Natalie Portman

Skådespelare 09 juni 1981 Jerusalem, Israel

Biografi

Israelisk-Amerikansk skådespelerska, född 1981 som Natalie Hershlag i Jerusalem, Israel. Inom filmbranschen har hon använt sig av sin farmors flicknamn Portman.

Genombrottsrollen kom när hon som 13-åring fick en bärande biroll i Luc Bessons film Léon (1994). Därefter blev hon uppmärksammad globalt när hon spelade drottningen Padmé Amidala i Star Wars: Edisodes I-III (1999-2005).

En av de mest kritikerrosade skådespelarinsatserna var huvudrollen i Black Swan (2010), för vilken hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Hon vann även en Golden Globe och BAFTA för nämnd roll.

Andra filmer där hon medverkat i som är värda att belysa är Garden State (2004), Closer (2004), V for Vendetta (2006), Den andra systern Boleyn (2008) och Thor (2011).

Trots att hon var en eftertraktad skådespelerska redan i ung ålder prioriterade hon college och har en examen i psykologi från Harvard University. Förutom modersmålen engelska och hebreiska talar hon franska, tyska, franska och spanska. 

Hon har tagit danslektioner sedan 4 års ålder och tränar fortfarande balett. Hon är även en engagerad djuraktivist och vegan.    

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler