The Cove (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På 60-talet var Richard O'Barry världsledande på delfinträning och arbetade med den populära TV-serien Flipper. Dag ut och dag in arbetade O'Barry med delfinerna och höll TV-publiken leende.

Med modern utrustning och en grupp aktivister infiltrerar Richard O'Barry en vik nära Taijii i Japan och avslöjar ett chockerande övergrepp på djur och ett allvarligt hot mot människans hälsa.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE COVE

Delfinslakt och dödshot
Djur- och naturdokumentärer brukar inte direkt vara några nagelbitare men Louis Psihoyos slår hål på våra fördomar med "The Cove" där han avslöjar en omfattande delfinslakt som pågår i hemlighet i Japan. Som åskådare dras man in filmen och man knyter snabbt sin aktivistnäve för att rädda alla världens delfiner.

Louis Psihoyos har ett helt team med sig när han åker till den lilla staden Taijii i Japan för att avslöja den mörka hemligheten om 23000 delfiner som slaktas varje år. Viktigast i teamet och den som fick Psihoyos att intressera sig för detta är Richard O'Barry, före detta delfintränare och medverkande i det populära tv-programmet "Flipper" men som i dag är en aktivist som vill befria alla infångade delfiner.

Vi får följa deras mödosamma arbete; hur de ska kunna gömma kamerorna i den hårt bevakade viken där slakten pågår, hur de ska undkomma förföljarna som hänger efter dem så fort de lämnar sitt hotell och hur de tacklar de dödshot de får varje dag. Det är helt enkelt ganska spännande.

Den mest intressanta personen i filmen är helt klart Richard O'Barry, som från att ha haft ett glammigt tv-jobb över en natt förvandlas till en arg aktivist. Det är otroligt rörande när han berättar anledningen, hur han såg sin älsklingsdelfin Kathy bli mer och mer deprimerad för att slutligen begå självmord.  Direkt efter det börjar han frita infångade delfiner.

Richard O'Barrys bakgrund är definitivt inte det enda som berör i "The Cove". Här finns hemska scener när de fångar in delfinerna genom att först plåga dem med oljud som stressar upp dem. För att inte tala om blodbadscenerna som kan få den mest hårdhudade att bli illamående.

"The Cove" är en film som kan skapa fler aktivister, särskilt när man ser hur tandlös politiken ibland kan vara. Och det är inte bara en film för redan frälsta djurälskare. Det är inspirerande för alla att se att det faktiskt går att förändra saker och ting. I filmen får vi dessutom se Hayden Panettiere från tv-serien "Heroes" skymta förbi när hon försöker göra en insats för delfinerna.

Louis Psihoyos har själv sagt att han inte bara vill vara en dokumentärfilmare som tyst betraktar utan att han vill göra något. Man kan helt klart säga att han har lyckats med det. Han får oss åskådare att verkligen känna hur hemskt det är vad som händer med våra djur och vår planet. Och även om de flesta går hem och glömmer bort filmen snabbt så kommer några att börja förändra världen hur smått det än kan verka. Louis Psihoyos kan känna sig nöjd och det kan biopubliken också som får en spännande och engagerande stund i biomörkret. De fantastiska bilderna på vilda delfiner som simmar runt till David Bowies "Heroes" gör inte det hela sämre.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
adamovitch
Fruktansvärd och omskakande dokumentär, den mest självklara femman på länge!
N10
Äcklig upplevelse som fått mig att öppna ögonen något, då jag hört om dess slaktande dock inte likt eller berättat som denna och platsen som det nu filmades på.
Helt slut när väl sett i slutet på så många länder nu Japan rekryterat, fattiga länder för en handfull av Yen som backar upp deras ställning att få igång slakteri av dessa intelligenta djur.

Fantastisk dokumentär, så djup, så berörd och ärrad man lämnades. Hat och sorg för dessa människor.
Ivriga och snusk hungriga människor som gör allt för lite pengar & "whatnot".
Stort intryck, stor kärlek för dessa underbara bakom denna, lär inte glömmas..
Robinjoh
Otroligt gripande! fyfan så arg man blir
Visa fler (38)

Veckans populära filmer

Visa fler