Angelina Jolie

Skådespelare 04 juni 1975 Los Angeles, California, USA

Biografi

Angelina Jolie (Född som Angelina Jolie Voight) föddes den 4 juni 1975 i Los Angeles, Kalifornien och är en amerikansk skådespelerska.

Jolie gjorde filmdebut med filmen Lookin' To Get Out 1982 tillsammans med sin pappa Jon Voight, men hennes karriär började inte på allvar förrän 1993 när hon var med i filmen Cyborg 2.  Hennes första huvudroll var i filmen Hackers som sedan följdes av de kritikerrosade tv-filmerna George Wallace och Gia. 

Jolie blev världsberömd när hon spelade videospelshjältinnan Lara Croft i Lara Croft: Tomb Raider och uppföljaren Lara Croft: Tomb Raider 2. Efter hennes goda insats i actionfilmerna så fick hon även huvudrollerna i filmerna Mr & Mrs. Smith och Wanted.

1999 vann Angelina Jolie en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll för sin starka insats i filmen Stulna år och hon har även vunnit hela 3 stycken Golden Globe Awards, samt två Screen Actors Guild Awards. Inte nog med att Jolie har vunnit flera priser, hon har även blivit utsedd till den sexigaste och vackraste kvinnan av flera tidskrifter.

Förutom skådespeleri, pysslar världsstjärnan med humanitära insatser för barns rättigheter och är goodwill-ambassadör för FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler