George Lucas

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 14 maj 1944 Modesto, Kalifornien, USA

Biografi

George Walton Lucas Jr är en amerikansk filmproducent, manusförfattare och filmregissör, född 14 maj 1944 i Modesto Kalifornien. Han är mest känd för Star Wars och är förmodligen en av de mest betydelsefulla personerna inom amerikansk filmindustri.

Lucas föddes i en kalifornisk småstad, där hans far ägde en affär som sålde kontorsvaror. Han hade tre systrar, två äldre och en yngre. På 1950-talet flyttade familjen till en större ranch och Lucas började i Thomas Downey High School. Under tonåren fick han ett växande intresse för bilar och tillbringade mycket tid i bilverkstäder. Hans senare drömmar om att bli rallyförare fick dock ett abrupt slut efter en bilolycka den 12 juni 1962. Efter ha vaknat upp efter två dagars koma bestämde han sig för att sluta köra rally.

Lucas fortsatte istället att studera, på Modesto Junior College, bl a antropologi, psykologi och filosofi. Tillsammans med en vän fortsatte han sedan sina studier vid University of Southern California. På UCLA studerade Lucas till en början engelska, astronomi och historia. Senare ändrades hans intressen allt mer till film, filmhistoria och animering.

Lucas första produkt var en dokumentärfilm (Look at Life) som visade olika former av våld. Han slutade skolan i augusti 1966. Sedan trodde Lucas att han skulle avklara sin militärtjänst i Vietnam men han blev inte inkallad på grund av diabetes. Lucas började istället som filmfotograf för Saul Bass. Lucas var med i tillkomsten av filmen Why Man Creates som samma år vann en Oscar för bästa dokumentärfilm.

1969 blev Lucas god vän med regissören Francis Ford Coppola. De bildade bolaget American Zoetrope och gjorde THX 1138 tillsammans 1971. Lucas stora genombrott kom 1973 med filmen Sista natten med gänget, med bland andra Richard Dreyfuss, Harrison Ford och Wolfman Jack.

Av Lucas Star Wars-filmer hade den första premiär 1977 och den senaste 2005. Filmseriens stora framgång utgjorde grunden för företaget Lucasfilm. Redan mellan 1973 och 1974 skissade han en basis för en Science fiction-film som även var fylld med motiv från sagovärlden och från gammal mytologi. Hans idé var en barnfilm i rymden som en blandning mellan Blixt Gordon och Förbjuden värld.

Parallellt med sin rymdsaga ville Lucas också skapa en ny filmtrilogi tillsammans med sin vän Steven Spielberg. Lucas är uppvuxen med matinéfilmer såsom Sierra Madres skatt och skapade världens kanske mest kända fiktiva arkeolog, Indiana Jones. Namnet Indiana kommer ifrån Lucas dåvarande hund som satt bredvid honom när han skrev sina manusutkast, Alaskan-Malamutehunden "Indiana". Från början skulle Indiana Jones heta "Indiana Smith" men Spielberg tyckte inte att det passade och bytte till "Jones". Karaktären Indiana spelas av skådespelaren Harrison Ford och det har hittills kommit fyra filmer Jakten på den försvunna skatten, Indiana Jones och de fördömdas tempel, Indiana Jones och det sista korståget och Indiana Jones och Kristalldödskallens rike.

Lucas kontor och den huvudsakliga delen av hans olika företag fanns samlade på Skywalker Ranch i Marin County i Kalifornien strax norr om San Francisco. Fram till 2005 var ranchen centrum för hans filmbolag Lucasfilm, som numera har sitt huvudsakliga centrum i Presidio i San Francisco. Lucas bor dock inte på själva ranchen, utan i en närbelägen stad i Marin County.

Marin County var även platsen där Lucas och hans medarbetare skapade det arbetsteam som idag är Industrial Light and Magic, ett specialeffektföretag som, förutom till Star Wars-filmerna, även skapat specialeffekter till en rad andra filmskapares verk.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler