Toy Story 3 2010

Äventyr Komedi Familj Animerat
USA
102 MIN
Svenska
Engelska
Toy Story 3 poster

Synopsis

Andy har blivit 19 år nu och ska börja på college. Woody och gänget blir av misstag skickade till ett dagis där allt inte är så roligt och vackert som det verkar. Barnen sliter och biter sönder alla leksaker. Därför måste gänget nu slå ihop sina påsar för att våga sig på en djärv rymning. Men det finns vissa som inte tänker låta dem smita iväg...
Ditt betyg
3.5 av 2,316 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

16 juli 2010 | 21:53

Nytt fantastiskt äventyr

När Pixar säger att de gör den tredje "Toy Story"-filmen för att de har en ny fantastisk historia att berätta – så talar de sanning. Det här är ingen framkrystad uppföljare utan en helt självgående skapelse som innehåller några av de roligaste, mest dramatiska och spännande ögonblicken ur hela trion.

"Toy Story 3" börjar med buller och bång. I första scenen kastas vi rakt in i en vilda västern-jakt, komplett med tågsprängning, biljakt, en atombomb bestående av röda apor samt Woody och Buzz som självklara hjältar förstås.

Redan från första sekunden är man fast i det galna äventyret som självklart bara kan finnas i ett barns fantasilek. Men det visar sig inte vara leksakernas trogne ägare Andy som är igång igen, utan en videofilm från när han var barn som visas. Andy är nu nämligen 17 år och ska iväg till college. Frågan är förstås vad han ska göra av sina leksaker när han åker. Blir det upp på vinden, ut med soporna eller ska de doneras bort?

Av ett misstag hamnar alla på ett daghem som först verkar vara rena rama paradiset, men skenet bedrar som bekant. För självklart måste det finnas en "bad guy" även i den här historien, precis som i de två tidigare "Toy Story"-filmerna.

När den riktiga kampen väl satts igång så är det som om den aldrig tar slut - och det menar jag som något positivt. Nya hinder läggs hela tiden i Woodys och de andra leksakernas väg och de måste slåss för att överleva.

Det märks helt klart att Pixargänget har väntat tills tiden var mogen med att göra "Toy Story 3". Manuset är proppfullt med bra karaktärer, pricksäkra kommentarer och situationer som får en att ömsom svettas av spänning och ömsom nästan behöva hålla tårarna tillbaka. För trots att jag efter första halvtimmen känner att "Toy Story" inte är min absoluta favorit av Pixars verk just för att den är mer klassisk och mindre oväntad än senare storverk som "Wall-E" och "Upp", som vågar vara mer svåra och allvarliga ­- så får jag snabbt ta tillbaka det när filmen fortsätter.

För här finns inte bara scener om svek som verkligen känns. Mot andra halvan av filmen blir det dessutom vansinnigt spännande och till och med lite läskigt, i alla fall tror jag att mindre barn kan komma att skrämmas en smula av både den skriande apan och den tilltufsade bebisdockan som verkligen känns som hämtad ur en skräckfilm långt innan den börjar bete sig därefter.  

Och det är här som "Toy Story 3" tar sig på riktigt och verkligen gör sig förtjänt av sin 4 i betyg. Redan i början lockar den nya karaktären Ken och hans fantastiska 80-tals outfit och drömhus till härliga skratt, men det bästa har ändå sparats till senare när bland annat Mr Potatoe Head tar hjälp av ett tortillabröd, en scen som kan vara den mest komiskt animerade i alla Pixars filmer, för här är det inte fyndiga repliker som får oss att skratta högt utan just den konstnärliga briljansen. En annan höjdpunkt är Buzz senare förvandling som både görs bra i dialog och animation.

Det är också i den här delen av filmen som nagelbitandet börjar, för gänget verkar ta sig ur varje knipa enbart för att hamna i en ny. Tempot går verkligen på högvarv.

Pixar uppmärksammades ju redan från början iomed den allra första Toy Story-filmen för tekniken de jobbade med, men mycket har ändå skett på de 15 år som gått. Framför allt har man blivit bra på att rita människor och så har ju 3D-tekniken tillkommit, något som förstås ska utnyttjas av er som har möjlighet. Inte för att "Toy Story 3" bjuder på några scener där tekniken får oss att tappa hakan, men det är ändå härligt med djupet i bilderna.

Väldigt ofta görs uppföljare av ekonomiska anledningar istället för kreativa. "Toy Story 3" är ett undantag och oavsett om du älskade de första filmerna med Woody och Buzz eller om du aldrig ens har sett dem så kommer 3:an bli en njutning.

| 16 juli 2010 21:53 |