Vincent Price

Skådespelare 27 maj 1911 - 25 oktober 1993 St. Louis, Missouri, USA

Biografi

Vincent Leonard Price Jr, född 27 maj 1911 i Saint Louis, Missouri, död 25 okt 1993 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare, mest känd för lågbudgetskräckfilmer och sin mycket speciella röst.

Price var son till en välsituerad konfekttillverkare och hade en privilegierad uppväxt. Efter högskoleexamen fick han som gåva en resa till Europa som inkluderade besök på många av de större konstmuseerna. Han avlade sedan fil.kand.-examen i konsthistoria och engelska vid Yale University. Price gjorde ett misslyckat försök att slå igenom på New Yorks teaterscener innan han begav sig till England, där han tog en fil.mag. i konsthistoria.

1935 gjorde han scendebut i London i en liten roll i Chicago mot John Gielgud. Samma år fick han huvudrollen som prins Albert i West End-uppsättningen av Victoria Regina, och spelade sedan samma roll på Broadway.

Price var en etablerad teaterskådespelare vid filmdebuten 1938 i Firman fixar allt. Han fick först spela romantiska roller men visade sig vara mer lämpad för karaktärsroller i filmer som Sången om Bernadette och Himmelrikets nycklar.
Han spelade därefter i två film noir-dramer: Laura och Min är hämnden, innan han gjorde huvudrollen i den gotiska rysaren Fåfäng var min dröm. Därefter fick han spela eleganta birollsskurkar i en rad hårdkokta noir-filmer som Spindelnätet, Lång natt, De förrymdas legion och Stormen kommer. Price medverkade även som den skurkaktige kardinal Richelieu i De tre musketörerna.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler