Terminator (1984)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
År 2029 ligger jorden i ruiner efter ett kärnvapenkrig. Maskinerna har tagit över makten och människorna förvisas till underjorden. Sarah bär på ett barn som ska leda kampen mot maskinerna makt. Hon måste dö innan hon föder sitt barn. En terminator skickas tillbaka i tiden för att döda henne.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TERMINATOR

Ultimata "Terminator"-filmen
En enkel thriller blev något helt annat i händerna på James Cameron. Mänsklig överlevnad i en värld där robotar tagit över tilltalade både sci-fi-fans som filmanalytiker och skapade en av våra första och största anti-hjältar.

Ibland är mode och frisyrer inte snygga. Det kan man ha överseende med. Problemet blir när det som är inne är så pass tydligt tidsbestämt att sammanhanget för evigt blir hugget i sten. Men i motsats till många andra filmer där man vill tvätta bort tidsstämpeln så är Linda Hamiltons hockeyfrilla i "The Terminator" något som gör att det är realistiskt att hon befinner sig just i 1980-talet. Det är självklart inte hela anledningen, men detaljer som denna gör att James Camerons klassiker "The Terminator" är något så ovanligt som en science fiction-film som, trots den utvecklade tekniken, håller överraskande bra nästan 30 år efter sin premiär.

I en tid som plötsligt inte är så långt ifrån vår i dag, 2029 närmare bestämt, har de artificiellt intelligenta maskinerna bestämt sig för att utrota det som fortfarande finns kvar av människor. Lösningen blir att skicka "The Terminator" (Arnold Schwarzenegger) tillbaka till 1984 för att utplåna Sarah Connor som senare ska bli mamma till den som leder motståndsrörelsen mot datorerna innan hon får sitt barn. Men i samma tidsresa skickas även Kyle Reese (Michael Biehn) med som är med i ovanstående motståndsrörelse för att skydda Sarah så att hennes son kan överleva i framtiden.

Denna ganska enkla handling har överraskande mycket känsla bakom sig, framför allt gällande tanken att försvara sitt ofödda barn för att kunna rädda framtiden. Men så har James Cameron alltid gjort filmer om familj. Han har själv bekräftat att samtliga hans filmer lever mycket på tanken om dina närmaste och relationen barn och förälder eller barn och surrogat där "Aliens - Återkomsten" kanske är det mest lyckade exemplet.

Samtidigt är det en njutning att se "The Terminator" igen eftersom effekterna fortfarande är så sjukt bra. Trots att Cameron själv är en flitig användare av den senaste CGI-tekniken och förespråkar datorns hjälp så visar han här, och några år senare i "Aliens" att dockor och enkla tekniska lösningar räcker mer än väl. Framför allt dateras inte materialet på samma sätt när man faktiskt använder riktigt material, däremot kanske spänsten i vissa konstruktioner inte är lika smidig som datagjord, men vem bryr sig när det ser så bra ut som här?

En av de största specialeffekterna är annars så klart Arnold Schwarzenegger i titelrollen. Det är ganska självklart att han knappast är någon stor skådis, men därför passar han extra bra i denna film när han bara har runt 18 repliker. Han är bättre på att se farlig och skräckinjagande ut. Linda Hamilton börjar här sin utveckling mot en av de hårdaste kvinnorna vi sett i filmsammanhang, dock klart efter en annan Cameron-favorit, Sigourney Weaver. Michael Biehn känns lite väl pretty boy, men har bra panikkänsla mot det svettiga slutet.

Många brukar nämna uppföljaren som bättre rent effektmässigt och på en episk nivå är den kanske mer spektakulär. För mig är dock denna lilla tankevärda och otäcka actionrulle den ultimata "Terminator"-filmen där man faktiskt utnyttjar titeln på rätt sätt. Att den sedan banade vägen för Camerons stora, stora mästerverk, "Aliens - Återkomsten" igen, är ju bara positivt.

Men full poäng, absolut. Ibland måste man gå tillbaka för att förstå var det geniala hantverket kom ifrån.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
marcuswiller
Såg nyss klart den för första gången och jäklar va bra den är! Men en grej som jag inte fattar och det finns ju massor av förklaringar säkert, men hur kan John Connnor ens vara född i framtiden och leda Kyle Reese och människorna om hans pappa, Kyle inte ens träffat Sarah i 1984 än?
Det som filmen gör bra är att den förklarar frågorna man ställer, t.ex. varför man reser genom tiden naken och varför Reese inte har med sig några vapen. 4/5. 

Synd att Peter Jackson inte lärde sig det och förklarade varför örnarna inte var med hela tiden i Sagan om ringen och Hobbit filmerna. Hade räckt med en fråga och ett svar i de filmerna istället för att det blir ett stort hål i logiken.
Stoffe B
Helt klart en av de bästa filmer från 80-talet. Kanske rent av genom tiderna ihop med tvåan. Solklar 5 av 5
8935
Den perfekta action rullen.
Visa fler (31)

Relaterade filmer