Ninja Assassin (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den koreanska popstjärnan Rain ("Speed Racer") spelar huvudrollen som hjälten Raizo, en av de livsfarliga krigarna i ninjaklanen Ozunu. Han har tränats till ninja sedan barnsben och när han bestämmer sig för att gå sin egen väg gör klanen och dess grymma ledare (kampsportsmästaren Sho Kosugi) allt för att stoppa honom. Nu är han på flykt tillsammans med en Europol-agent (Naomie Harris) som har bevis för att klanen utfört beställningsmord åt regeringar. "Ninja Assassin" är full av snygga, snabba och hårda fighter på liv och död, med allt från kedjor och stridsstavar till kaststjärnor. Frukta inte vapnet, men väl handen som svingar det.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NINJA ASSASSIN

Blod, blod och mera blod
Jag hade fått för mig att "Ninja Assassin" baserades på ett gammalt dataspel, vilket visade sig stämma dåligt överens med verkligheten. Något annat som stämmer dåligt med verkligheten, är "Ninja Assassin". Det gör absolut ingenting. Vem behöver verklighet med sådan här fantasi?

Någonting annat jag fått för mig är att ninjor gör allting bättre. Det här är en sanning som stämmer bättre överens med verkligheten än min inledande missuppfattning. Se bara på "Taxi 2", den franska actionkomedin. Helt okej rulle i egen rätt men tack vara inslag av ninjor uppgraderas den automatiskt till fenomenalitet. Det finns fler exempel. "Ninja Assassin" för stolt traditionen vidare.

I det här fallet nöjde syskonen Wachowski sig med att producera men det är från sin senaste film som regissörer och manusförfattare, den underskattade och likaledes underhållande "Speed Racer", de hämtade Rain (som tidigare synts i bland annat Chan-wook Parks underbart underliga "I'm a Cyborg, but that's Okay"). Här spelar han Raizo, en ninja som efter sin älskades död vänder sin klan ryggen och börjar hämnas med våld och blod. Mycket blod. Mycket dataanimerat blod. Raizos vägar korsas med en ung agent för Europol som börjat misstänka att det där med ninjor kanske inte är så mycket påhitt ändå, en insikt som leder till livsfara för agenten, och snart har Raizo händerna fulla med både hämnd och beskydd.

Man skulle kunna tro att det animerade blodet var i vägen för njutningen, och visst, till en början kändes det något avigt. Tills jag rättade mig själv och började se "Ninja Assassin" som den rena serietidningsfilm det faktiskt är. Till skillnad från James McTeigues första film i regissörsstolen, "V for Vendetta" är det dock en originalhistoria och man gör överhuvudtaget ett misstag om man förväntar sig en historia av samma klass. "V for Vendetta" är en bättre film, inget snack om saken, och egentligen en helt annan typ av sak än "Ninja Assassin". Att jämföra är inte rättvist.

För "Ninja Assassin" är verkligen ren och skär underhållning. Här finns en plot som dels följer klassisk ninjafilmstruktur, dels är såväl tunn som onödig. Det finns hål och ologiskheter, inslag är motsägelsefulla om man ställer dem till ninjans natur. Bristerna till trots är det inte tillräckligt för att lägga upp DVD-skivan till sågning, det tar för all del emot att ens kalla det brister. För här ligger fokus på ytan, på att det ska se snyggt ut och det gör det. Vare sig vi snackar fotografi eller scenografi eller slagsmålskoreografi är "Ninja Assassin" en snygg rulle. Snygg och blodig. Ibland räcker det.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
11073-0
Åh jävlar den har blod och svärd, där ser man.
8601
Bästa ninjafilmen som finns och som kommer vara det i 1000 år till. Blod, svärd det kan inte bli bättre. 5/5
Sebastian Christensen
Helt okej, sämst handling dock. Tillräckligt underhållande för en lördagkväll.
Visa fler (33)

Veckans populära filmer

Visa fler