Natalie Portman

Skådespelare 09 Juni 1981 Jerusalem, Israel

Biografi

Israelisk-Amerikansk skådespelerska, född 1981 som Natalie Hershlag i Jerusalem, Israel. Inom filmbranschen har hon använt sig av sin farmors flicknamn Portman.

Genombrottsrollen kom när hon som 13-åring fick en bärande biroll i Luc Bessons film Léon (1994). Därefter blev hon uppmärksammad globalt när hon spelade drottningen Padmé Amidala i Star Wars: Edisodes I-III (1999-2005).

En av de mest kritikerrosade skådespelarinsatserna var huvudrollen i Black Swan (2010), för vilken hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Hon vann även en Golden Globe och BAFTA för nämnd roll.

Andra filmer där hon medverkat i som är värda att belysa är Garden State (2004), Closer (2004), V for Vendetta (2006), Den andra systern Boleyn (2008) och Thor (2011).

Trots att hon var en eftertraktad skådespelerska redan i ung ålder prioriterade hon college och har en examen i psykologi från Harvard University. Förutom modersmålen engelska och hebreiska talar hon franska, tyska, franska och spanska. 

Hon har tagit danslektioner sedan 4 års ålder och tränar fortfarande balett. Hon är även en engagerad djuraktivist och vegan.    

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Moviemaster
Ganska överskattad skådespelerska. Fantastisk i Black Swan, bra i Garden State och Brothers. Annars så gör hon stabila roller, men inget sådär jättespeciellt utöver de jag nämnde.
användaren borttagen
Jag finner fanimej inte ett djävla ord

http://www.youtube.com/watch?v=oE3LL5KG2_s
användaren borttagen
Black Swan är hennes tveklöst bästa roll. Även hennes rolldebut i Léon är mållöst jävla bra för en 13 åring.
Visa fler (26)