Phillip Noyce

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 29 april 1950 Griffith, New South Wales, Australien

Biografi

Phillip Noyce är en australisk regissör, producent, filmfotograf och skådespelare, född 29 April 1950 i Griffith, New South Wales, Australien.

Vid 12 års ålder flyttade han och hans familj till Sydney. Det var där som tonåring han kom i kontakt med undergroundfilmer med minimal budget, men han blev även frälst i vanliga amerikanska filmer.

Han regidebuterade vid 18 års ålder med en kortfilm, där han använde sig av en annorlunda finansiering av filmen; han sålde roller till sina vänner.

1973 fick han chansen att gå på Australian National Film School och gjorde där en kortfilmsdokumentär som 1974 fick priset för årets bästa dokumentär.

Hans första långfilm kom 1977, och 1978 gjorde han "Newsfront" som kammade hem en massa priser på Australian Film Awards, bl.a. Bästa film-priset, och blev den första australiska film som visades på New York Film Festival.

1982 gjorde han "Heatwave" som visades på filmfestivalen i Cannes, men det var "Lugnt Vatten" (1989) med Nicole Kidman som öppnade vägen till Hollywood. Väl där gjorde han sig ett namn nästan direkt med filmer som "Patrioter" (1992), "Påtaglig fara" (1994) och "I Samlarens spår" (1999).

Han har fortsatt med filmer som går bra i Hollywood såsom "Salt" (2010) men har inte glömt bort sitt hemland, då han fortsätter att ibland göra film där.   
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler