Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1 2010

Äventyr Fantasy
Storbritannien
146 MIN
Engelska
Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1 poster

Synopsis

Hogwarts är stängt på obestämd tid, och Harry säger till Ron och Hermione att även om skolan öppnar så tänker han istället ägna sig åt att försöka besegra Voldemort för gott. Det är dags att säga adjö till trollkarlsskolan, lärarna, eleverna och inte minst Harry Potter och hans vänner. Under den sjunde och sista årskursen får Harry slutligen veta vad hans öde har i beredskap, medan den oundvikliga sista striden mot Lord Voldemort närmar sig.
Ditt betyg
3.7 av 3,221 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

12 november 2010 | 01:30

Filmmagin fortsätter

Det är med bitterljuv känsla man ser den näst sista delen av Harry Potters oktalogi. En känsla som möjligtvis solkas av vetskapen att det snart är över. För det tycks som att även de mest cyniska filmstropparna fallit till föga för den naiva charm som är JK Rowlings livsverk.

Om inte för de mer barnsliga inledande filmerna så kanske för de mer familjeäventyrliga uppföljarna eller den än mörkare finalen. Och det är det senare som betonas när det nu drar ihop sig för slutgiltig kamp mellan Lord Voldemorts mörka krafter och Harry Potter och hans vänner.

Hogwarts har stängts, Dumbledore är död och inget tycks längre vara som det en gång var. Lord Voldemort är tillbaka och hans kalla grepp har hårdnat kring trollkarlarnas och häxornas värld och även tagit sig in till vår värld. Skräcken sprider sig. Harry, Hermione och Ron börjar på allvar sin kamp mot mörkrets krafter. Och hoppet ligger i att finna horrokruxerna, ting som döljer en del av Voldemorts själ, och därefter förstöra dessa.

Regissören David Yates fortsätter på sin inslagna stil där inte bara historien och karaktärerna fått ett mer moget uttryck utan även kameraarbetet tycks mer vågat. Det är snyggt, en stilblandning som smidigt sätter tonalitet och känsla. Och visst är det även actionfyllt med färgsprakande dueller, eldklot och blixtrande strider. Här är sparsamhet ingen devis utan effekter kastas mellan både himmel och jord.

Förutom Ralph Fiennes är Helena Bonham Carter en sann briljans att skåda på vita duken som den sjukt onda häxan Bellatrix. Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint må ha mognat som skådespelare genom åren men det känns likväl brådmoget i jämförelse med talang som denna. Positiv i all bemärkelse då det tycks smitta av sig i synnerhet i smärtsam scenmagi mellan Watson och Carter.

Tyvärr så skarvas och naggas det på kanterna. Uppenbarligen har en tudelning av historien inte riktigt räckt till utan detaljer slarvas lätt bort om inte medvetet så till skuld för de tvära kasten. Harry Potter teleporterar än hit och än dit snabbare än man hinner säga "Wingardium Leviosa". Det är helt enkelt spretigare än vanligt.

Det går antagligen att anmärka på mycket, den som söker finner som bekant, men det går inte att förringa den känsla "Harry Potter och dödsrelikarna" lyckas skapa. Efter tio års följetong har det blivit en del av mångas liv vare sig man velat eller inte. När nu en epok går mot sitt slut får man tacka och bocka för några klassiska stycken film.

| 12 november 2010 01:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Den sämsta i serien. Filmen saknar driv, det händer i stort sett inget som för storyn vidare Jag håller fortfarande fast vid tanken att det hade varit bättre att Dödsrelikerna del 1 & 2 hade varit EN film. Då hade man kanske uppskattat ett lugnt avbrott med den konstiga danscenen mellan Harry och Hermoine eller Rons oförklarliga utbrott mot de två och hans senare än mer oförklarliga återkomst. Nä, detta är en en riktigt dålig film.
Läs mer