Legion 2010

Skräck Fantasy Thriller
USA
96 MIN
Svenska
Engelska
Legion poster

Synopsis

Ondskans arméer står redo och världens öde kommer att avgöras vid ett avlägset långtradarcafé ute i öknen. Beväpnade och sammankallade av ärkeängeln Michael ställs en grupp främlingar som ovetande soldater vid Apokalypsens frontlinjer. De måste skydda en servitris och hennes ännu ofödda barn från de ondskefulla truppernas skoningslösa blodtörst.
Ditt betyg
2.2 av 258 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Legion
DVD-premiär
22 september 2010
Språk
Svenska , Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

21 september 2010 | 13:42

Underhållande apokalyps

Osökt förs mina tankar till Neil Gaimans klassiska serietidning "Sandman", specifikt ett kapitel döpt till "24 Hours". I det numret blir en grupp främlingar på ett matställe terroriserade av ett övernaturligt väsen och, ja, ungefär där slutar väl likheterna gällande såväl historien som kvalitén.

I "Legion" handlar det om en avlägsen vägkrog där ägaren och hans tre anställda, inklusive en son, kämpar för att få tillvaron gå ihop med det fåtal gäster som faktiskt lycka förvirra sig dit. Efter att en gammal tant tagit sig dit börjar oväntade saker hända, och snart visar det sig krogen bli en viktig skådeplats för kampen mot jordens undergång. Det hade de inte väntat sig när de öppnade den dagen!

Trots jämförelsen känns upplägget till "Legion" som hyfsat unikt. Åtminstone har Peter Schink och Scott Stewart, manusförfattaren, lyckats välja bekanta delar och bygga ihop till något som ganska fräscht. En ny vinkel, kanske. De når inte ända fram, här saknas något för att nå fram till korrekt nivå av cool, till att bli en ny "God's Army" (på tal om coola b-filmer med bibliskt tema), till att kunna räkna med någon form av kultstatus, men det som finns är ändå dugligt. Underhållande, emellanåt överraskande.

Vad som hindrar "Legion" från att gå dit där det behövs är den där bekanta känslan av filmmakare som försöker för hårt, som vet vart de vill och har svårt att hitta dit på naturlig väg. Det finns i dialogen, den är ofta (men tacksamt nog inte alltid) pinsamt hämtad från andra filmer. Omedvetet, givetvis, men det är samma typ av tjafs vi får höra om och om igen, bara vi sett några filmer i samma budgetklass. Och högre, för all del. Det är speciellt synd när man flertalet gånger lätt, med enkla dialogfixar, hade kunnat göra stereotyper avsevärt mindre klyschiga.

Det är också mycket som fungerar, filmen har till att börja med draghjälp av sitt upplägg, en idé jag gillar i ett skönt upplägg. Att vi nästan inte alls får se hur den pågående apokalypsen ter sig, att vi bara får följa en liten del. Detta med hjälp av  genomgående (oväntat) bra skådespelare. Den bästa av dem visar sig förvisso inte från sin bästa sida, Denis Quaids bisterhet är aningen för överspelad, aningen för regisserat hård (återigen det där om att försöka för hårt). Att sätta Paul Bettany som ängeln Michael känns nästan för uppenbart men han gör likväl, som alltid, ett bra och stabilt jobb. Charles S Dutton är även han alltid pålitlig, ger som Quaid extra tyngd åt en lätt film, och TV-aktriserna Adrienne Palicki ("Friday Night Lights", "Supernatural" och Willa Holland ("The O.C."), har jag länge varit förtjust i.

Nej, någon "24 Hours" ser vi då rakt inte, även om samma manus i rätt händer ganska enkelt hade kunnat utvecklas till något i liknande klass. Det vore dumt att klaga för mycket, med tanke på sin direkt till video-status hade jag väntat mig något mycket värre. Som tidigare skrivet, "Legion" är trots allt både duglig, underhållande och emellanåt överraskande, och det är långt ifrån alla filmer som erbjuder dylik tillfredsställelse.

| 21 september 2010 13:42 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Legion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu