Toy Story 3 (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Skaparna av de älskade “Toy Story”-filmerna öppnar återigen leksakslådan och tar med biopubliken tillbaka till den underbara världen hos Woody, Buzz och vårt favoritgäng med leksaker i ”Toy Story 3”.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOY STORY 3

Nytt fantastiskt äventyr
När Pixar säger att de gör den tredje "Toy Story"-filmen för att de har en ny fantastisk historia att berätta – så talar de sanning. Det här är ingen framkrystad uppföljare utan en helt självgående skapelse som innehåller några av de roligaste, mest dramatiska och spännande ögonblicken ur hela trion.

"Toy Story 3" börjar med buller och bång. I första scenen kastas vi rakt in i en vilda västern-jakt, komplett med tågsprängning, biljakt, en atombomb bestående av röda apor samt Woody och Buzz som självklara hjältar förstås.

Redan från första sekunden är man fast i det galna äventyret som självklart bara kan finnas i ett barns fantasilek. Men det visar sig inte vara leksakernas trogne ägare Andy som är igång igen, utan en videofilm från när han var barn som visas. Andy är nu nämligen 17 år och ska iväg till college. Frågan är förstås vad han ska göra av sina leksaker när han åker. Blir det upp på vinden, ut med soporna eller ska de doneras bort?

Av ett misstag hamnar alla på ett daghem som först verkar vara rena rama paradiset, men skenet bedrar som bekant. För självklart måste det finnas en "bad guy" även i den här historien, precis som i de två tidigare "Toy Story"-filmerna.

När den riktiga kampen väl satts igång så är det som om den aldrig tar slut - och det menar jag som något positivt. Nya hinder läggs hela tiden i Woodys och de andra leksakernas väg och de måste slåss för att överleva.

Det märks helt klart att Pixargänget har väntat tills tiden var mogen med att göra "Toy Story 3". Manuset är proppfullt med bra karaktärer, pricksäkra kommentarer och situationer som får en att ömsom svettas av spänning och ömsom nästan behöva hålla tårarna tillbaka. För trots att jag efter första halvtimmen känner att "Toy Story" inte är min absoluta favorit av Pixars verk just för att den är mer klassisk och mindre oväntad än senare storverk som "Wall-E" och "Upp", som vågar vara mer svåra och allvarliga ­- så får jag snabbt ta tillbaka det när filmen fortsätter.

För här finns inte bara scener om svek som verkligen känns. Mot andra halvan av filmen blir det dessutom vansinnigt spännande och till och med lite läskigt, i alla fall tror jag att mindre barn kan komma att skrämmas en smula av både den skriande apan och den tilltufsade bebisdockan som verkligen känns som hämtad ur en skräckfilm långt innan den börjar bete sig därefter.  

Och det är här som "Toy Story 3" tar sig på riktigt och verkligen gör sig förtjänt av sin 4 i betyg. Redan i början lockar den nya karaktären Ken och hans fantastiska 80-tals outfit och drömhus till härliga skratt, men det bästa har ändå sparats till senare när bland annat Mr Potatoe Head tar hjälp av ett tortillabröd, en scen som kan vara den mest komiskt animerade i alla Pixars filmer, för här är det inte fyndiga repliker som får oss att skratta högt utan just den konstnärliga briljansen. En annan höjdpunkt är Buzz senare förvandling som både görs bra i dialog och animation.

Det är också i den här delen av filmen som nagelbitandet börjar, för gänget verkar ta sig ur varje knipa enbart för att hamna i en ny. Tempot går verkligen på högvarv.

Pixar uppmärksammades ju redan från början iomed den allra första Toy Story-filmen för tekniken de jobbade med, men mycket har ändå skett på de 15 år som gått. Framför allt har man blivit bra på att rita människor och så har ju 3D-tekniken tillkommit, något som förstås ska utnyttjas av er som har möjlighet. Inte för att "Toy Story 3" bjuder på några scener där tekniken får oss att tappa hakan, men det är ändå härligt med djupet i bilderna.

Väldigt ofta görs uppföljare av ekonomiska anledningar istället för kreativa. "Toy Story 3" är ett undantag och oavsett om du älskade de första filmerna med Woody och Buzz eller om du aldrig ens har sett dem så kommer 3:an bli en njutning.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Lito
Härlig film! Borde dock vara den sista i trilogin då det var ett bra slut
17676-0
Lustigt att det var en sak i How it should have ended versionen som jag faktiskt önskade kunde ha hänt i filmen.
SPOILERS


Kunde inte Andy ha fått veta att Woody och company faktiskt lever, hade varit väldigt intressant att se det om man frågar mig. Men som den är nu filmen så var det ändå ett bra sätt att avsluta trilogin på, hoppas bara att det inte blir någon fjärde film nu.
Chippo
Över mina förväntningar. En mysig och rolig film!
Visa fler (88)

Relaterade filmer