Winona Ryder

Skådespelare 29 oktober 1971 Winona, Minnesota, USA

Biografi

Winona Laura Horowitz är en amerikansk skådespelerska, född 29 okt 1971 i Minnesota.

Ryders föräldrar gav henne namnet Winona eftersom hon råkade födas på orten Winona i Minnesota. Föräldrarna var medlemmar av ett hippiekollektiv och flyttade en hel del vid tiden för hennes födelse. Hon har tre syskon. Familjen levde ett kringflackande liv innan de slog sig ned i Petaluma i Kalifornien i början av 1980-talet. Ryder började skolan där och blev teaterintresserad.

Vid tolv års ålder började hon vid American Conservatory Theater i San Francisco. Där upptäcktes hon 1985 av en talangscout som ordnade ett filmtest för Desert Bloom men rollen gick till Annabeth Gish. En chans att filma kom istället med rollen som Rina i Lucas. I samband med det började hon kalla sig Ryder istället för Horowitz. 

Sitt stora genombrott fick hon med Häxor, läxor och dödliga lektioner, en svart komedi med Christian Slater och därefter medverkade hon i Tim Burtons Edward Scissorhands mot Johnny Depp. Med honom var hon förlovad i tre år. Samma år medverkade hon även i Kärleksfeber. Efter att även ha spelat in Roxy skulle hon medverka i Gudfadern III, men blev tvungen att dra sig ur då hon var utarbetad.

Efter ledighet började Ryder med Bram Stokers Dracula som fick hyfsad kritik och Andarnas hus som fick väldigt dålig kritik. Hennes nästa film, Oskuldens tid gav henne både en Golden Globe för bästa kvinnliga biroll och en Oscar-nominering i samma kategori. Även följande år fick hon en Oscar-nominering, den gången för Unga kvinnor.

Ryder fortsatte med hög arbetstakt i filmer som Reality Bites, Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke, Boys, I väntan på Richard och Häxjakten. I storfilmen Alien återuppstår spelade hon robot.

Efter brytningen med Johnny Depp umgicks hon med David Pirner, sångare i Soul Asylum 1993-1996 och därefter med Matt Damon 1998-2000.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler