Thor: Love and Thunder 2022

Thor: Love and Thunder poster

Synopsis

I “Thor: Love and Thunder” ger sig åskguden ut på en färd som inte liknar något han upplevt tidigare - sökandet efter inre frid. Men det avbryts av den galaktiske mördaren Gorr Gudadräparen, vars mål är att förinta gudarna. För att bekämpa hotet tar Thor hjälp av kung Valkyria, Korg och sin före detta flickvän Jane Foster, som - till Thors förvåning - oförklarligt nog kan svinga hans magiska hammare Mjölner. Tillsammans ger de sig ut på ett krävande kosmiskt äventyr.
Ditt betyg
2.8 av 83 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Thor: Love and Thunder
Biopremiär
6 juli 2022
DVD-premiär
3 oktober 2022
Digitalpremiär
8 september 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 juli 2022 | 15:00

En superhjältefest av skratt, action och rockmusik

Taika Waititi bevisade med ”Thor: Ragnarok” att han var rätt person att injicera lite liv - och inte minst humor - i hjältens franchise. Uppföljaren är en minst lika härlig godispåse av humor, action - och kärlek såklart.
Innan vi hade oräkneliga antal av Marvels superhjältar så var det Iron Man, Hulken (Edward Nortons kortvariga variant) och så Thor. Såväl första som andra filmen om den biffiga åskguden var hyfsade men tämligen lättglömda installationer som så småningom bleknade i jämförelse med senare filmer, inte minst Thors tredje del.
 
Till skillnad från många fans av populära film-franchises som väljer att ignorera specifika uppföljare de ogillar så är det lätt att glömma att det fanns en Thor innan Taika Waititis tredje del. ”Thor: Ragnarok” gav både superhjälten och genren i sig liv, färg, glöd, personlighet och inte minst humor. Det är tveklöst en av de bästa superhjältefilmerna, inte bara i Marvels stall, och en av få där regissörerna fått klä filmen i sina egen stil.
 
Det är bara att tacka och buga att Waititi återvänder med Thors fjärde soloäventyr för humöret är fortfarande på topp, Guns N’ Roses-musiken dånar i högtalarna och popcorn-stämningen är hög. Efter mörkret i ”The Batman” och demonerna i ”Doctor Strange 2” så är det fint med en lite gladare, mer underhållningsbetonad superhjältefilm som även fungerar fint som komedi. För kombinationen av Waititis svarta humor, Chris Hemsworths komiska tajming och den rappa dialogen bjuder på både kittlande fniss och förlösande garv.
 
Men det levereras självklart fortfarande effektiv action och adrenalin-injicerade fightscener. Här finns en del nya varelser och karaktärer, inklusive några komiskt skrikande getter! Kul musikval, både väntade och oväntade cameo-roller (missa inte den hejdlöst roliga scentolkningen av ”Ragnarok”) och en del fyndig metahumor, som diskussionen om superhjältars slagord.
 
Men här finns också allvar och en del sköra snyftmoment i form av teman som sorg, död och sjukdomar. En väsande, typiskt överspelande Christian Bale är hämndlystna skurken Gorr som vill döda alla gudar på grund av sitt döda barn. Natalie Portman är tillbaka som numera cancersjuka kärleksintresset Jane Foster (efter några filmers frånvaro) som så småningom blir Den Mäktige Thor.
 
Mycket av storyn går åt till återföreningen mellan Thor och Jane men till skillnad från många andra superhjältefilmer (inklusive de första om Thor) så får Portman här en köttigare, mer betydelsefull roll. Hon får påminna oss om sin påtagliga karisma och till och med chansen att vara rolig. Romansen är söt och rörande utan att bli sockerkladdig, och deras bakgrund skildras i ett närapå perfekt tillbakablicks-montage med Abba-musik.
 
Filmen kan bäst liknas som ett mellanting av en fest och musikvideo där tempot är högt och det händer så mycket att du är rädd att blinka för att missa något. Endast i slutet ger man vika för några av de mest oundvikliga klichéerna och Bales pretentiösa insats borde varit under mer kontroll. Detta gäller även Russell Crowes bisarra accent i hans i övrigt underhållande gästroll som Zeus. Men varför klaga? ”Love and Thunder” är fortfarande ett bevis på att Waititi är en strålande stjärna, Hemsworth en rockstjärna och att en superhjältefilm behöver inte vara tre timmar lång.
| 5 juli 2022 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (7)
1
Oh , ihålig trampa vatten trams ! Thor är nu en pajas och mest i vägen … MCU har tappat kompassen
Läs mer
2
Superhjältepå tomgång absolut inget nytt under solen... Några få underhållande scener men charmen räddar tyvärr inte Thor.
Läs mer
xyz
Tonen från Ragnarök är densamma. Waititi knyter ihop säcken mellan de två första filmerna om Thor och den tredje. Om det blir en femte film med åskguden har han redan hintant om vem som blir hans fiende i extra klippen. Jag hoppas att nån annan tar hand om manus och regi. Guardians of the galaxys gästspel i början kan bara ses som ett enkelt sätt att frikoppla dem från Thor till deras egen kommande film. Gunn har en bättre fingertoppskänsla än Waititi vilket gör att jag ser fram emot vol.3
Läs mer
Visa fler