Film

Skribent

Jenny Bång

8 maj 2015 | 17:00

10 regissörer som nobbat storfilmer

Kan du föreställa dig "Jurassic Park" i Tim Burtons regi?
Det är ingen nyhet att flera av de största och mest framgångsrika filmerna, hade kunnat få ett annat öde. Kanske hade filmer blivit totalt misslyckade och karriärer avslutade? Här kommer en lista med ett axplock av regissörer och filmerna de aldrig gjorde. Hur skulle det kunnat se ut egentligen och vilka projekt önskar ni hade blivit av?

Martin Scorcese - "Schindler’s List"


572574a3ab13d1f8133d4b27d96c1ae4 schindlers scorsese

Fem år innan Spielbergs storfilm "Schindler’s List" kommer ut på biograferna, var tanken att Martin Scorcese ska regissera. Efteråt har han sagt att han ångrade sig i samma stund som han överlät projektet till Spielberg, men kände att filmen skulle göras av någon med judisk bakgrund. Men Scorcese lämnades inte tomhänt. Spielberg jobbade nämligen med ett annat projekt under den tiden, "Cape Fear". En film som Scorcese fick ta över direkt. 

Oliver Stone - "American Psycho"


572574a3ab13d1f8133d4b27d96c1ae4 psycho stone

Föreställ er en ung Leonardo DiCaprio komma springande halvnaken nedför trapporna med en motorsåg i högsta hugg. Kanske hade det varit en oförglömlig scen om Oliver Stone regisserat "American Psycho". Lionsgate anlitade paret för att göra en succé till film, men DiCaprio och Stone kunde inte enas om filmens upplägg. Till slut valde skådespelaren att tacka för sig och gå vidare med att göra "Beach". Stone lämnade projektet kort därefter och det återgick till den ursprungliga regissören Mary Harron som redan hade valt ut Bale till att spela Patrick Bateman.

Stanley Kubrick - "Exorcisten"


572574a3ab13d1f8133d4b27d96c1ae4 exorcist kubrick


Även Hitchcock blev erbjuden att regissera "Exorcist". Men under tidigt 70- tal erbjöd Warner Brothers projektet till Stanley Kubrick. Kubrick valde dock att till slut tacka nej, med motiveringen att han ”föredrar att göra sina egna grejer”. Något vi fick uppleva några år senare, när han gjorde Stephen Kings "The Shining". 

Quentin Tarantino - "Speed"


572574a3ab13d1f8133d4b27d96c1ae4 tarantion speed

Tarantino blev snabbt en populär regissör efter "Reservoir Dogs". I mitten av 90-talet blev han erbjuden att regissera den actionfyllda filmen "Speed". Han tackade nej och uppgiften tillföll Jan de Bont. "Speed" blev en enorm kassasuccé, men Tarantino ångrar inte att han tackade nej. Strax efter regisserade han nämligen kultfilmen "Pulp Fiction". Han har senare utsett "Speed" till en av sina favoritfilmer från 90- talet. 

James Cameron - "Spider Man"


572574a3ab13d1f8133d4b27d96c1ae4 cameron spiderman

James Cameron hade drömt om att få regissera "Spider-Man", sedan han var barn. Länge såg det också ut som att hans dröm skulle gå i uppfyllelse. Men när filmbolaget Carolco förlorade rättigheterna till filmen (som de egentligen inte ens ägde från början) fick arbetet ett abrupt slut. När det till slut stod klart att Sony skulle komma ut som ägare till projektet, hade James Cameron släppt taget om sin dröm och gått vidare för att göra "Titanic". Vill du veta vad regissören hade gjort med filmen? James Camerons version av manuset finns tillgängligt på nätet, såklart! 

Steven Spielberg - "Benjamin Buttons otroliga liv"


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Säg den film som inte blivit erbjuden till den här mannen. 1991 fick han erbjudandet om att göra filmen om Benjamin Button. Han ville ha Tom Cruise i huvudrollen, men valde att dra sig ur projektet, till fördel för skapandet av "Jurassic Park" och "Schindler's List". Man kan ju inte låta bli att undra över hur Tom Cruise skulle ha sett ut i den rollen.

Tim Burton - "Jurassic Park


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

När "Jurassic Park" skulle bli verklighet, var det många som ville lägga vantarna på filmen. 20th Century Fox ville ha Joe Dante ("Gremlins") som regissör. Gruber-Peters Entertainment och TriStar la fram förslaget att Richard Donner skulle regissera. Donner var då främst känd för att ha regisserat "Superman". Warner Bros däremot, de tyckte att filmen skulle passa perfekt för Tim Burton, som tidigare främst klippt ihop dinosaurier när han filmade "Edward Scissorhands". Som vi vet var det till slut Universal som vann slaget om "Jurassic Park" och regin stod såklart Steven Spielberg för. 

Sergio Leone - "Gudfadern"


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I efterhand är det svårt att föreställa sig att en annan regissör än Francis Ford Coppola skulle gjort "Gudfadern". Men han var faktiskt inte producentens förstahandsval. Länge var man nämligen övertygad om att filmen krävde en sann italienare som regissör. Därför tillfrågades Sergio Leone, men han tyckte att filmen glorifierade maffian för mycket. Dessutom var han mitt uppe i det egna projektet att skapa "Once Upon A Time in America". Det skulle dock ta cirka tolv år innan vi fick se den filmen. 

David Lynch - "Jedins återkomst"


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kanske ett av de mer välkända projekten i kategorin. Enligt Lynch själv har han aldrig riktigt tyckt om science fiction som genrer.  Därför tackade han nej till filmen och antagligen en hel kappsäck med pengar, som George Lucas erbjöd honom. Richard Marquand fick senare stå för regin och David Lynchs nästa projekt "Dune", blev trots allt en science fiction- film. 

Terry Gilliam - "Forrest Gump" m.fl.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Monty Python- medlemmen har tackat nej till en hög av filmer. Vad sägs om "Forrest Gump", vars manus han aldrig trodde på? "Harry Potter", som han själv sagt att han tackade nej till efter att han insett vilka människor han skulle komma att arbeta med. "Braveheart" och "Troja"? Listan kan göras lång med storfilmer som han skulle kunnat signera. Enligt honom själv blir han avskräckt både av människor han måste arbeta med och den teknologiska processen. För Gilliam är det en sådan extrem ansträngning att gå in i ett filmprojekt, att han verkligen måste känna hundra procent för filmen. Vi får anta att filmerna han tackat nej till, helt enkelt inte såg tillräckligt bra ut på pappret.  
| 8 maj 2015 17:00 |