Hayden Panettiere

Skådespelare 21 augusti 1989 Palisades, New York, USA

Biografi

Hayden Leslie Panettiere föddes den 21 augusti 1989 i Palisades, Rockland County, New York och är en amerikansk skådespelerska och sångerska. En av hennes mest framgångsrika roller är som Claire Bennet i tv-serien Heroes.

Panettieres mamma var skådespelerska och ville att hennes dotter skulle följa samma spår, så när Hayden bara var 11 månader gammal så medverkade hon i olika reklamfilmer, men hennes första riktiga roll gjorde hon när hon var fyra år gammal i såpoperan One Life to Live (1994-1997).

Senare fick hon en roll som Lizzie Spaulding i tv-serien (som hennes mamma medverkade med i) The Guiding Light (1996-2000). Hon spelade ett barn som led av leukemi och på grund av sin insats att höja medvetenheten som sjukdomen fick hon pris av Leukemia and Lymphoma Society.

Panettiere har medverkat i en hel del filmer och TV-serier som bland annat Remember the Titans (2000), Bring It On: All or Nothing (2006), Ally McBeal (2002) och Malcolm in the Middle (2005).

Förutom tv-serier och filmer så har hon också gjort röster till bland annat filmen Ett småkryps Liv (1998) och till tv-spelet Kingdom Hearts (2002). Den största rollen som Hayden har medverkat i är tv-serien Heroes (2006). Hon spelar seriens huvudkaraktär Claire Bennet som har förmågan att självläka.

När man har ett fullspäckat liv av roller i reklamfilmer, tv-serier, filmer och tv-spel så vinner man även många priser och Panettiere har vunnit priser som Saturn award och Teen Choice Award. Hon vann priset Young Artist Award för bästa skådespelerska i en drama-TV-serie för sin roll som Claire Bennet. Hon vann även priserna Young Artist Award för Bästa unga biroll för sina insats i filmen Remember the Titans och Feature Film Award för Bästa skådespelerska i filmen Shanghai Kiss.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler