Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller 2002

Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller poster

Synopsis

Anakin Skywalker har utvecklats till en skicklig Jedi-lärling och står inför sin hittills svåraste utmaning när han tvingas välja mellan en Jedis plikt och den förbjudna kärleken.
Ditt betyg
3.0 av 1,798 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mats Karlsson

4 maj 2014 | 12:30

Spektakulär action

Andra delen i rymdsagan är en underhållande och mer vuxen historia, där Christopher Lee förstärker den redan starka rollbesättningen och återigen visar att gammal är äldst.

Från att ha varit en av de mest hyllade filmmakarna blev George Lucas efter "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" den mest avskydda av fansen. Men den gode Lucas tog nya tag och tre år senare var "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" redo för biograferna.

Historien utspelar sig 10 år efter händelserna i "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" och nu har Anakin Skywalker utvecklats till en skicklig Jedi-lärling, också känd som padawan. Han får uppdraget att beskydda mordhotade senator Padmé Amidala (Natalie Portman), medan Skywalkers läromästare Obi-Wan Kenobi koncentrerar sig på att ta reda på vem som försöker mörda Amidala.

Då första filmen var en mer tillrättalagd och barnvänlig film är allt familjärt som bortblåst i "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller". Jake Lloyd som tidigare gestaltade Anakin Skywalker har nu ersatts av Hayden Christensen, som slog ut skådespelare som Ryan Phillippe, Paul Walker, Colin Hanks och Jonathan Brandis. Christensen lyckades få rollen tack vare att han och Portman såg bra ut tillsammans. Märkligt skäl att vinna en roll på, kan man väl konstatera.

Oavsett Christensens tvålfagra utseende, så lyckas han aldrig att övertyga som Anakin Skywalker. Men han får som tur är professionell stöttning av en övrig fantastisk rollbesättning, där vi inkluderar Samuel L. Jackson, Natalie Portman, Jimmy Smits, Ewan McGregor, Christopher Lee och den makalösa Ian McDiarmid.

För Star Wars-fanatikern får vi bekanta oss med prisjägaren Jango Fett, klonfadern till den beryktade Boba Fett ("Star Wars 4-6"). Utan att spoila för mycket får vi reda på familjens Fetts prisjägarhistoria som så småningom ledde till att Boba Fett blev flitigt anlitad av Darth Vader.

Christopher Lee som aldrig har medverkat i någon "Star Wars"-film gör ett oförglömligt inhopp som greve Dooku, en av Yodas gamla lärjungar. 80-åriga Lee visar inga tecken på ålderskrämpor och levererar på samma höga nivå som vi är bortskämda med. Vi får även se Dooku i en episk fight med sin forne mästare Yoda, som givetvis inte gestaltas av Lee personligen, men riktigt läcker är den.

Lucas lägger mycket fokus på Anakin och hans resa mot den mörka sidan. Vi får se hur motgångarna avlöser varandra och ju längre historien pågår blir han mer och mer övertygad att den goda sidan kan inte uppfylla hans önskningar om att bli den mäktigaste Jediriddaren i galaxen. Det blir minst sagt en tuff och svår emotionell resa för Skywalker med många svindlande fighter. För den som kände sig besviken på utebliven action i första filmen, får mer av den varan här.

"Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" ingick i de utlovade planerna om att konvertera filmen till 3D och återigen visas på biograferna. Men när Disney köpte Lucasfilm skrinlades de planerna, men Lucasfilm hann faktiskt med att konvertera filmen till 3D. När Star Wars Celebration gästade Essen i Tyskland passade Lucasfilm på att visa filmen för alla tillresta Star Wars-nördar, mig själv inkluderad. Det var utan att överdriva en höjdpunkt att få se filmen på stor duk i bra 3D och framför allt i den miljö som filmen ska avnjutas, tillsammans med världens största Star Wars-nördar.

Sammanfattningsvis är "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" mer våldsam än första filmen, har mer spektakulär action och levererar tillräckligt med spänning för att slippa oönskad tristess. Det är en underhållande resa mot den lyckade avslutningen i "Star Wars: Episod III: Mörkrets hämnd", där knappast någon fäller någon tår över att Jar-Jar Binks lyser med sin frånvaro.

| 4 maj 2014 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu