Pernilla August

Regissör, Skådespelare 13 februari 1958 Stockholm, Sverige

Biografi

Pernilla August (Mia Pernilla Hertzman-Ericson), född 13 februari 1958 i Stockholm, Sverige.

Pernilla August började med skådespeleri redan som barn med teater. 1979 kom hon in på Statens scenskola där Ingmar Bergman fick upp ögonen för henne och gav henne rollen som barnflicka i "Fanny och Alexander" (1982).

1982 gifte hon sig med författaren Klas Östergren och började jobba för Folkteatern i Gävle där hon var med i uppsättningar av August Strindberg och Anton Chekhov. Några år senare hamnade hon på Dramaten i uppsättningar av William Shakespeare och Henrik Ibsen. 1992 fick hon spela Ingmar Bergmans mamma i "Den goda viljan" (1992).

Vid den tiden var hennes äktenskap med Östergren över och istället inledde hon ett förhållande med regissören Bille August och bytte samtidigt sitt efternamn. Bille erbjöd henne en roll i "Andarnas hus" (1993) men hon fick tacka nej på grund av graviditet och rollen gick istället till Winona Ryder. Hennes äktenskap med Bille tog slut 1997 men hon behöll efternamnet.

Hon har även haft en internationell filmkarriär med filmer som "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" (1999) och "Jag är Dina". År 2010 regidebuterade hon med "Svinalängorna" 

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler