Haunted Mansion 2023

Haunted Mansion poster

Synopsis

En ensamstående mamma och hennes 9-årige son flyttar in i ett flott hus för en struntsumma i New Orleans. Snart upptäcker de att huset kommer med mer i bagaget än vad de hade tänkt sig. I desperation vänder de sig till en präst som i sin tur anlitar ett gäng andliga experter som ska hjälpa dem att jaga ut spökena som ockuperat huset.
Ditt betyg
2.1 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fanny Degerfelt

4 augusti 2023 | 09:30

Atmosfärsrik spökhusfilm som är för fånig för att hemsöka

RECENSION. Ett hemsökt hus och ett gäng skickliga skådisar i en film som börjar lovande läskigt, men Disneys tredje flopp på raken vet inte vad den vill vara, och håller inte till slutet. Det läskigaste är den skamlösa produktplaceringen.
Singelmamman Gabbie (Rosario Dawson) och hennes son Travis (Chase Dillon) flyttar in i ett läskigt, gammalt hus med maximal mängd spindelväv för att göra det till ett Bed and Breakfast. Knappt hinner de sätta foten innanför dörren innan de inser att huset är väldigt hemsökt. De åker sin väg, men spökena släpper dem inte. Gabbie börjar kontakta folk för att få hjälp, och samlar ihop ett team med den cyniska astrofysikern Ben (LaKeith Stanfield) som gjort en kamera som ser spöken, mediet Harriet (Tiffany Haddish), prästen fader Kent (Owen Wilson) och knasiga professorn Bruce (Danny DeVito). Men deras spökproblem har bara börjat…
 
”Haunted Mansion” är baserad på en attraktion med samma namn som finns i Disneys parker. Tydligen har filmen många referenser, men då jag aldrig varit på Disneyland kan jag inte svara för hur roliga de är. Tekniskt sett är ”Haunted Mansion” också en reboot, för 20 år sedan kom det ut en CGI-fest med Eddie Murphy i huvudrollen som slaktades av kritikerna.
 
Versionen från 2023 är mer framgångsrik än den från 2003, vilket inte säger mycket men den är åtminstone mer seriös. Inledningsvis är den faktiskt ganska läskig (även om man förlitar sig mycket på jumpscares). Eventuellt lite för läskig, åldersgränsen är 11 år vilket kommer vara lugnt för många barn, men om barnen har en tendens till mardrömmar eller är lite känsliga kanske skippa den här, och se ”Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset” istället.
 
Den inledande atmosfäriska spökkänslan fungerar bra, men tyvärr blir filmen fånigare ju längre det pågår, och skämten är ojämna. Det är som att det halvvägs in rusade in en Disney-mellanchef och panikslaget bad alla att tona ned det som är underhållande. Den är också för lång, det här är inte en film som borde vara över 2 timmar, mot slutet ville jag bara att det skulle vara över.
 
LaKeith Stanfield är utmärkt som Ben, en sörjande cyniker, barnskådespelaren Chase Dillon funkade bra, men Dawson och Wilson har checkat ut och går lite på autopilot. Specialeffekterna är varierande, ibland är de imponerande och praktiska, ibland en uppenbar greenscreen.
 
Den är dock inte lika uppenbar som de påfrestande produktplaceringarna, som är bland de värsta jag sett. Inte bara är det distraherande loggor i bild, de pratar hela tiden om olika märken. Inte bara gör de grundläggande produktplaceringssaker som att visa ljusföretaget Yankee Candle i bild med loggan tydligt synlig och säger företagets namn, karaktärerna diskuterar doften och upplyser tittarna om att Yankee Candle har en prenumerationstjänst. Inte ens ett tårfyllt samtal om död närstående är säkert.

Jag är övertygad om att filmen betalad för sig själv i spons, vilket var tur för den amerikanska biopubliken har inte varit särskilt intresserad, och det här kommer eventuellt bli den tredje Disney-filmen i rad som dragit in mindre pengar än förväntat.
 
Kanske hade den haft mer av en chans om den släppts kring Halloween, men ”The Haunted Mansion” har ett grundläggande problem i att den inte vet vad den vill vara. Den är lite för mörk för att vara en familjefilm, men blir för fånig för att vara en framgångsrik skräckkomedi. I slutändan är den skamlösa produktplaceringen det läskigaste av allt.
| 4 augusti 2023 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Haunted Mansion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu