The Salvation (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen utspelar sig på 1870-talet i hjärtat av USA bland bosättare och laglösa. Den danska emigranten John (Mads Mikkelsen) har väntat i år för att få sin fru och son till USA. När de äntligen kommer, så blir de utsatta för ett fruktansvärt brott. John slår i sorg och maktlöshet ihjäl gärningsmannen. Den dödade mannens bror är den hänsynslösa överste Delarue, som terroriserar staden Black Creek. Han kommer inte att sky några medel för att hämnas. Förrådd och utfryst av samhället måste John förvandlas från en fredlig bosättare till en orädd krigare för att rädda staden och finna frid.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE SALVATION

En ren fröjd att se
Cannes Film Festival 2014 - Kristian Levring - som tidigare gjort Dogme-filmen "The King is Alive" - har gjort en stram, tät och brutal film, gjord med stor kunskap om och kärlek till genren.

När jag första gången hörde talas om "The Salvation" ställde jag mig aningen frågande - en dansk western, inspelad i Sydafrika men som skulle utspelas i den amerikanska vildmarken på 1870-talet. Det lät som ett omöjligt projekt.

Men se, det var det inte. Tvärtom. "The Salvation" är en alldeles utmärkt film, en pastisch på och hyllning till westerngenren och mycket medvetet fylld av de klichéer som genren innehåller. Den är spännande, våldsam och med en mängd referenser till klassiker i genren och som vi som tycker om westernfilmer kan känna oss så där lagom intelligenta när vi upptäcker dom. Det är allt från tematik i t ex "Sheriffen" och "Mannen med oxpiskan" ner till korta enskilda scener ur t ex "Once Upon a Time in the West". Men referenserna känns inte självmedvetna och de står inte i vägen för handlingen - de bara finns där för den som råkar känna igen dem.

Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt spelar de danska bröderna Jon och Peter som emigrerat från Danmark och sedan flera år bor på en ranch i närheten av den lilla staden Black Creek. Jons hustru och lille son kommer över från Danmark, men under diligensresan till hemmet blir de kidnappade av två bad guys. Jon, som blivit avslängd från diligensen, kommer ikapp den stillastående diligensen och finner sonen död och hustrun våldtagen och mördad. Jon skjuter ner de båda förövarna.

Black Creek är i händerna på den brutale Delarue och hans män. En av de två våldtäktsmännen var Delarues bror, och Delarue vill ha hämnd. När stadsborna inte hittar den skyldige tillräckligt snabbt straffar han dom genom att skjuta ihjäl några av dom.

Jon och Peter tänker lämna bygden, men det avslöjas att det var Jon som sköt Delarues bror. Jon blir infångad och tagen till Delarues hus för att sakta torteras, Peter slängs i fängelse men tänker inte stanna kvar där. Och snart har ett allt blodigare hämnddrama börjat, ett drama som inte många kommer att överleva.

För en vän av westerngenren är "The Salvation" en ren fröjd att se. Kristian Levring - som tidigare gjort Dogme-filmen "The King is Alive" - har gjort en stram, tät och brutal film, gjord med stor kunskap om och kärlek till genren. Genom att kombinera det sydafrikanska landskapet med scener tagna i USA får han det att se ut som om vi befinner oss i Monument Valley och de uppbyggda små städerna luktar damm och hästskit.

Mikkelsen och Persbrandt ser ut som de aldrig gjort någonting annat än att spela cowboys, och det syns att det för båda är något av en pojkdröm som nu blivit sann. Eva Green är också utmärkt som Madelaine, en kvinna som lever med bröderna Delarue och som är stum sedan hon fått tungan avskuren. Nämnas bör också Kasper Windings musik, som fångat stämningen i Ennio Morricones musik utan att för den skull imitera den.

Gunnar Rehlin

Senaste kommentarer
Onge
Bra westernrulle med favoriten Eva Green utan repliker på ett hörn. 
Stabil 3/5
Gomer Pyle
Ta mig tusan....lyckades inte danskarna att ro i hamn med en bra westernrulle också. Handlingen är något enkelspårig men jag köper det när det är underhållande hela vägen in i mål. Skådisarna sköter sig bra, bortsett från vårt svenska bidrag som är stel som ett kylskåp. Mads är däremot lika bra som han brukar vara.
Lebowski
Dansk western. Funkar sådär. Traditionell hämndhistoria som setts förr. Två av fem möjliga. Fast Mikkelsen håller jag alltid högt.
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler