Eternals 2021

Eternals poster

Synopsis

I "Eternals" introduceras ett nytt team med spännande superhjältar i Marvel Cinematic Universe. Den episka berättelsen spänner över tusentals år och handlar om en grupp odödliga hjältar som har format jordens historia och dess civilisationer och som tvingas fram ur skuggorna för att återförenas mot människosläktets äldsta fiende, Deviants.
Ditt betyg
2.8 av 66 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Eternals
Biopremiär
3 november 2021
DVD-premiär
31 januari 2022
Digitalpremiär
12 januari 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Oskar Möller

25 oktober 2021 | 12:00

Tidlösa gudar för Marvel in i samtiden

Chloé Zhao lyckas kanske inte med att uppfinna hjulet med sitt intåg i MCU men "Eternals" inkluderande ensemble och intima scener kommer lämna ringar på vattnet för kommande Marvel-filmer.
En Oscarsvinnande indiedarling till regissör som aldrig filmat på ett filmset eller rört en mångmiljonbudget får i uppdrag att skapa Marvels senaste blockbuster - att Marvelproducenterna valde Chloé Zhao att regissera sin senaste potentiella kassako kändes som ett så otippat genidrag att det blev svårt för oss filmjournalister att hålla huvudet kallt.
 
Personligen kände jag pulsen stiga med förhoppningarna - vi snackar om regissören till en av det här millenniets absolut bästa filmer, "Nomadland" - en originell och visionär auteur med en kärleksfullt skarp blick för hur omgivningen formar individen. Frågan är hur väl Zhaos meditativa blottläggande av vårt inre gifter sig med en filmgenre som bygger på specialeffektsmättade actionscener. Försök till en revolution av genren eller gimmick? En sak är säker - Hollywoods underbarn fick Marvelbudget men också en okänd titel som kan offras ifall något skulle slå snett.
 
En trygg berättarröst förklarar att de gudalika Eternals skyddat mänskligheten mot dessa överjordiska fasor sedan tidernas begynnelse. Mäktiga som de är får de inte lägga sig i mänsklighetens affärer och stoppa krig, katastrofer och farsoter då de är bundna till ett mäktigare kosmiskt väsen som bokstavligen skapar galaxer. Efter att Deviants till synes röjts undan från planetens yta fick vår lilla gudagrupp århundraden på sig att spridas över världen och uppleva dess nöjen. Men när monstren dyker upp igen är det dags att samla den dysfunktionella familjen igen.
 
I centrum för handlingen står det attraktiva tidigare kärleksparet bestående av Ikaris (Richard Madden med krafter som Stålmannen) och Sersi (människoälskande Gemma Chan som utgör filmens fokus) samt ett triangeldrama som involverar den mänsklige Dan, Sersis nya kärlek (Kit Harington)."Game of Thrones"-fans kan dregla över återföreningen av seriens Robb Stark och Jon Snow. Vissa castingval är av mer dubiös karaktär - framförallt Angelina Jolie vars krigsgudinna Thena förvisso porträtteras med sårbarhet och utsstrålning men aldrig riktigt gifter sig med resten av filmen. Många kommer roas av Kumail Nanjianis Kingo - en sidekick gud som fått en egen (ännu roligare) sidekick.
 
Överflödet av karaktärer är en av "Eternals" brister. Det står strax klart att Zhao har fått några bollar för mycket att jonglera med - kravet att leverera snabbfotad action, maffiga specialeffekter, komisk relief och försöka få till en mer reflekterande och expansiv storyline gör "Eternals" till en ojämn film som växlar mellan banala genreval och mer reflekterande stunder. Det är mycket pendlande mellan stämningslägen och en expansiv abstrakt kosmisk verklighet och bordsscener som är det närmaste en dramakomedi MCU någonsin kommit.
 
Att gå in på filmens handling är närmast omöjligt utan att komma med spoilers men det är ganska safe att säga att Deviants inte riktigt uppfyller sin fulla potential utan offras för en alternativ storyline som ska lyfta filmens frågeställning - enligt mig är blir det dock aldrig djupt nog för att vara värt besväret. I sin slitning mellan att göra filmen mer reflekterande och att följa MCU-mallen landar "Eternals" i ett ingemansland där enskilda scener landar med närvaro medan andra känns som påtvigad standard.
 
Här finns också storylines som påbörjas men aldrig fördjupas -  den formskiftande gudinnan Sprite (Lia Mchugh) är fast i en fjortiskropp fast hon levt i  åtskilliga millennier. Vi får se att det påverkar hennes känsloliv och det får förvisso konsekvenser men liksom i fallet med den något misantropiske och surmulne Druig (Barry Keoghan) sätts hon alltför ofta på sidlinjerna.
 
Sin vana trogen bjuder Zhaos filmer på vackert foto och fin ljussättning som ramar in en mer romantisk och känslosam version av MCU-universumet. Ett vackert exempel är Eternals skepp som dyker upp på horisonten och skänker scenen en majestätisk tidlös känsla. Här finns en fokus på intima stunder och intima dialoger vi sällan ges i superhjältefilmer. Samtidigt måste showen gå vidare – en hel värld ska räddas och mellan maffiga actionscener, plötsliga återblickar som ska ge storyn bakgrundskontext och komiska interludes kan "Eternals" kännas och det tar emot att säga – aningen manierad film.
 
Det är helt enkelt alltför många boxar som ska checkas av för att Zhaos egentliga styrkor ska komma till sin rätt. Det finns också stunder då filmen blir aningen självmedveten och prålande med sin mångfald. Med det sagt är det verkligen på tiden att man ser till att utveckla genren och bredda mångfalden - jag hade dock gärna sett lite mindre präktighet och mer av Zhoes rebelliska ådra i ansatsen. Gudagänget är med lite få undantag en tillrättalagd bunt där Kingo är den ende som verkar dra fördel av sina förmågor.
 
I slutändan är "Eternals" varken en frälsning eller en brinnande supernova som lyser upp biosalongerna. Men visst kommer den här titeln sätta avtryck. Zhao målar om skyn med en lite annan färgpalett, i hennes version är Marvels universum ett ställe där även hjältegudar har mänskliga drivkrafter. Representationen bland skådespelarna är en närmast unik spegling av världen utanför filmbranschen - det enkla faktumet att världen är full av kvinnor och etniciteter och sexualiteter är inget som bör debatteras men är närapå chockerande när man jämför med övriga superhjältetitlar.
 
Oavsett om filmen blir en kassako eller inte kommer Marvel inte kunna stoppa tillbaka anden i flaskan. "Eternals" har gjort det klart att en mer inkluderande castingval och större mångfald är en möjlighet och med den uppstår potential till vidare omloppsbanor i kreativa val och storylines i MCU-galaxen.
| 25 oktober 2021 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
En lång saga från Disney - en saga för barn under 11 år i vuxens sällskap. Actionscenerna påminner om en datorspelfilm eller filmer som rörs sig i segmentet där man bl a finner Transformersfilmerna ⏩ i actionscenerna följer kameran med skådespelarna och odjuren i sidled och gör ibland en halvbåge över de stridande parterna. Ibland flyger kameran sakta över de stridande parterna för att i nästa sekund dra iväg väldigt snabbt och ryckigt (så som stridsscenerna i Transformersfilmerna är inspelade). För att filmen inte ska bli en 100-procentig barnsaga, har det lagts in en intim kärleksscen och då och då dyker det upp dialoger som lägger handlingen på en djupare nivå (en nivå som yngre barn kan ha svårt att förstå). Det är en välgjord film men den hade inte behövt vara längre än två timmar. Tre saker som fick mig att pausa och spola tillbaka (en handfull sekunder) i denna film: - Batman & Batmans butler, Alfred, nämns drygt 50 min. i filmen. - "Superman" nämns ca 1 tim. & 26 min. in i filmen. - f.d. One Direction-medlemmen, Harry Styles, dyker upp i slutet av filmen (när eftertexterna börjar rulla).
Läs mer
5
Hörde att denna film är så mycket woke så det blir komisk. Nästan så jag inte vill se denna pga av det
Läs mer
4
När det blev officiellt att Angelina Jolie skulle ansluta sig till Marvels universum så blev jag riktigt nyfiken på den nya pusselbiten som skulle ta oss vidare i Marvel Cinematic Universe. Nu har jag varit på bio och sett filmen och ska med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. “Eternals” kallas en grupp superhjältar som har skyddat Jorden sedan tidernas begynnelse. När Deviants, monstruösa varelser sedan länge bortglömda i historien, mystiskt återvänder, tvingas att Eternals återförenas för att ännu en gång försvara mänskligheten. Marvel Cinematic Universe är en ständigt växande franchise. Man tänker att den borde avrundas och få ett slut någon gång. Men när man tycker att slutet börjar närma sig så kommer en ny början. Man vill därmed ha nästa byggsten för att kunna hänga med i den oändligt långa historien som började med separata filmer om Hulken, Iron Man, Thor och Captain America för att nämna några. Därefter fick alla hjältar förenas och kallas för Avengers och de karaktärerna fick ett slags slut som har fortsatt med en del spin-offs. Men oändligheter har inga slut. Så nu har ett helt nytt gäng hjältar fått en ny plats i Marvels universum. De hjältarna heter Eternals. De är gudar som har stora krafter, men har hållit sig undan de katastrofer människorna har orsakat och samt bara tittat på när Avengers hjältarna näst intill har misslyckades med att rädda vår planet. Orsaken var att mänskligheten ska utvecklas och lära sig själva hur man håller liv i planeten och dess invånare. I centrum står till en början guden Ikaros. Även den gud som är mest känd för mig och säkert många andra. Ikaros var en tragisk hjälte i grekisk mytologi. Ikaros fängslades tillsammans med sin far uppfinnaren Daidalos som fallit i onåd hos kung Minos på Kreta. Av vax och fjädrar tillverkar då Daidalos vingar åt dem båda och de rymmer flygande över havet. Mest känt är Ikaros avslut. Han blev för girig av att flyga. Flög därmed för nära solen och brändes till döds. I filmen “Eternals” så är karaktären bara löst baserad på den grekiska mytologin. Ikaris är namnet som karaktären har fått. Han spelas av skådisen Richard Madden och man får känslan till en början av att han är Eternals gängets ledare. Men man förstår snabbt att filmens stora hjältinna är Sersi spelad skådespelerskan Gemma Chan. Hon är en gudinna som kan påverka vatten, sten, trä och andra jordiska material. Hon var tidigare gift med Ikarus, men eftersom hon precis som andra Eternals är odödlig så har hon byggt upp ett jordiskt liv och har förälskat sig en vanlig dödlig spelad av “Game of Thrones” stjärnan Kit Harington. Ledarrollen hade tidigare gudinnan Ajak spelad av Salma Hayek, men pga vissa omständigheter så får gänget stå utan ledare. Det här låter som en allvarlig historia. Men det finns viss humor också. Den mesta humorn står skådisen Kumail Nanjiani för som spelar karaktären Kingo som har skapat sig ett liv som Bollywood stjärna i Indien då de väntat på nya hot. Eternals gudarnas stora ansvar är att bekämpa några reptilliknande varelser som kallas för “deviants”. Dessa varelsers ledare som har ett något mer mänskligt utseende än sina anhängare har blivit röstsatt av Bill Skarsgård. Något som hemlighölls enda tills premiären. En positiv överraskning alltså som man lätt missar om man inte vet om den. Mest ville jag se den här filmen för att kunna hänga med och inte missa något i det oändliga som kallas för Marvel universumet. Men jag är dessutom en stor beundrare av skådespelerskan Angelina Jolie. Därav gjorde hennes medverkan som den svärdfäktande gudinnan Thena att att jag var extra peppad inför filmen. Dock tyckte jag det blev lite för kort speltid som hennes karaktär fick eftersom det behövdes mer fördjupning i de karaktärer som stod i centrum och skulle bära upp filmen. Sammanfattningsvis så blev jag nöjd med det filmen “Eternals” hade att leverera. När jag först förstod att den kvinnliga regissören Chloé Zhao som gav oss filmen “Nomadland” för ett tag sedan skulle göra filmen så blev jag nyfiken. Och visst det märkes på fotot i filmen och de vackra miljöer som skapades för hjältarna. Men formen känner man igen som innehöll allt sådant man traditionellt känner igen ifrån film gjord av Marvel. Så direkt nyskapande blir det inte trots att man ser att de har tänkt utanför boxen. Exempelvis så introducerar filmen en homosexuell hjälte, den har en indier i en hjälteroll och det finns många starka kvinnliga karaktärer. Så helt följer inte filmen den skrivna formel som en superhjälte film brukar ha. Jag kan verkligen rekommendera filmen om man gillar att ytterligare en gång få följa en episk fajt med med nya gudomliga karaktärer som ska förhindra Jordens undergång. Filmen är snyggt gjord och karaktärerna är ganska välskrivna. Så 4 av 5 är mitt betyg till filmen “Eternals”.
Läs mer
Visa fler