Tim Burton

Regissör, Manusförfattare 25 Augusti 1958 Burbank, Kalifornien, USA

Biografi

Timothy Walter "Tim" Burton, född 25 augusti 1958 i Burbank, Kalifornien, är en amerikansk regissör och filmproducent.

Tim Burton är en av Hollywoods mest säregna filmregissörer, vars goth-liknande visuella stil återkommer i de flesta av hans filmer, även de där han inte regisserat själv. En viktig del i hans filmskapande är kompositören Danny Elfman, som har gjort filmmusiken till de flesta av Burtons filmer och även sjunger Jacks sånger i The Nightmare Before Christmas och bonejangles i Corpse Bride.

Burton började teckna redan i tidig ålder. Han studerade vid California Institute of the Arts och studerade animationer under sin tid där. Han jobbade en tid med korta animerade filmer åt filmbolaget Disney, men det var tack vare skådespelaren Paul Reubens (alias Pee-Wee Herman) som Burton kom in bland långfilmerna. Reubens hade sett Burtons tidigare verk och ville nu att han skulle regissera Reubens första film om och med karaktären Pee-Wee i filmen Pee-wee's Big Adventure från 1985. Filmen blev en succé, vilket ledde till att Burton efter det skapade fler av sina säregna filmer.

Burton har efter en tid blivit en mycket framgångsrik filmproducent. En av de mest kända filmer han har producerat är den animerade musikalen The Nightmare Before Christmas från 1993 som är regisserad av Henry Selick. Tim har också skrivit en bok, Voodooflickan och andra rysarsagor för vuxna (The melancholy death of Oyster Boy & other stories) (översatt av Stephen Farran-Lee och Jessika Gedin, 2001)..
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Kalis
Tim Burton har sin alldeles egna  unika stil som gör hans filmer så otroligt bra. 
Jag kan dock hålla med om att han den senaste tiden har tappat greppet ex Dark Shadows.
Emeric Carlsson
Kan ge honom cred för sin speciella stil, men han har gjort minst sagt fler bottennapp än sevärda filmer.
AntonKane
En väldigt ojämn regissör, han har fantastiska filmer så som "Big fish" och "Edwaerd scissorhands", hans senaste film dark shadows var dock pinsamt dålig. det känns som en dålig parodi på Burton och Depps speciella still. Burtons tid kanske är förbi?
Visa fler (41)