Iron Man 2 2010

Action Äventyr Sci-Fi
USA
124 MIN
Engelska
Iron Man 2 poster

Synopsis

Stark är under stark press från regeringen, pressen och allmänheten att dela med sig av sin teknologi till militären, men vägrar då han är rädd att hemligheten bakom Iron Man-teknologin ska hamna i fel händer. Med Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) och James "Rhodey" Rhodes (Don Cheadle) vid sin sida bildar Tony nya allianser och konfronterar nya, kraftfulla fiender.
Ditt betyg
3.0 av 1,910 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Iron Man 2
Biopremiär
28 april 2010
DVD-premiär
6 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 april 2010 | 16:17

Adrenalinfylld action

Robert Downey Jr tar på sig robotdräkten igen i den här pampiga serietidningsuppföljaren, årets första, och det blir adrenalinfylld action och vitsiga sarkasmer fast i större upplaga. Som film är den varken mycket bättre eller sämre än första men fans lär inte bli besvikna.

I slutet av "Iron Man" avslöjade Tony Stark (Downey Jr) sin sanna identitet för omvärlden och nu har han blivit någon slags superstjärna som gärna skryter hur om hur hans uppfinning påverkat världsfreden samtidigt som regeringen pressar honom att dela med sig av sin teknologi till militären.

Samtidigt som vapenrivalen Justin Hammer (Sam Rockwell) försöker lägga vantarna på Starks hemligheter så dyker en hämndlysten ryss (Mickey Rourke) upp. Allt medan Stark fortsätter att kärleksgnabbas med Pepper (Gwyneth Paltrow) och superagentorganisationen SHIELD, med Nick Fury (Samuel L Jackson) i spetsen försöker rekrytera Iron Man.

Jon Favreau har återigen regisserat och det är återigen samma goda humör och tempo. Downey Jr är som vanligt perfekt som ständigt sarkastisk skitstövel med glimten i ögat och speciellt hans bitska dialoger med Paltrow är humor på hög nivå. Tyvärr förefaller hans karaktär ganska ytlig. Med undantag för stundtals dödsångest och hjärtproblem blir han mest en vitsande playboy med eller utan robotdräkt. Och när han börjar supa och äta skräpmat blir det lite för "Hancock"-varning över det hela.

Filmens tyngsta roll är som väntat skurken Ivan, i klockren form av Mickey Rourke som fulländar ryssen med tatueringar, guldtänder och rysk dialog (Rourkes egna förslag). Rourke gör Ivan till en målmedveten, egen och hånflinande skummis av kött och blod och med en seriös ton som behövs till motsats till Downeys humorshow. Tyvärr begränsas Rourkes speltid och han förblir en intressant bifigur som aldrig får utvecklas.

När det gäller andra nykomlingar så lyckas Sam Rockwell bäst, när han kör sin smått slemmiga men charmiga tönt som han nätt och jämnt tagit patent på. Scarlett Johansson, som ser fenomenal ut i rött hår och svart läderoutfit är ganska endimensionell som sekreterare/hemlig agent. Samuel L Jacksons cameoroll går mest ut på att promota hans egen film om Nick Fury.

Don Cheadle, som tagit över efter "Crash"-kollegan Terrence Howard, känns ganska fel och obekväm som Tony Starks polare och så småningom Iron Mans sidekick. Cheadle, en underbar karaktärsskådis, blir helt enkelt för fånig när han kallar sig själv "badass" och tar på sig en robotdräkt som får honom att likna Silversurfaren i "Fantastic Four".

I övrigt är det en underhållande popcornrulle som inte kräver mycket tankeverksamhet och tråkigt blir det aldrig, med möjligt undantag för en del high tech-mumbo jumbo som mest blir en transportsträcka. Actionscenerna funkar fint men det mesta krutet sparas till finalen som är över innan den knappt hinner börja. Uppgörelsen med skurken slarvas bort och alla robotfights osar lite "Transformers".

| 27 april 2010 16:17 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
En väldigt lång transportsträcka till en ganska matt final. Det intressantaste är Mickey Rourke och han blir aldrig någon riktigt läskig skurk. De skulle gjort honom till en galen Joker istället för ett inte särskilt trovärdigt datasnille. Beståndsdelarna i denna film är bättre, med bättre skådisar och gott om detaljer som bygger Avengersuniversumet och förnöjer vid omtitten. Men som film är det inte mycket att hänga i granen. Ettan är den bättre filmen av de två pga att den får avverka Iron Mans intressanta backstory och att den har en konstant wow-faktor, något tvåan bara lyckas återskapa i F1-scenen. Så även om det finns gott om bra skådisar, Sam Rockwell är underbar, så får de aldrig något intressant att göra. Har för mig jag tyckte filmen var 2/5 första gången men pga alla små detaljer som bygger universumet höjer jag till 3/5 vid en omtitt. Btw, Don Cheadle är så otroligt malplacerad så man storknar, men han väger upp allt med repliken "get a roof" i slutet på ett sätt som bara Cheadle kan. Ha ha...
Läs mer