Fireflies in the Garden 2008

Romantik Drama
USA
Engelska
Fireflies in the Garden poster

Synopsis

Michael hade en jobbig barndom då hans far hade välidgt höga krav på honom. Nu är han en framgångsrik författare och har precis skrivit klart en bok om sin uppväxt. När hans mor omkommer i en tragisk olycka upptas familjens gräl igen och nya hemligheter kommer fram.

FIREFLIES IN THE GARDEN handlar om kärlekens komplexitet och en familj separerad av en oväntad tragedi. Regissören Dennis Lee har också skrivit filmens manus baserat på sina egna livserfarenheter.
Ditt betyg
3.0 av 73 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fireflies in the Garden
DVD-premiär
13 maj 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film

Recensent

Mattias Löfroth

13 maj 2009 | 12:14

Långsam och välbalanserad film

För varje amerikansk dröm finns en tragedi. Bortom alla glädjehistorier och framgångssagor om det förlovade landet finns den ack så vanliga vardagen; där kärnfamiljer spräcks och sorgen griper även de allra yngsta. I amerikanska ensembledramat "Fireflies in the Garden" presenteras en långsam och välbalanserad film om en familj i spillror.

Den svenska biopubliken har de senaste åren förgyllts med flera välgjorda amerikanska indiependentrullar, däribland suveräna "Little Miss Sunshine" och oförglömliga "Frozen River". Men i dessa lågbudgetdramer har det oftast varit den utmanövrerade underklassen som så vackert porträtterats. I "Fireflies in the Garden" är det däremot den på ytan så välmående medelklassen som har hamnat i blickfånget. Det är stämningsfulla och komplicerade utsnitt ur en värld som så ofta går biopubliken förbi. Det är dessutom i detta fall utsökt harmoniserat. Det är ett förlorat drama återfunnet.

Filmen kretsar kring familjen Taylor, vars värld ställs på sin spets efter en bilolycka där den så omtyckta modern omkommer. Sonen i familjen, Michael (spelad av Ryan Reynolds), blir tvungen att konfronteras med sin sönderstressade och maktmissbrukande far (Wilhelm Dafoe); en man som under hela Michaels uppväxt kränkt och nervärderat honom. Och inte nog med det, i stort sett hela familjen dras med dålig självkännedom och dåligt samvete. "Fireflies in the Garden" är ingen söndagsmatiné precis. Men det betyder inte heller att det är en nattsvart, ångestfylld odyssé över livets hemskheter. Det är snarare en berättelse om hoppet efter något bättre, om en evig strävan efter att förlåta och förstå. Och det är dessutom förvånansvärt ofta hjärtvärmande spydigt och ironiskt; ett naturligt avståndstagande som skriker efter uppmärksamhet. Kontrasterna är självfallet välkomna.

"Fireflies in the Garden" är en parallellhistoria. Om vart annat skildras Michaels uppväxt och tiden efter bilolyckan. Det är ett tjugoårigt tidsspann som effektivt utvecklar filmen både till en långsam familjekrönika och på samma gång en berättelse om förlorad barndom. Möjligen kan detta förvirra en aning, då inga traditionella presentationer görs. Det gäller att fylla i luckorna själv.

För att summera: "Fireflies in the Garden" uppvisar något så fräscht som ett medelklassdrama; en allvarlig berättelse som ekar av den asiatiska estetiken, är full av kompetent castade biroller (Julia Roberts, Emily Watson, Carrie-Anne Moss) och som även uppvisar ett småroligt och säckknytande manus. Möjligen ställer tempot till det en aning, men i en så välspelad och välskriven film är detta inget annat än småskavanker.

| 13 maj 2009 12:14 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fireflies in the Garden
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu