Halloween Ends 2022

Skräck Thriller
USA
111 MIN
Engelska
Halloween Ends poster

Synopsis

Fyra år efter händelserna i "Halloween Kills" bor Laurie tillsammans med sitt barnbarn Allyson och håller på att avsluta sina memoarer. Michael Myers har inte setts till på fyra år. Men när en ung man blir anklagad för att ha mördat en pojke han satt barnvakt åt, tänder det gnistan till ett våldsuppror och terror som får Laurie att till slut konfrontera ondskan hon inte kan kontrollera, för gott den här gången.
Ditt betyg
2.2 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

MovieZine

13 oktober 2022 | 21:00

Om det nu verkligen är slutet, så går man med flaggan i topp

RECENSION. För sista (?) gången ställs Laurie Strode och Michael Myers mot varandra. Gunnar Rehlin kallar ”Halloween Ends” för den bästa filmen i denna franchise sen John Carpenters original från 1978.
Låt mig slå fast det med en gång: ”Halloween Ends” är den bästa ”Halloween”-filmen sedan John Carpenters originalfilm från 1978. Med tanke på kvaliteten på merparten av alla efterföljare kanske det inte säger så mycket, men som inbiten fan av originalfilmen måste jag erkänna att jag hade behållning av denna David Gordon Greens tredje och sista Halloween-film.
 
Jodå, det finns saker att kritisera, men filmen gör ändå effektivt det som titeln utlovar. Det här är slutet (även om detta självfallet kan tas med en nypa salt, vi minns ju hur Bobby i ”Dallas”stod i duschen efter att ha varit död en hel säsong).
 
Hur som helst utspelas handlingen i Haddonfield några år efter blodbadet i Greens förra film. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) skriver en bok om sina konfrontationer med Michael Myers, och har ett lite ansträngt förhållande till sin dotterdotter Allyson (Andi Matichak), vars mamma blev mördad av Myers i förra filmen.
 
Samtidigt möter vi Corey (Rohan Campbell), en mobbad ung man som drömmer om att ge igen och som är fascinerad av myterna kring Michael Myers. Corey möter Allyson och ljuva känslor uppstår – något som Laurie inte ser med blida ögon. Hon ser något i Corey som hon definitivt inte tycker om.
 
Och snart undras det om Michael Myers har återvänt eller om det är en copycat-killer som ligger bakom de nya morden. Och visst, det är mycket som känns förutsägbart, och visst kan man ha lite funderingar kring det ställe där Michael Myers uppenbarligen har gömt sig sedan den förra filmen – men det bryr jag mig inte om. Det här är en bra avslutning på Greens trilogi, och en bra avslutning på hela denna 44 år gamla franchise.
 
Greens förra film "Halloween Kills" var inte speciellt bra, den var mest en orgie i blodiga mord och innovativa sätt för Michael Myers att mörda – den här gången finns det faktiskt en story i och med att den har ett definitivt slut att se fram emot.
 
Sen kan jag inte låta bli att falla för alla små bildvinkar till Carpenters originalfilm, sånt där som bara vi som sett den ett antal gånger kan känna igen och uppskatta. ”Halloween” av årgång 1978 är fortfarande ett oöverträffat mästerverk i slasher-genren, men David Gordon Green ska ha en klar eloge för sitt sätt att avsluta denna franchise.
 
Gunnar Rehlin
| 13 oktober 2022 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Michael myers var med alldeles för lite här. Bara fokus på den här Corey. Någon uppföljare lär ju inte kunna ske nu för inte ens Michael Myers kan ju överleva att bli dödad och sedan mald i en skrotkvarn.
Läs mer
4
År 2018 påbörjade regissören David Gordon Green en trilogi av uppföljare inom filmserien "Halloween" där vi i många år har fått uppleva den maskerade mördaren Michael Myers löpa amok under Halloween natten i det lilla samhället Haddonfield. Nu har den trilogin fått sitt slut med filmen “Halloween Ends”. Jag har varit och sett den filmen på bio och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Det har gått fyra år sedan Michael Myers sågs senast. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) bor tillsammans med sitt barnbarn Allyson (Andi Matichak) och har snart skrivit färdigt sina memoarer. Efter ha låtit en vålnad styra större delen av hennes existens, har Laurie bestämt sig för att ta kontrollen och omfamna livet. När så en barnvakt (Rohan Campbell) anklagas för att ha dödat en pojke, vaknar terrorn på nytt och Laurie måste slutgiltigt möta den ondska hon inte kan kontrollera. Den John Carpenter regisserade skräckfilmen “Halloween” ifrån 1978 var en väldigt stilbildande skräckfilm. Därefter har det kommit ett gäng uppföljare i varierad kvalité. Det är bara i princip “Halloween 2” som har hållit måttet. Samt så kom det en Rob Zombie regisserad nystart bestående av två filmer som var helt okej. Men det var först 2018 då David Gordon Green tog sig an franchisen som det började bli något bra av det hela igen. Det var mäktigt att få se Jamie Lee Curtis kliva in igen i sin ikoniska roll som Laurie Strode. Känslan ifrån John Carpenters originalfilm kom lite tillbaka i den filmen och i uppföljaren “Halloween Kills”. Och den känslan fanns även kvar i den här avslutande delen. Handlingen tar vid efter händelserna där den föregående filmen slutar. Man får följa Laurie Strode och de överlevande ifrån Michael Myers senaste blodbad. Allt har varit relativt lugnt i Haddonfield sedan sist och Michael Myers har inte synts till på 4 år. Men ondskan lurar så klart runt hörnet. Michael Myers har bara hållit sig gömd och när Halloween nalkas så är han tillbaka. Filmen “Halloween Ends” håller samma kvalité så de övriga två filmerna i den här trilogin av uppföljare. Den inledande filmen ifrån 2018 var en mäktig inledning. “Halloween Kills” var ett våldsamt blodbad och en intressant uppladdning inför finalen vi nu fick i den här nya och avslutande filmen. Vad som även gör “Halloween Ends” intressant är att en annan eventuell mördare dyker upp. Därmed vet man knappt vem som är den skyldige till alla mord då även Michael Myers dyker upp och upprepar sin förödelse. Man får vad man förväntar sig i denna blodiga skräckfilm. Säcken knyts ihop på ett värdigt sätt för den här långvariga franchisen. Karaktärerna vi har fått bekanta oss med i de föregående filmerna får alla sitt avslut. Sammanfattningsvis så är jag helnöjd med det filmen “Halloween Ends” hade att leverera. Jag tycker helt klart att det är den bästa “Halloween” filmen sedan John Carpenters originalfilm ifrån 1978. En stark fyra av fem möjliga är mitt betyg.
Läs mer
1
DENNA FILM GJORDE MIG FRUKTANSVÄRT BESVIKEN SOM VARIT ETT STORT FAN AV HALLOWEEN SERIEN SEDAN LÄNGE. STORYN ÄR DEN SÄMSTA NÅGONSIN TILL EN HALLOWEEN FILM. DET ENDA SOM VA NÅNTING ATT HA VA SISTA KVARTEN ENLIGT MIG. SÅ SYND PÅ EN ANNARS FANTASTISK SKRÄCKSERIE. DOM SKULLE HA STANNAT EFTER "HALLOWEEN (2018)".
Läs mer