Jamie Lee Curtis

Regissör, Skådespelare 22 november 1958 Los Angeles, Kalifornien, USA

Biografi

Jamie Lee Curtis är en amerikansk skådespelerska och regissör, född 22 nov 1958 i Los Angeles, Kalifornien, USA. Med två legendariska föräldrar, Janet Leigh och Tony Curtis, så föddes Jamie med film i blodet. 

Hon gjorde sig direkt ett namn 1978 med sin debut-huvudroll i John Carpenters ikoniska slasherfilm "Alla helgons blodiga natt" och det var början av hennes karriär som kanske den främsta "scream queen" inom skräckfilm.

Men någon gång måste man bryta med skräcken och "Ombytta roller" (1983) var bara början på hennes intåg i finrummet. Hon fortsatte med lättsamma filmer, "Perfect" (1985) och "En fisk som heter Wanda" (1988).

Men 1994 fick hon en Golden Globe för en roll actionfilmen "True Lies", regisserad av James Cameron.

Men har man en gång varit med i skräck så är det svårt att släppa det och 1998 var det dags igen med "Alla helgons blodiga natt - 20 år senare", en framgångsrik jubileumsfilm, och hon var även med i "Halloween: Resurrection" (2002).

2003 hade hon den ena huvudrollen i "Freaky Friday" tillsammans med Lindsay Lohan; ännu en lättsam film som gick hem hos publiken och året efter firade hon jul i "Julfritt" (2004).

Förutom Golden Globe-statyetter så kan hon även pryda sitt hem med en BAFTA för Bästa kvinnliga biroll i "Ombytta roller" och en Saturn Award för Bästa Kvinnliga huvudroll i "True Lies".

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler