Euphoria 2017

Drama
Sverige
104 MIN
Engelska
Euphoria poster

Synopsis

Systrarna Ines och Emelie står inför en stor existentiell uppgörelse när livet plötsligt ställs på sin spets. Fullständigt främmande för varandra och med olika livssanningar möts de och tar med oss på en resa i konflikt och försoning.
Ditt betyg
2.9 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

9 september 2017 | 14:30

Välspelat om syskonkärlek och dödshjälp

Lisa Langseth utforskar syskonkärlek och dödshjälp i sin första engelskspråkiga film. Med hjälp av fulgråtande Alicia Vikander och Eva Green ror hon hem en fin, lite långdragen men i slutändan ganska emotionell historia.
Där de flesta filmskapare föredrar att berätta en historia, älskar svenska regissörer att vältra sig i KÄNSLOR.
 
Någon handling behövs egentligen inte om bara skådespelarna, med så få ord som möjligt, kan uttrycka hur eländiga eller ångestfyllda deras liv är. Filmerna går sedan och kritikerrosas, vinner guldbaggar och visas på filmfestivaler. Succé, ropar kultureliten, fast ingen egentligen såg dem.
 
Det kan ju bli en ganska deppig upplevelse, och Lisa Langseths "Euphoria" balanserar farligt nära den kanten. Filmen har å andra sidan gott om repliker, och två magnetiska skådespelerskor, och det räcker långt.
 
Alicia Vikander och Eva Green spelar två systrar som inte setts på många år. Ines (Vikander) accepterar motvilligt en inbjudan från Emilie (Green), och man förstår tidigt att något har drivit systrarna isär.
 
Nu är åtminstone Emilie redo att försonas, och anledningen kommer som en bomb. Det europeiska spa där Ines såg fram emot massage i mängder, visar sig vara en dödsklinik. Emilie har cancer och har gett sig en vecka att bli sams med lillasyster, för att därefter kunna dö i frid. Avskärmade från omvärlden väntar dramatiska dagar med familjeminnen, ilska, bråk och många tårar, medan se försöker överkomma alla olikheter och närma sig varandra.
 
Oj, vad de ska gråta! Vikanders sorgsna ögon, som Oscarsbelönades efter "The Danish Girl", har vi fått se i lite väl många dramafilmer sen dess. Vikander är en tveklöst duktig aktris, och det är utan överraskning även Green, men de har fått hyfsat platta karaktärer att jobba med. Trots att båda är med i nästan varje scen, får jag inte riktigt lära känna någon av dem. Och därmed bryr jag mig inte nämnvärt om deras interna familjedrama.
 
Det är heller inte svårt att räkna ut hur filmen slutar. Några plot twists eller stora tragedier dyker inte upp. Men om det är resan och inte målet som räknas, blir det en emotionell sådan. Den ömsinta relationen som växer fram mellan systrarna är fin att följa, och mysteriet kring vad som hände i det förflutna håller intresset uppe.
 
Manusförfattaren och regissören Langseths stora bedrift är att hon vågar bryta tabun kring dödshjälp. Frågan om varför människor väljer att ta sina liv (eller bara "lämna", som de säger här) känns mycket mer intressant att diskutera än "Euphoria" i övrigt.
| 9 september 2017 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Jag har varit och sett den svenska filmregissören Lisa Langseths första engelskspråkiga film med Alica Vikander och Eva Green i huvudrollerna och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. Efter att ha levt många år utan egentlig kontakt, vill Emelie (Eva Green) återförenas med sin storasyster Ines (Alicia Vikander). Systrarna möts upp för en resa mot en mystisk plats någonstans i mitten av Europa. Fullständigt främmande för varandra och med olika livssanningar konfronteras de med sina livsval och börjar närma sig varandra på nytt. Samtidigt går det upp för Ines vad Emelies egentliga anledning med vistelsen är. Filmen "Euphoria" är en kavalkad i känslor. Den mystiska plats som filmens systrar kommer till är är schweizisk klinik som erbjuder döende människor dödshjälp och ett bra liv den sista tiden innan döden faller in. Alicia Vikanders karaktär får veta att systern spelad av Eva Green har drabbats av en obotlig cancer och att hon valt att spendera sin sista tid på kliniken för att även under sin sista tid reda ut saker med sin syster. Fokuset i filmen blir med andra ord att följa Eva Greens karaktärs sista dagar och att ta del av hur systrarna försöker att reda ut det som är otalt mellan dem. Med andra så är det en väldigt gripande historia med mycket vemod och sorg som gör att det är svårt emellanåt att hålla tårarna tillbaka. Framförallt relationen mellan Alicia Vikanders och Eva Greens karaktär är välspelad och trovärdigt gestaltad. Så den är intressant att följa. Men även även Charlotte Rampling briljerar i rollen som Emelies ledsagare på kliniken. Precis som Alica Vikander och Eva Green så har hon fått en välskriven och intressant karaktär att gestalta. "Euphoria" är helt klart kvinnornas film. Den är fylld med starka kvinnokaraktärer som gör minnesvärda avtryck som man sent kommer att glömma. Visuellt är det också en vacker film där de tyska skogsinspelningsplatserna skänker mystik till filmen. Samt så är det en film som väcker intressanta frågeställningar kring dödshjälp. Jag kan starkt rekommendera filmen "Euphoria" om man gillar känslostarka filmer som har en tendens och att locka fram tårar. Eller om man vill se en film men bra leverans ifrån mycket begåvade kvinnliga skådespelerskor. En stark trea av fem möjliga får filmen "Euphoria" av mig i betyg.
Läs mer
3
Två systrar möts i ett krystat möte som ska utspelas på hemlig plats, snart får lilla syster veta att systern tagit med henne för en "dödssemester"och planerar att inte åka ifrån semesterorten levande. Det redan ansträngde förhållandet mellan systrarna blir inte bättre av att dem tvingas umgås och "reda ut" deras barndom inom en bestämd tidsram.... Fantastisk miljö, men ganska krystat spel mellan systrarna både i film som i skådespeleri. Förvånas fortfarande över Alicia Vikander hypern då jag själv har väldigt svårt att se den "magi" alla andra verkar se i henne??? En duktig gbg tjej absolut men värd alla sina roller och berömmelse?? Nje tycker jag inte, varför ska man belönas för att vara plain?? Finns inget som sticker ut med henne en en löjlig engelsk accent som inte alls känns extra eller krokodiltårarna som rinner nerför hennes kinder. Ska inte alls basha henne på nåt sätt men som sagt förstår inte hypen!! Och Eva Green som jag annars tycker spelar intensivt, rått och ärligt kändes ganska blek i denna roll :( Så inget wow för mig tyvärr, helt ok så betyget blir en svag 3a.. Cast: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling mfl... aaa
Läs mer