Salt 2010

Action Thriller
USA
93 MIN
Engelska
Salt poster

Synopsis

Evelyn Salt (Angelina Jolie) är en CIA-agent som har svurit en ed om trofast tjänstgöring och att kämpa för sitt land. När hon blir anklagad för att vara en rysk spion flyr hon för att rentvå sitt namn och för att en gång för alla visa att hon är en sann patriot.
Ditt betyg
2.7 av 912 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Salt
Biopremiär
3 september 2010
DVD-premiär
5 januari 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

6 augusti 2010 | 18:13

Intensiv actionrulle

Det är inte mycket story vi får ta del av, men vad spelar det för roll när man inte kan ta ögonen från filmduken en sekund utan att missa den svettiga action som genomsyrar varje bildruta.

Vi får ungefär tio minuters lugn precis i början av "Salt" när premisserna för berättelsen utmålas. När Angelina Jolie väl har satt igång med sina galna stunts så sitter vi med andan i halsen resten av filmen.

Jolie spelar en CIA-agent som precis ska hem och fira sin bröllopsdag när ett sista förhör kommer ivägen. En avhoppad ryss berättar en fantastisk historia om hur USA ska utplånas en gång för alla genom spioner som tränats som barn i forna Sovjet. Han säger också att den ryske presidenten som befinner sig i USA kommer att mördas av en spion som heter Evelyn Salt. Det är först i denna stund vi får veta att det är namnet på Jolies karaktär.

Evelyn blir direkt satt i förhör och misstänkliggjord av alla utom kollegan Ted (Liev Schreiber) som tror på henne även när hon börjar sin våldsamma kamp för att fly. Vi biotittare kastas förstås mellan tankarna på att någon har satt dit henne av ännu okänd anledning, och att hon faktiskt är en blivande mördare.

Ju längre filmen går desto mer tillskruvat blir det.

Just trovärdigheten är något som ifrågasatts mycket när filmen kritiserats i hemlandet. Och visst är det en otrolig saga, men "Salt" är knappast den enda actionfilmen man kan anklaga för det. Att det är den gamla kampen mot kommunismen som blossar upp igen tycker jag annars är ett skönt avbrott från alla filmer med arabiska terrorister som det senaste decenniet sett sig mätt på.

Värre är kanske att trovärdigheten vacklar även i den fantasivärld där filmen existerar. Hur otroligt tunna Evelyn kan sparka ner både den ena och den andra av säkerhetsvakter och poliser, eller varför hon åker till sin egen lägenhet det första hon gör - CIA borde ju rimligen redan ha folk på plats där.

Så visst finns det svagheter i detta kvinnliga försök till Bourne-serien. För att man försöker sig på en franchise är uppenbart, något som sällan hjälper till att höja några betyg. När filmen är slut vill jag inte genast känna att någon försöker locka mer pengar av mig. Annars är den kvinnliga aspekten något positivt eftersom det fortfarande är mycket ovanligare med riktigt tuffa brudar - och Jolie är ett perfekt val. Hon gör nästan alla sina stunts själv och hon lyckas gestalta både råhet och mänsklighet i samma karaktär, trots att vi får väldigt lite tid att lära känna henne utanför slagsmåls- eller springscenerna.

Regissören Phillip Noyce är tidigare mest känd för Harrison Ford-filmerna om CIA-agenten Jack Ryan, "Påtaglig Fara" och "Patrioter", som ju håller bra actionkvalitet. Att han också ligger bakom välgjorda "Den tyste amerikanen" med Michael Caine känns tryggt. "Salt" är kanske inte hans starkaste verk, men det finns ändå en tydlig vision i vad han velat göra och det höjer en annars lite hafsig historia. Det ihop med bra casting, tajt klippning och att man avstått från specialeffekter och istället satsat på riktiga stunts gör detta till en intensiv actionrulle som levererar precis det den ska.

| 6 augusti 2010 18:13 |