Nowhere Boy 2009

Drama
Storbritannien
98 MIN
Engelska
Nowhere Boy poster

Synopsis

John Lennons barndom: en pigg tonåring, nyfiken, skärpt och rolig, som växer upp i den slitna staden Liverpool. Två systrar slåss om hans kärlek; Mimi, mostern som har uppfostrat honom sedan han var fem, och Julia, den spirituella mamman som lämnade honom i Mimis vård. Längtan efter en normal familj lockar John ut i den nya konst- och musikvärlden, med influenser från USA. Han hittar sin själsfrände i den unga Paul McCartney. Men precis som Johns nya liv ska börja, leder hans förflutna till en tragedi han aldrig skulle komma undan.
Ditt betyg
3.3 av 220 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nowhere Boy
Biopremiär
26 mars 2010
DVD-premiär
6 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Nordisk Film
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Henrik Emilson

24 mars 2010 | 12:08

Balladen om John Lennon

"Nowhere Boy" blir stundtals riktigt rörande när den unge John Lennon försöker reda ut sina trassliga familjeförhållanden. Det bjuds på fina skådespelarinsatser, inte minst av den ibland kusligt porträttlike Aaron Johnson i huvudrollen.

John Lennon levde en stor del av sitt liv i offentlighetens ljus. Faktum är att han blev plåtad av Annie Leibovitz för Rolling Stone magazine bara timmar innan han blev skjuten utanför sin bostad i New York 1980. Bilden på en naken John Lennon som klamrar sig fast vid Yoko Ono publicerades månaden efter som tidningens omslag, helt utan rubriker. Det är fortfarande gripande att se.

Få grupper har varit så påpassade av pressen som Beatles. Det är därför mycket intressant att se "Nowhere Boy" som helt och hållet handlar om tonåringen Lennon, precis innan Beatles skapas. För inbitna Beatles-fans är hans uppväxt förstås känd, för oss andra som har ett normalförhållande till gruppen är perioden synnerligen extra krydda som skapar mer intresse för mannen, myten, legenden och bandet.

Lennon hade minst sagt komplicerade familjeförhållanden. Hans far var borta till sjöss. Han själv bodde hos sin moster Mimi och morbror George. Hans mor Julia, visar det sig, bodde dock alldeles runt hörnet från honom med en ny man och nya barn. "Nowhere Boy" fokuserar på den ansträngda relation som skapas när Lennon inser att morsan bara bott ett stenkast ifrån honom. Hur hamnade han hos den strikte Mimi, var är hans pappa och hur kommer det sig att mamman lämnade bort honom till sin syster? Svaren kommer när han börjar hänga med sin mamma, hon som lär honom spela banjo och piano.

Samtidigt rycker det i 17-åringens hela kropp efter något annat än rutinen i skolan. Musiken blir hans flykt och trots att han inte är något vidare, startar han ett band. När en viss Paul hör dem spela och frågar om han får vara med ser Lennon det som bra tillskott till gruppen, någon som kan ackordteori och kan stämma instrument. Paul insisterar på att kompisen George också får ingå och tre fjärdedelar av musikhistorien börjar komma på plats.

Det är roligt att ser hur pusselbitarna inför Beatles sätts ihop en efter en. Filmen slutar när Lennon och gruppen är på väg till Holland, där de senare byter namn och den verkliga karriären början (en period som skildras i "Backbeat"). Framför allt är "Nowhere Boy" bra på grund av familjeskildringen och slitningarna där. Det ömmar verkligen när Lennon försöker förstå hur hans riktiga föräldrar kunnat lämna honom. Det är också lätt att förstå att det blir en drivkraft framåt. Som tur är kom musiken och inget destruktivt in som alternativ.

Skådespelarmässigt gör Kristen Scott Thomas en fin insats som den korrekte mostern Mimi, hon som får en större roll i Lennons liv än de då anar. Hela förställningen stjäls dock av Aaron Johnson i rollen som Lennon som imponerar. Att han stundtals är kusligt lik originalet bidrar förstås till den positiva upplevelsen.

| 24 mars 2010 12:08 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Pojken John Lennon växer upp med sin ganska stränga moster. Relationen mellan Johns mamma och moster har alltid varit ganska frostig och allt ställs på sin spets på Johns födelsedag... En film om John Lennons uppväxtår... Inte om hur han bildade Beatles... Anledningen till att jag upplevde den här filmen som lite "fattig" och "torr" var endast mitt fel och ingen annans. I vanliga fall så är det inte åskådarens fel när en film inte är bra, men här hade jag bara mig själv att skylla :) När jag först hörde talas om den här filmen så fick jag höra att den här filmen skulle handla om hur John Lennon och gänget bildade Beatles. Jag var helt övertygad om att "Nowhere Boy" skulle handla om de motgångar/fullträffar som bandet genomgick och hur de gick från att vara inga alls till att då bli "större än gud". Istället fick jag ett ganska långsamt, men välspelat drama som handlade om en pojke och vad han gick igenom under sina unga år. Allt var verkligen välspelat! "Kick-Ass" och "Godzilla" stjärnan som John Lennon fungerade bra och Kristin Scott Thomas som hans moster och Anne-Marie Duff som hans mamma var helt fantastiska och vissa scener som de två hade tillsammans verkligen gnistrade... Men tyvärr så blev hela upplevelsen förstörd på grund av att jag hoppats på, och trodde att filmen skulle handla om någonting annat. Vet någon om någon film som handlar om hur Beatles blev till? Hör gärna av er då detta är något jag gärna skulle se på vita duken! Eller hemma i tv-soffan:) Om ni vill titta på mina videorecensioner kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/channel/UCE6MxRATrmhaRz_JkG2SlKg
Läs mer