Tom Cruise

Skådespelare 03 Juli 1962 Syracuse, New York, USA

Biografi

Thomas "Tom" Cruise Mapother IV, Är en amerikans skådespelare och filmproducent, född 3 juli 1962 i Syracuse i New York.

Han tillhör världens mest kända nu levande skådespelare och är tillsammans med Tom Hanks den enda manliga skådespelare som varit med i filmer som omsatt mer än 100 miljoner dollar fler än sju gånger.

Cruise har Oscar-nominerats vid tre tillfällen, 1990 för Född den fjärde juli, 1997 för Jerry Maguire och år 2000 Magnolia, men har hittills inte vunnit någon. Han har dock vunnit tre Golden Globe-pris för samma filmer.

Tom är ende sonen till ingenjören Thomas Mapother III och har tre systrar. Vid fjorton års ålder började Cruise läsa till katolsk präst, men hoppade av efter ett år. Han studerade istället teater vid Neighborhood Playhouse i New York för Sanford Meisner och Phil Gushee.

Cruise är scientolog, och blev involverad i scientologi 1990. 
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Josomi
Nej nej och åter nej. Han spelar ju i stort sett bara Actionroller hela tiden. Är tämligen tröttsamt. Sedan finns det ingen variation heller för den delen. Han har gått och blivit en typisk typecasting-aktör. Tummen ner.
Danne
Hela hans nittonhundranittionio var ju helt otroligt. Både Eyes Wide Shut och Magnolia samtidigt. Det var toppen av hans karriär.
Phip
Han har gjort en del bra roller, men det känns som att han spelar så lika i allt för många filmer, speciellt den senaste tiden. Jag tycker att han är överskattad.
Visa fler (29)