Tim Burton

Regissör, Manusförfattare 25 augusti 1958 Burbank, Kalifornien, USA

Biografi

Timothy Walter "Tim" Burton, född 25 augusti 1958 i Burbank, Kalifornien, är en amerikansk regissör och filmproducent.

Tim Burton är en av Hollywoods mest säregna filmregissörer, vars goth-liknande visuella stil återkommer i de flesta av hans filmer, även de han inte regisserat själv. En viktig del i hans filmskapande är kompositören Danny Elfman, som har gjort filmmusiken till de flesta av Burtons filmer och även sjunger Jacks sånger i The Nightmare Before Christmas och bonejangles i Corpse Bride.

Burton började teckna redan i tidig ålder. Han studerade vid California Institute of the Arts och studerade animationer där. Han jobbade en tid med korta animerade filmer åt filmbolaget Disney, men det var tack vare skådespelaren Paul Reubens (alias Pee-Wee Herman) som Burton började med långfilmerna. Reubens hade sett Burtons tidigare verk och ville nu att han skulle regissera Reubens första film om och med karaktären Pee-Wee i filmen Pee-wee's Big Adventure från 1985. Filmen blev en succé, vilket ledde till att Burton skapade fler av sina säregna filmer.

Burton har efter en tid blivit en mycket framgångsrik filmproducent. En av de mest kända filmer han har producerat är den animerade musikalen The Nightmare Before Christmas (1993), regisserad av Henry Selick. Burton har också skrivit en bok: Voodooflickan och andra rysarsagor för vuxna (The melancholy death of Oyster Boy & other stories) år 2001).

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler