The Mummy 2017

Action Skräck
USA
98 MIN
Engelska
The Mummy poster

Synopsis

Den egyptiska drottning Ahmanet (Sofia Boutella) väcks ur sin eviga vila för att hämnas på den värld som på ett orättvist sätt tog hennes liv. Med sig ur graven tar hon en ilska och ett hämndbegär som fått tryckkoka i en gravkammare i tusentals år.
Ditt betyg
3.3 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Jake Bolin

8 juni 2017 | 19:00

Mumieskräck som aldrig blir läskig

”The Mummy” bjuder på några visuella läckerheter och en karismatisk kvinnlig skurk, men hade förmodligen mått bättre utan Tom Cruises inflytande och patenterade hjältemanér.
Universal har alltså som ambition att bygga en jättelik franchise genom att gravplundra ikoniska filmmonster från bolagets katalog och kalla hela satsningen för ”Dark Universe”, ett synnerligen osexigt namn.
 
Det är ytterst tveksamt om denna första del i serien kommer kunna garantera en fortsättning, men Universals optimistiska prognos får onekligen ”The Mummy” att kännas som en introduktionsfilm – bland annat planterar man Dr. Jekyll (Russel Crowe) i en betydande biroll, och i den psykologiskt sammansatte läkarens labb skymtar både vampyrkranier och annan rekvisita från skräckfilmshistorien. I syfte att göra tittaren sugen på kommande titlar, får man förmoda. Det fungerar sådär.

Mest originellt med denna nyfilmatisering är annars valet att låta den bandagerade och hämndlystna titelfiguren vara en kvinna som lustar efter Tom Cruises femtiofyraåriga bringa (att sätta dolken i). Fast inte heller här kan man hävda någon egentlig egenart, eftersom det faktiskt har funnits gott om mumier av honkön på vita duken tidigare. Sofia Boutella är i rollen som den ondskefulla prinsessan Ahmanet visserligen filmens behållning, men särskilt läskig blir hon aldrig, trots regissörens idoga försök att filma henne i okonventionella vinklar och förlita sig på billiga jump-scares.

Mer än något annat är ”The Mummy” helt enkelt ännu en plattform tillägnad Tom Cruise, ett projekt att varva ”Jack Reacher” och ”Mission Impossible”-filmerna med. Kruxet är att det här blir tydligare än någonsin att denna Hollywoodveteran har vuxit ur den charmiga och slyngelaktiga äventyrarkostymen – den här huvudrollen skulle med fördel spelas av en trettioåring, en Chris Pratt-typ. Det är elefanten i rummet, och även om Tompa stretar på lika bra som vanligt med halsbrytande stuntmanövrar och olika variationer av kisande så slipper man inte känslan av att de andra skådespelarna, ja hela filmteamet, håller god min. Mannen med pengarna dikterar villkoren, även om han börjar bli åldersstigen.

Här ska inte ges intrycket att allt är fullkomligt uselt. Som popcornrulle eller familjeäventyr – beroende på hur man definierar dessa genrer - fungerar ”The Mummy” bättre än många andra filmer med liknande anspråk (att tjäna storkovan).
 
Den kvinnliga hjältinnan slipper tidsenligt och korrekt att vara ett fullkomligt våp, och Russel Crowe verkar faktiskt ha roligt med sin Dr. Jekyll, även om de kritiker som hade invändningar mot hans brittiska dialekt i ”Robin Hood” (2010) här får nytt material att jobba med. Det hade inte varit helt ointressant att se honom få utveckla rollen, och det säregna uttalet, i en egen film framöver.

Men då får man nog hålla tummarna ordentligt för att Universals ”Dark Universe” överlever detta stapplande första steg mot att bli en inkomstbringande och konkurrenskraftig evighetsfranchise. I skrivande stund känns det på inga sätt självklart.
| 8 juni 2017 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
5
For Watching The Mummy >> http://bit.ly/2owM0iZ
Läs mer
3
Jag har nu varit och sett filmen "The Mummy" som är den första filmen i en ny franchise som heter kallas för "Dark Universe" och innefattar en uppsjö av inplanerade nyversioner av gamla klassiska monsterfilmer som exempelvis Frankensteins Monster och Varulven. Jag ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. När den egyptiska drottningen Ahmnet (Sofia Boutella) vaknar till liv efter tusentals år av vila, vill hon hämnas på den värld som mördade henne. Den före detta soldaten Nick Morton (Tom Cruise) hamnar ofrivilligt i vägen för hennes planer och får en förbannelse kastad över sig. Därefter tvingas han fly ifrån både Ahmnets övernaturliga krafter och den hemliga organisationen "The Prodigum", som leds av Doktor Henry Jekyll (Russel Crowe). Till sin hjälp har Nick arkeologen Jenny Halsey (Annbelle Wallis). Det är inte direkt något mästerverk som levereras. Men historien är ganska underhållande och det känns lite nyskapande att mumien denna gång är en kvinna. Samt att historien till stora delar utspelar sig i London och inte i Egypten som i vanliga fall. Filmen innehåller en del klassiska klyschor. En hjältekaraktär spelad av Tom Cruise och en kvinnlig karaktär som det uppstår i en romans med. Men om man bortser ifrån klyschor och del halvtaskiga CGI effekter så är filmen en en underhållande matinéfilm. Kul är det dessutom att få se Tom Cruise göra något annat än filmer där han spelar en hemlig agent för variationens skull. Om man förväntar sig en monsterskräckfilm så blir man nog besviken eftersom det aldrig blir riktigt skrämmande. Filmen kan klassas mer som en actionfilm än en skräckfilm. Men den är helt klart ett mer lyckat försök till en reboot av "The Mummy" historien än trilogin som gjordes och inleddes i slutet av 90-talet. Denna gång slipper man åtminstone Brendan Frasers träaktiga skådespeleri. Jag kan rekommendera filmen "The Mummy" som en hyfsat underhållande matinéfilm om man inte har för höga förväntningar. En trea av fem möjliga ger jag filmen i betyg.
Läs mer
5
Nu har man sett den nya Mumien och jag måste säga att det här är den bästa mumie-filmen på länge sedan Stephen Sommers film. Handlingen är utmärkt och skådespelarna gör fina insatser men speciell Sofia Boutella som den groteska men också sjukt snygga mumien Ahmanet. Handlingen: Den egyptiska drottningen Ahmanet är på väg att träda efter sin far och Farao. Men lyckans dagar vänds för hennne när Faraos fru föder en son som ska träda efter Ahmanet. Men hon vill ha all makt för sig själv och i rent raseri så skapar hon en pakt med dödsguden Set som ska ge henne evigt liv och oändlig makt. Hon dödar sin egen familj och väljer sin utvalde som ska ge Set möjligheten att vandra på jorden återigen. Men innan ritualen slutförs bli hon stoppad och blir straffad genom att mumifieras levande och bli instängd i ett fängelse som ligger dold tills 5 000 år senare kommer en grupp med arkeologer och tar upp hennes sarkofag. Men den ilskna Ahmanet vaknar ur sin eviga vila och låter ingen stå i vägen för henne för att låta ritualen fullföljas. Handlingen i sig är ju inte så förutsägbar som i den gamla 1999-tals filmen. Där ville mumien Imhotep bara väcka upp sin älskarinna och ta över världen. I den här filmen vankas det sandstormar, insekter och viktigast av allt är ju förstås mumier. Men Sofia Boutella är bra mycket bättre än Arnold Vooslos mesiga mumiekaraktär. Tom Cruise är ju också en bonus för han är ju själva hjälten och måltavlan för denna mumie. Jag rekommenderar denna för dess action och skådespelarinsatser men en sak är ju klart för oss: Den passar inte som en skräckfilm.
Läs mer
Visa fler