The Conspirator (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Mary Surratt är en ensam kvinna som står anklagad som medkonspiratör till mordet på Abraham Lincoln. Medan hela nationen sätter sig upp mot henne blir hon tvingad att lita på hennes motsträviga advokat för att få reda på sanningen och rädda hennes liv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE CONSPIRATOR

Grymt gäng skådespelare
Efter en lite långsam start utvecklas "The Conspirator" till ett rakt igenom välgjort verk om en relativt oberättad sann historia kring mordet på Lincoln. Framför allt är det ett tungt gäng grymma skådespelare som filmen har att tacka för sin framgång.

Robert Redford har regisserat en del filmer ("The Horse Whisperer", "The Legend of Bagger Vance") som man får kalla hyfsade. "The Conspirator" når inga svindlande höjder, men den är alltigenom solid och jag tycker ändå det är hans bästa i regissörsstolen hittills.

Handlingen utspelar sig under dagarna kring och efter mordet på presidenten Abraham Lincoln år 1865 i samband med det amerikanska inbördeskrigets slut. Ett gäng sydstatsrebeller samarbetade för att utföra dådet, men en av dem - den enda kvinnan - Mary Surratt (Robin Wright), ser ut att bli dömd på förväg trots att hon enbart verkar ha haft de skyldiga boende hos sig på sitt pensionat.

Frederick Aiken (James McAvoy), en lojal nordstatskapten, blir mot sin vilja övertalad att försvara henne och han inser snabbt att konstitutionen inte har mycket värde när det gäller att hämnas på en älskad ledare.

Det är en annorlunda och därför extra intressant vinkel på Lincolnmordet som man har iscensatt här. Vad som börjar som en aningen seg rättegångsfilm går sedan över till att handla om något mycket mer, som hur en rättstat i princip faller sönder när man frångår viktiga principer, även om det gäller extrema undantagssituationer.

Jag vet inte om det var skaparnas tanke att kasta en känga mot hur USA:s konstitution igen har fått ta emot törnar sedan terrorattacken mot World Trade Center, men det är i alla fall lätt att dra paralleller. Och obehaglig är tanken, oavsett om det är skyldiga människor man har att göra med eller inte.

I det här fallet håller man sig undan från att ta ställning i skuldfrågan, vilket är smart. Det visar sig också att man inte behöver övertygas om Marys oskuld för att kunna sympatisera med hennes situation. 

"The Conspirator" har en riktigt imponerande rollbesättning, där förstås Wright och McAvoy går i täten, men även Kevin Klines korrupte senator, Evan Rachel Woods som Marys självständiga dotter Anna och Tom Wilkinson som Fredericks överordnande - är alla lika starka. Det sticker därför ut extra mycket att en av birollerna getts till pipiga Alexis Bledel. Förutom i "Sin City" har jag inte gillat henne i något jag sett.

Hela filmen är ett välgjort hantverk. I början känns det som sagt lite trögt, men så fort man lär känna karaktärerna närmre blir det mer intressant. Frederick är den som gör den största resan, från att inte vilja ta på sig fallet alls, till att fightas så hårt att hans sociala liv tar skada och hans vänner ber honom att lägga ner.

Eftersom filmen bygger på en sann historia är det många utsvävningar som en ren fiction-rulle kunde ta som man har fått avstå ifrån här. Som film hade den absolut kunnat tjäna på lite mer krut, men med det material - verkligheten - som man har att jobba med är "The Conspirator" ett utmärkt resultat.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
sjoegraes
Stabil film, dock inte någon av Redfords bästa. Den puttrar på, hela tiden säker och välgjord, men saknar nerv och spänning. Den blir aldrig något mer än en hyfsad film, tyvärr. Svag trea.
P U T T E
Besvikelse, riktigt tråkig.
Den får 2 kapsyler av 5!
David Brent
Hade stora förväntningar på filmen men dessa infriades inte till den del jag hoppats i mer än enstaka tillfällen. Alla ingredienser fanns för en kanonfilm, men det är rätt tempofattig film som känns lite för lång. Skådisarna är överlag bra, McAvoy och Evan Rachel Wood var de som stack ut mest. Tyckte inte att Redford fick ut den enorma potentialen som finns i Robin Wright. Hon är bra men inte oscarsbra som han nästan alltid annars är. En besviken trea blir betyget. Den var inte dålig, men inte heller så grym som jag hoppats.
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler