James Cameron

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 16 Augusti 1954 Kapuskasing, Ontario, Canada

Biografi

James Francis Cameron, född 16 augusti 1954 i Kapuskasing, Canada, är en kanadensisk filmregissör, manusförfattare och filmproducent.

Filmerna som gjorde honom världskänd är bland annat Terminator, Aliens, Titanic och Avatar.

Cameron flyttade till USA 1971, där hans första jobb inom filmbranschen var som art director och modellbyggare. Han slog igenom stort 1984 efter att ha skrivit och regisserat Terminator. Efter detta kom Cameron att regissera en mängd kassasuccéer inom action- och science fiction-genren, och har idag rekorden för de två mest inkomstbringande filmerna, Titanic (1997) och Avatar (2009). 

Han har även vunnit flera Oscars, bland annat för bästa regissör, producent och klippning.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
bonk
han hade ju hellre fått fastna med terminator eller aliens "franschisen" än att som nu ägna sig åt en massa avatarrullar... tänk om han hade haft en vision om att ge terminator och aliens ett helhetsgrepp och ägnat all sin tid åt dom två universumen istället och då var han ju dessutom på toppen av sin förmåga och gjorde sina bästa filmer...
TheSadGeneral
verkar som om det är en trend nu att tycka att han är överskattad. nej, kom igen han har gjort Titanic som är ett stort mästerverk.. sen Terminator filmerna, aliens.. ?? en bra regissör men ser verkligen inte honom som överskattad.
dominic
Intressanta idéer men det där med Aliens... ska han göra nått med den tycker jag inte att det ska vara en spin-off utan snarare en fortsättning på sin egna film som ignorerar de efterföljande filmerna. gillar valet av skådespelare du radat upp, även om jag har svårt för vissa av dem.
vill kanske också påminna om att två bra filmskapare inte automatiskt resulterar i bra filmer. tycker också att större roller kanske och ska falla mer på okända talanger.
Ps. jag tror inte Cameron skulle klara av att jobba på det sättet, han är för mycket av en perfektionist och vill ha koll på allt
Visa fler (95)