Jurassic Park 1993

Action Äventyr Sci-Fi
USA
127 MIN
Engelska
Jurassic Park poster

Synopsis

På en avlägsen ö så har den excentriska miljardären John Hammond lyckats klona fram dinosaurier som attraktioner i sin nöjespark Jurassic Park. Efter en olycka på ön så anlitas tre experter för att garantera öns säkerhet. Men ett intrång av en spion leder till att säkerhetssystemen stängs ner, vilket inkluderar alla stängsel. Besökarnas rundtur förvandlas till en kamp för överlevnad på en plats där naturens väldigaste och blodtörstigaste urtidsmonster har fått liv...
Ditt betyg
3.7 av 3,142 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

29 april 2012 | 16:01

Popcorn-perfektion

Snart 20 år har passerat sen Steven Spielberg skrev om textboken för hur en sommarblockbuster ska se ut, låta, paketeras och säljas med sin filmatisering av Michael Clinchtons bästsäljande roman. Men 20 år förändrar givetvis ingenting för dessa urtidsbestar som varit hisnande i 65 miljoner år och trots att alla filmens delar inte åldrats med samma värdighet som dinosaurierna så förtjänar deras nöjespark tveklöst ett återbesök.

Vi känner alla till historien - en desillusionerad miljardär flyger in två paleontologer och sina barnbarn till en avlägsen ö för att visa upp sina halvt inburade dinosaurier som han klonat fram ur en dominikansk mygga han förvarar i sin käpp. Alla har en bra dag, tills en tjockis stänger av elstängslen och parkens stora stjärna käkar upp advokaten. Givetvis är det upplagt för en perfect shitstorm som får Jeff Goldblums kaosteoretiker att påpeka: "Vad var det nu jag sa om att leka Gud?"

När Spielberg blev erbjuden att filmatisera "Hajen" hade han ett klassiskt villkor, att inte tvingas visa fisken under filmens första timme. Men inför "Jurassic Park" insåg han att dessa gigantiska monster inte direkt smyger sig på en (även om T-Rexen lyckas rätt skapligt med detta i slutscenen), han valde därför att sätta dem i strålkastarljuset vilket gjort Stan Winston och trollkarlarna på 90-talets ILM till de stora stjärnorna här. Ska man vara lite kritisk så är det väll ganska uppenbart att "skägget" la ner mer energi på att ge liv åt dinosaurierna än filmens huvudkaraktärer.

Det känns rätt så signifikativt att filmen släpptes i formaten VHS och LaserDisc 1994, för "Jurassic Parks" oförglömliga filmögonblick förevigades i gränslandet mellan det analoga och det digitala i en interimsperiod mellan två filmtekniska kärleksförhållanden där Spielberg bevisade att det var dags att gå vidare, att framtiden skulle bli digital. Men även om "Jurassic Parks" digitaliserade urtidsmonster markerar en filmhistorisk milstolpe som det breda genombrottet för digitala effekter så innehåller filmen endast 6 minuter CGI och det är som någon skrev, lätt att glömma att filmens verkliga magi bars upp av Stan Winston och hans gäng av skäggiga nördar som lekte med dinosauriedockor.

Det ryktas om en nyrelase i 3D till nästa sommar á la "Titanic", filmen som petade ner "Jurassic Park" från boxoffice-tronen. I mina ögon spelar det ingen roll om den blåses upp i 3D eller avnjuts på en sönderspelad VHS. Magin lyser igenom i de små ögonblicken som blivit Spielbergs signum, alla minns vi flickan i den röda jackan i "Schindler's List" eller siluetten av den svävande cykeln i "E.T." - i "Jurassic Park", filmen som är det närmsta Spielberg kommit popcornperfektion så destillerar han ren filmmagi ur ett vattenglas och dess ringar. Trots att snart 20 år passerat, 20 år som revolutionerat specialeffektskonsten är det en fröjd att återbesöka en gammal barndomsfavorit som fortfarande kittlar fantasin och inse att "Jurassic Park" knappast är någon dinosaurie.

| 29 april 2012 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Vet inte hur många gånger jag sett Jurassic Park sedan biopremiären 1993 och senare på VHS, DVD, Bluray och streamad. Jag såg t.o.m. 3D versionen som gick på bio för snart 10 år sen. Det är år 2022 och jag tog en omtitt igår kväll, kort och gott, detta är Spielbergs mest fulländade film som fortsätter att leverera spänning och äventyr år efter år. Scenen med T-Rex attacken är lika förbluffande och spektakulär som när det begav sig och det är bara ett av filmens många många wow moment. Det slår mig också hur organisk och levande Jurassic Park känns jämfört med dagens överdigitaliserade CGI kloner. Betyget blir en självklar 5/5.
Läs mer
4
Jag gillar denna film. Jag har tappat räkningen på hur många gånger som jag har sett den. :D, Jag är visst väldigt trög på att uppfatta vilka skådespelare som är med. Jag fattade visst aldrig för än i dag att Samuel L. Jacksson spelade rollen som Mr Arnold. Jag känner igen ansiktet men placerar inte skådespelaren. :D. Det tog flera år. Hahahhahhah, jag tycker att filmen är otroligt bra och spännande. Den är inte lika skrämmande som den första gång jag såg den. Men den är ändå fortfarande lika bra.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu