Edward Scissorhands 1990

Edward Scissorhands poster

Synopsis

En gång i tiden, i ett slott högt upp på en kulle, bodde en uppfinnare vars största uppfinning fick namnet Edward. Trots att Edward hade en oemotståndlig charm, var han inte riktigt perfekt. Uppfinnarens plötsliga död lämnade honom halvfärdig, med skarpa knivar som händer. Edward levde ensam i mörkret till dess en dam tog med honom hem till sin familj. Och där börjar Edwards fantastiska äventyr i det pastellfärgade land som kallas Suburbia.
Ditt betyg
3.6 av 2,394 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Edward Scissorhands
Biopremiär
9 augusti 1991
DVD-premiär
16 januari 2002
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

EvaEpic

13 maj 2012 | 15:01

Burtons vassaste verk

Tim Burtons film om den artificiella saxpojken som skapats av en vetenskapsman i ett hemmabyggt laboratorium lämnar ingen oberörd.

Jag minns när jag såg ”Edward Scissorhands” för första gången, jag var runt 7-8 år och fylldes av värme, medlidande och kärlek för den skeva med ack så sympatiske huvudkaraktären. Tim Burtons saga handlar om Edward, en ung man som skapats i ett laboratorium av en vetenskapsman (Vincent Price i hans sista filmroll). Det är dock något som skiljer honom åt från andra människor – han har saxar istället för händer och vetenskapsmannens plötsliga död gjorde att han fick förbli sån.

Högt över staden, på en mörk och dyster kulle ligger huset som kom att bli Edwards värld. Men en dag knackar Peg på dörren för att försöka sälja smink. Mötet mellan dem kommer att förändra både Edward, Peg och hennes familjs värld. Och visst skapar det rabalder när Peg kommer hem med en okänd man i sin bil, med saxar till händer som ska försöka anpassa sig i en normal förort...

Tim Burton har en fantastisk förmåga att skapa drömlika scener. Här hittar vi rader av hus i alla tänkbara pastellfärger i ett förortslandskap, män som åker till arbetet på rad medan kvinnorna stannar i hemmets lugna vrå och skvallrar om allt och ingenting med stora frisyrer och minst lika pastellfärgade utstyrslar.  Vetenskapsmannens laboratorium är som hämtat ur en dröm, alla maskiner tycks vara levande med ansikten som ler medan de bakar vad som ser ut att vara otroligt delikata kakor på löpande band.

Johnny Depp briljerar som han alltid gör i rollen som den blyga, rädda och skeva Edward. Till skillnad från de flesta andra roller han spelar är denna lite mer lågmäld – men när man tänker efter, finns det någon roll han inte klarar av att spela? Winona Ryder, denna lilla fagra kvinna kunde inte vara mer passande i rollen som Kim, dotter till Peg som Edward hyser stor kärlek för, och är den enda som förstår sig på honom.

Detta är en fantastisk saga för både stora som små och den lämnar definitivt inte någon oberörd. Här finns teman som vi alla kan känna igen – kärlek, utstötthet, grupptryck, småstadsmentalitet och missförstånd. Det är starka teman, men i ”Edward Scissorhands” känns det svåra så himla enkelt. Filmen är definitivt en av Burtons bästa filmer och håller än idag – 22 år senare och för en mycket lång tid framöver.

| 13 maj 2012 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Edward Scissorhands
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu