient 67" av författaren David Lehane, vet vilken vrickad värld Martin Scorcese valt att handskas med. I sökandet efter en försvunnen patient anländer Teddy Daniels till Shutter Island, ett ökänt behandlingshem på en avlägsen ö där allt verkligen inte står rätt till. Mystisk, skrämmande, paranoia. I kapabla regissörshänder och inte minst med Leonardo DiCaprio i en av rollerna, kommer det här bli en av de där klassikerna man minns med kalla kårar.

Biopremiär 19 februari

Sound of Noise (Henrik Emilson)

Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson har röjt stora framgångar internationellt med sina underfundiga och egensinniga kortfilmer. Du minns säkert "Music for one apartment and six drummers" där sex slagverkare gick lösa i en lägenhet. "Sound of Noise" handlar också om ljud och musik samtidigt som det är en klassisk deckarnöt. Om den dynamiska duon klarar att hålla tempot uppe i en hel långfilm kan detta bli årets svenska debut. 

Biopremiär 13 augusti

Thirst (Kim Nilsson)

Park Chan-wook kan vara världens coolaste regissör. När han tar sig an den numer nästan tröttsamma blodsugargenren, filmen handlar om en präst som blir vampyr, kan det bara bli galet, vansinnigt och alldeles, alldeles underbart. Det är bara att visa tänderna igen.

Biopremiär 19 februari

Till vildingarnas land (Daniel Feldt)

De filmer Spike Jonze gjort efter Charlie Kaufmans manus har alla varit smärre mästerverk. Nu tacklar Spike en barnboksfilmatisering tillsammans med Dave Eggers. Den unge Max (Max Records) känner sig missförstådd och har det tufft hemma. Han rymmer hemifrån till fantasins värld och vildingarnas land.

Biopremiär 29 januari

Toy Story 3 (Jonas Appelberg)

Världens första datoranimerade långfilms andra uppföljare ser äntligen dagens ljus. Den här gången ställs leksakerna inför att deras ägare, Andy, ska börja college och att de därför skänks till ett dagis. Ett ställe de inser att de snabbt måste fly ifrån om de ska få behålla alla sina delar på plats. Tom Hanks och resten av originalgänget gör rösterna och trailern ser mycket lovande ut.

Biopremiär 3 september

Tron Legacy (Daniel Ogalde)

Hete Garret Hedlund spelar datanörden som börjar undersöka sin fars 25-åriga försvinnande. Som sådan far, sådan son dras även han in i den sjuka virtuella värld som är Tron. Risken för effektporr är överhängande när 80-talets Oscarsnominerade kultrulle får en snitsigare och snyggare uppföljare i form av Tron Legacy. Men att förneka att man skulle vara peppad tjänar inget till. Efter Matrix-uppföljarnas kassa nederlag är det än en gång dags att äntra den virtuella världen med stil, spänning och förväntan.

Biopremiär 17 december

Vägen (Daniel Feldt)

Naturen har gett upp, om det är på grund av ett världskrig eller en naturkatastrof får vi inte veta, och far (Viggo Mortensen) och son (Kodi Smit Mc-Phee) ger sig ut på en resa med kusten som mål. Överleva dagen är det enda som gäller. En filmatisering av Cormac McCarthys fantastiska roman med samma namn som vid läsning ger dig en tryckande känsla av ångest och desperation. Vi hoppas på samma sak med filmen.

Biopremiär 22 januari

Wall Street 2: Money Never Sleeps (Henrik Emilson)

"Wall Street" från 1987 var en höjdpunkt i karriären både för regissören Oliver Stone och huvudrollsinnehavaren Charlie Sheen. Filmen sammanfattade också sin "greed is good"-samtid i Michael Douglas klassiska finansman Gordon Gekko. Nu är alla tillbaka i en era där hela finansmarknaden har skakats. Det kan bli högintressant, inte minst för att favoriten Sheen faktiskt verkar ha ett riktigt bra filmmanus att arbeta med.

Biopremiär 23 april

The Wolfman (Mats Karlsson)

Att det inte kommer fler filmer som denna är för mig helt obegripligt. Vi var många som förälskade oss i John Landis "En amerikansk varulv i London" som tyvärr följdes upp av misslyckandet "En amerikansk varulv i Paris". Nu tar Joe Johnston nya tag där Benicio Del Toro kommer att ta på sig varulvsdräkten och med hjälp av fenomenale Anthony Hopkins och Hugo Weaving kan detta bli något riktigt, riktigt bra.

Biopremiär 12 februari

Youth In Revolt (Daniel Feldt)

De komedier som Michael Cera, som slog igenom i "Arrested Development", medverkar i börjar nästan bli sin egen genre. Antingen gillar man honom, eller så gör man det inte. Här är han i en något svartare komedi än vanligt signerat regissören Miguel Arteta som 2002 gav oss "The Good Girl" med Jennifer Aniston och Jake Gyllenhaal.

Biopremiär 9 april

Änglagård - tredje gången gillt (Kim Nilsson)

En av min barndoms största filmupplevelser var Colin Nutleys "Änglagård". En av de värsta var uppföljaren. Men nästan 15 år senare kanske en tredje film kan återupprätta hedern när Fannys dotter blivit tonåring. Spännande projekt i alla fall som man bara måste se till jul.

Biopremiär 25 december

| 17 januari 2010 21:17 |