Dumbo 2019

Familj Fantasy
USA
112 MIN
Engelska
Dumbo poster

Synopsis

I Disneys "Dumbo" möter vi Holt Farrier, en f.d. cirkusstjärna vars hela liv vänts upp och ner efter kriget. Cirkusdirektören Max Medici anställer Holt för att ta hand om en nyfödd elefant, vars överdimensionerade öron gör honom till åtlöje på den kämpande cirkusen. När Holts barn upptäcker att Dumbo kan flyga får de omedelbart besök av entreprenören V.A. Vandervere, som vill göra en stor stjärna av den unika lilla elefanten.
Ditt betyg
3.1 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dumbo
Biopremiär
29 mars 2019
DVD-premiär
12 augusti 2019
Digitalpremiär
29 juli 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

26 mars 2019 | 20:00

Gulligt, traditionellt familjeäventyr

När Tim Burton gör en otecknad nyversion av Disney-klassikern om den flygande elefanten tar han de bästa delarna av både filmen från 1941 samt sina egna sagoklassiker för att leverera ett ofta magiskt familjeäventyr.
För många var Tim Burton i början på sin karriär en favoritregissör när han skapade magi med klassiker som ”Beetlejuice”, ”Batman” och ”Edward Scissorhands”. Han levererade vuxensagor med en häftig kombination av humor, mörker och kittlande fantasi. För många har därför hans senaste alster varit en besvikelse med flera som bäst halvdana remakes/reboots/uppföljare. Det är därför med lycka se honom återgå till sin magiska sagostämning i denna nyversion av Disney-klassikern från 1941.
 
Med nyversion bör tilläggas att den är relativt svagt baserad på originalet som trots allt var hälften så kort och stundtals rejält problematisk med barnarbete, mobbning och alkoholtriggade mardrömshallucinationer. I Burtons version har man tacksamt nog tagit kärnan ur berättelsen – den flygande elefanten med jätteöron – och med undantag för några fyndiga referenser (missa inte såpbubbelshowen!) så står den stadigt på egna ben.
 
Denna gång är det heller inte tal om några talande djur utan det är mänskliga hjältar som cirkulerar titelfiguren. En soldat (Colin Farrell) återvänder från kriget tidigt 1900-tal till sina två barn och den cirkus han en gång var stjärna i. Cirkusdirektören (Danny DeVito) försöker desperat hålla verksamheten flytande och ser en chans när det senaste tillskottet – elefantungen Dumbo – visar sig kunna flyga.
 
Snart introduceras även Burton-veteranerna Michael Keaton och Eva Green som en skurkaktig entreprenör respektive hans franska trapetsstjärna till sidekick. Det är onekligen en stark ensemble men filmen skulle inte ens vara i närheten av att fungera om det inte vore för Dumbo själv, tveklöst stjärnan i sammanhanget. Det är knappast förvånansvärt en CGI-skapelse men en riktigt bra sådan vars oemotståndliga uppenbarelse skapar sympati värdig Gizmo i ”Gremlins”-filmerna.
 
Det är visserligen en film mer barn- och familjeorienterad än många av Burtons mörkare rullar och den aningen tunna storyn är inte helt oförutsägbar. Men när vår löjligt söta, bedårande hjälte flaxar med öronen och susar runt i cirkustältet så besökarnas hattar blåser av, allt till tonerna av Danny Elfmans mäktiga musik. Då är det den Burton-magi komplett med gåshud och allt som vi växt upp med och väntat på att få återuppleva.
 
Det är härligt att se Burton släppa loss den barnslighet han smått hittade tillbaka till i ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” och låta både specialeffekter, skådespelare och själva berättelsen breda väg för ett glädjande, gulligt och traditionellt familjeäventyr. Som bonus slipper vi inte bara Johnny Depp i tokig hatt utan får se hjälten och skurken i ”Batmans återkomst” återförenas – i omvända roller! Bara en sådan sak.
| 26 mars 2019 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Funkade att kolla på, snyggt gjord med Burtons scenografi. Dock humorlös film utan spänning men kanske kan vara lite äventyrlig för lite större barn. 2+/5 (5/10)
Läs mer
3
Handlingen är lite väl simpel och jag känner inte att jag får det speciella bandet med Dumbo så jag riktigt känner med honom. Filmen är dock väldigt snygg visuellt.
Läs mer
3
Det här är en renodlad barnfilm, till skillnad mot många andra av Tim Burtons filmer. Kändes som man kompenserat för något svag handling genom att ösa på med smäktande fioler nonstop genom hela filmen. Ganska snyggt men ser lite konstgjord ut emellanåt. Klockren som helgmatine’ för kidsen men inte mkt mer än så.
Läs mer