Eva Green

Skådespelare 05 juli 1980 Paris, Frankrike

Biografi

Eva Gaëlle Green föddes den 5:e juli 1980 i Paris, Frankrike. Hennes far, Walter Green, är en tandläkare som dök upp i filmen "Min vän Balthazar" (1966). Hennes mamma, Marlène Jobert, är en skådespelerska som även har skrivit barnböcker. Evas mamma är född i Algeriet och Evas far är av svenskt och franskt påbrå. Eva lämnade fransk skola vid 17 års för att istället gå på en engelsk skola i Ramsgate, Kent, och därefter i den amerikanska skolan i Frankrike där hon gick i ett år. 

Hon studerade skådespeleri på Saint Paul Drama School i Paris i tre år. Sedan hade en 10 veckors finslipningskurs av skådespeleriet på Weber Douglas Academy of Dramatic Art i London. Hon studerade också regi vid Tisch School of Arts vid New York University. 

Hon återvände till Paris som en fullbordad ung skådespelerska, och gjorde många scenframträdanden i flera teateruppsättningar som tex "La Jalousie en Trois fax" och "Turcaret". Där fick hon upp ögonen för regissören Bernardo Bertolucci. Green rekommenderades att arbeta på sin engelska accent. Hon studerade i två månader med en engelska coach innan medverkade i den Bernardo Bertolucci regssireade filmen "Dreamers" (2003). Under sitt arbete, beskrev Bertolucci Eva Green som "så vacker att det är oanständigt". Green fick bra kritik för sin roll i "Dreamers" (2003). Hon väckte också stor uppmärksamhet från den manliga publiken för att hon medverkade helt naken i flera vågade scener i filmen. 

Förutom sitt arbete som skådespelerska, har även Evan framställt musik och spelat in flera ljudspår som blivit filmmusik. Efter genombrottet i"The Dreamers", har Greens karriär stigit till en nivå där hon har fått visa upp mer av sin mångfacetterade skådespelartalang.

År 2005 medverkade hon i den Ridley Scott regisserade filmen "Kingdom of Heaven" där hon spelade emot Orlando Bloom och Liam Neeson vilket gav henne en bredare internationell exponering.

Kort därefter fick Eva Green den prestigefyllda rollen som "Vesper Lynd", en av tre Bondbrudar i "Casino Royale" som var den första Bondfilmen med Daniel Craig i titelrollen. Detta gjorde henne till den 5: e franska skådespelerskan att spela en Bondbrud.

Senare har Eva Greens filmkarriär bara flutit på. Hon har har både medverkat i lite mindre påkostade independent filmer och lite dyrare produktioner som "Guldkompassen", Tim Burtons "Dark Shadows" och "Sin City: A Dame to Kill For". Hon har även medverkat i tv-serien "Camelot" och är nu aktuell i tv-serien "Penny Dreadful". 

Under år 2016 kommer hon att återuppta samarbetet med Tim Burton då hon ska göra titelrollen i Tim Burtons filmatisering av författaren Ransom Riggs fanstasyroman "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children". 

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler