Samuel L. Jackson

Skådespelare 21 december 1948 Washington, D.C, USA

Biografi

Samuel Leroy Jackson är en amerikansk skådespelare, född 21 december 1948 i Washington D.C. Han växte upp som enda barn i Chattanooga, Tennessee med sin mor, Elizabeth Jackson som var fabriksarbetare. Hans far bodde långt från familjen i Kansas City, Missouri och dog senare till följd av överdos av alkohol. Jackson träffade sin far endast två gånger under sitt liv. Jackson gick i high school på Riverside High, en segregerad skola.

Senare i utbildningen gick han på Morehouse College i Atlanta, Georgia, där han var med och grundade "Just Us Theater". Han tog examen 1972.

Jackson blev känd i början av 1990-talet efter ett flertal kritikerrosande framföranden och har sedan dess blivit en stor filmstjärna och kulturikon och medverkat i flera vinstinbringande filmer.

Jackson är gift med LaTanya Richardson och har dottern Zoe. Han är ett stort sportfan och en entusiastisk golfare. Jackson har vunnit ett flertal olika priser för sina framträdanden och har själv blivit skildrad åtskilliga gånger i olika former av media inkluderat film, TV-serier och musiktexter. 

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler