Sound of Noise (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Polisen Warnebring står inför ett bisarrt fall. En grupp excentriska trumslagare utmanar varandra i välplanerade musikaliska attacker. De spelar på allt annat än vanliga instrument så attackerna sker mot byggarbetsplatser, sjukhus, vägar och ålderdomshem. Paniken växer i staden när deras musikaliska räder leder till kaos och oordning. Warnebring startar en desperat jakt efter musikerna, som snart förvandlas till en personlig vendetta.  Detta är något så ovanligt som en musikalisk thriller!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SOUND OF NOISE

Sound of success
Ett Youtube-fenomen är upphovet till Sveriges Cannesbidrag 2010. "Sound of Noise" är en originell historia med både själ och hjärta men som tyvärr saknar attityden för att bli riktigt bra.

Tillhör du en av de som missat regissörsduon Ola Simonssons och Johannes Stjärne Nilssons kortfilm "Six Drummers for One Apartment" har du gått miste om något alldeles extra. Råkar du vara en av de drygt tre miljoner som tagit sig en titt vet du på ett ungefär vad du har att vänta dig. Musikalisk terrorism uppblandat med genialitet, inblandad i ett drama in absurdum.

En grupp utstötta musikanter bestämmer sig för att ge igen på samhället. Den musikaliska likriktning som en gång stötte ut dem. Bach, Britney, Elvis och Spice Girls, alla lika producerade, alla lika konstgjorda, alla lika illa. Men istället för knuten näve är det elkablar, kirgurgiska instrument och människokroppar som utgör deras musikaliska vapen. Mitt i allt det här befinner sig den tondöver kommissarien Amadeus.

"Sound of Noise" omfamnades med både skratt och applåder på Cannes filmfestival och tycks till viss del ha lyckats upprepa sin framgång. Och även om det känns som en uppfriskande idéfläkt inom svensk film, att sätta något så diffust som musik i huvudrollen, lämnar Simonssons och Stjärne Nilsssons film en del att önska.

Med de musikaliska momenten som geniala ljuspunkter har man valt att hänga en något torr historia på ett intressant upplägg. Historien om den tondöve Amadeus fungerar som en något smaklös bas som emellanåt tangerar buskis. Ett tungt svenskt ok att bära. Att helt enkelt inte ta sig själva på tillräckligt mycket allvar. En nackdel för en film som både borde och för all del har utrymme att visa lite attityd.

Vad som dock fångar är inte bara originaliteten utan också lusten och glädjen. Simonssons och Stjärne Nilssons visar prov på både öga för bild och öra för ljud. Av tio veckors inspelning spenderades ett antal timmar med att hitta de allra finurligaste ljudkällor och det går väl inte nog påpeka hur imponerande resultatet är. "Sound of Noise" snubblar dock på sitt tempo. Det börjar intensivt fortsätter intensivt men hinner inte med takten där emellan. Det blir bitvis tråkigt, tradigt och lite smålöjligt. Det blir bara ett kortvarigt sound of success.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Film
Detta lär bli en kultrulle. Stark 3a är mitt betyg på denna
Wugllabang
En cool liten film som kunde ha blivit så mycket bättre med hjälp av ett mer genomtänkt manus. Svag trea.
Lebowski
Jag hade förhoppningar om denna film, då jag älskade den smått geniala Six drummers and one apartment. Jag hade inte väntat mig något stort manus, fantastisk regi eller större skådispreastationer... och det fick jag inte heller. Det jag hade förväntat mig var inspirerande och roliga musikscener, men det fick jag tyvärr inte heller. En tvåa blir detta, och Six drummers... finns väl fortfarande på youtube att njuta av istället....
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler