Experimenter (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
 År 1961 utformar den berömda socialpsykologen Stanley Milgram ett experiment som handlar om hur människor under order kan ge andra oskyldiga människor dödliga elchocker om de vet att de själva inte bär ansvaret.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: EXPERIMENTER

Spännande berättargrepp ger liv till enkel men intressant historia
Detta är en amerikansk independentfilm som är otroligt fascinerande och riktigt spännande i all sin enkelhet. ”Experimenter” bringar dessutom med sig viktiga budskap om att våga ifrågasätta auktoriteter och samtidigt lita på sin egen medmänskliga intuition.
Det här är en slags biografi av den världskände forskaren och psykologiprofessorn Stanley Milgram som under några decennier mellan 60- och 80-talet utförde relativt kritiserade, men samtidigt talande sociala experiment på människor. Inspirerad av skräckexemplen från nazityskland några årtionden tidigare ville han försöka förstå, fast framförallt förklara hur vanliga medborgare kunde ta livet av andra på de mest vidriga sätt bara order uppifrån gavs. 

Peter Saarsgard spelar Milram, vars liv och karriär filmen kretsar kring. Allt är berättat utan omvägar, ofta av honom själv rakt in i kameran och jag finner detta direkta tilltal mycket passande i en så pass informativ film. För även om vi också får bekanta oss med andra aspekter av hans liv så är de mer experimentella delarna de mest engagerande. 

Sarsgaard är otroligt övertygande som den torrt lågmälde Stanley och som hans fru Sasha ser vi 90-talsfavoriten Winona Ryder. Också hon väldigt trovärdig, om än placerad något vid sidan av hela tiden.
Sin anspråkslöshet och de dova färgerna till trots, känns ”Experimenter” väldigt nytänkande. Miljön och omgivningarna är stundvis väldigt teatrala och som bakgrund används flera gånger stora svartvita fondbilder istället för riktig scenografi. Det är stiliserat och medvetet avskalat, men just därför lyfter det berättade fram så mycket tydligare.

”Experimenter” är en väldigt angelägen film idag och även om den enväldigt inte kan stoppa krig och elände världen, så kan den förhoppningsvis i alla fall lära någon människa någonstans att själv tänka efter före i en större utsträckning än tidigare. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
Tyckte filmen var riktigt bra i det stora. Peter Sarsgaard är verkligen lysande! Som vanligt får man säga, en väldigt stabil, pålitlig och skicklig skådis. Kul också att Winona Ryder börjar komma tillbaka och få lite roller igen. Såg henne även i David Simons och Paul Haggis miniserie "Show Me a Hero" nyligen. Betyget blir en halvstark trea.
Marcus
Underlig film det här. Väldigt mycket fakta, kändes nästan som en dokumentär. Dokudrama. Det är intressanta experiment och vetenskapliga teorier som presenteras. Det gjorde att det fungerade för mig. Peter Sarsgaard är riktigt bra också.

Veckans populära filmer

Visa fler