Danny Huston

Regissör, Skådespelare 14 maj 1962 Rom, Italien

Biografi

Danny Huston, är en amerikansk skådespelare och regissör, född 14 maj 1962 i Lazio, Rom, Italien. Har man föräldrar som Zoe Sallis (skådespelerska) och John Huston (regissör) så är det inte konstigt att man hamnar i samma bransch. Han tog alltså samma yrkesväg som sin halvsyster Anjelica Huston och hans första film var "Öga för öga" (1975); efter den lilla rollen började Danny regissera lite småprojekt. 1987 fick han då den stora äran att regissera sin egen pappa i dennes sista skådespelarroll, i tv-filmen "Mister Corbett´s Ghost, och precis innan pappans död, hann han att hjälpa Danny att regissera hans första riktiga långfilm, "Mr, North" (1988).

Efter några filmer som regissör som inte bar någon frukt återupptog han sin insomnade skådespelarkarriär med en liten roll i "Farväl Las Vegas" (1995) och en större roll i "Anna Karenia" (1997) men tyvärr blev de filmer han hade större roller i, inga direkta framgångar. Men 2003 vände det med en viktig roll i "21 gram" och han fortsatte med de kritikerhyllade filmerna "Silver City" (2004), "Birth" (2004) och "The Aviator" (2004).

Men filmen som visade hans breda bredd som skådespelare, var den australienska "The Proposition" (2005) där Danny fick en del lovord för sin roll och samma år var han även med i den kritikerhyllade "The Constant Gardener". Idag rankas han som en av Hollywoods duktigaste och flitigaste karaktärsskådespelare och har även haft succé på tv med bland annat serien "Magic City" och "Masters of Sex". Han har varit Golden Globe-nominerad för tv-serien "Magic City" och nominerad för en Independent Spirit Awards för Bästa manliga skådespelare i "Ivansxtc" ( 2000). 

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler