Jeff Goldblum

Skådespelare 22 oktober 1952 Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Biografi

Jeff Goldblum är en amerikansk skådespelare, född Jeffrey Lynn Goldblum den 22 oktober 1952 i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Hans pappa var av rysk-judiskt ursprung och hans mamma av österrikisk-judiskt ursprung.

Han började sin karriär 17 år gammal efter att ha flyttat till New York och börjat på teaterscenerna där. Med sin speciella stil fick han roller i "Annie Hall" (1977), "Världsrymden anfaller" (1978) men det var små roller. Ganska snart kom de stora rollerna och 1986 slog han igenom med "Flugan" där han även träffade sin fru Geena Davis; förvisso höll det bara tre år.

Många känner Goldblum som skådespelaren som under 90-talet lyckades säkra roller i de största biosuccéerna, "Jurassic Park" (1993) och uppföljaren "The Lost World: Jurassic Park" (1997). Sen hann han även med "Independence Day" (1996). På 2000-talet valde han att tona ner sig och var med i en del mindre men uppmärksammade filmer, "Igby Goes Down" (2002) och "Life Aquatic" (2004).

Han har även medverkat i en del tv-serier såsom "Law & Order: Criminal Intent". Han har varit Emmy-nominerad för sin gästroll i tv-serien "Will & Grace. Har vunnit en Saturn Award för Bästa skådespelare i "Flugan".

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler