Alfred Hitchcock

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 13 augusti 1899 - 29 april 1980 Leytonstone, London, England

Biografi

Sir Alfred Joseph Hitchcock är en brittisk filmregissör, född 13 augusti 1899 i London, död 29 april 1980 i Los Angeles. Känd som spänningens häxmästare inom genren för både thrillers, mysterier och skräck.

Bland hans mest kända filmer finns De 39 stegen, Rebecca, Fönstret åt gården, Studie i brott, I sista minuten, Psycho och Fåglarna.

Alfred Hitchcock föddes den 13 augusti 1899 i Leytonstone i London, som ett av tre barn i familjen, med William Hitchcock och Emma Jane Hitchcock som föräldrar. Hans familj var irländska katoliker och Hitchcock skickades till en katolsk internatskola i London. Efter att han gått ut skolan blev han reklamdesigner för ett kabelföretag. Vid den tiden blev Hitchcock mer intresserad av fotografi och började sedan arbeta med film i London. 1920 fick han ett heltidsjobb hos Islington Studios under dess amerikanska ägare, Players-Lasky, och sedan deras brittiska efterträdare, Gainsborough Pictures, där han skapade titelsekvenserna till stumfilmer. 1925 lät Michael Balcon Hitchcock regissera sin första film hos Gainsborough Pictures, Lustgården.

Han influerades av tysk expressionism och började regissera film i Storbritannien innan han började arbeta i Hollywood 1939. Hitchcock regisserade över 50 olika filmer mellan 1922 och 1976 och i 35 av dem skymtade han förbi som en person i mängden. Han är möjligen en av de mest kända och populära filmregissörerna någonsin. Hans idéer och uppfinningsrikedom har  influerat många filmskapare, producenter och skådespelare.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler