Stellan Skarsgård

Skådespelare, Manusförfattare 13 juni 1951 Göteborg, Sverige

Biografi

Stellan Skarsgård är en svensk skådespelare och manusförfattare, född som John Stellan Skarsgård, 13 juni 1951 i Göteborg, Sverige. Idag en av Sveriges mest etablerade filmstjärnor, både inhemskt och internationellt.

Skarsgård blev stjärna redan i tonåren, tack vare tv-serien "Bombi Bitt och jag" (1968). Han har ingen teaterutbildning men fick rejält med utbildning och träning på Dramaten, där han under många år var med i ett otal uppsättningar.

Även om han höll på med teater så fortsatte han med film och gjorde bra ifrån sig i filmer som "Den enfaldige mördaren" (1982). 1989 fick han spela Sveriges svar på James Bond, när han gestaltade Carl Hamilton i två filmer, "Täcknamn Coq Rouge" och "Den demokratiske terroristen" (1992).

1988 började hans utlandskarriär med den kritikerhyllade "Varats olidliga lätthet", vilket följdes av en lång rad fina roller i utländska produktioner som "Jakten på Röd Oktober" (1990), "Breaking the Waves" (1996) av Lars von Trier, en regissör Skarsgård har samarbetat med ett par gånger.

Skarsgård har erhållit Silverbjörnen på Berlinfestivalen som Bästa skådespelare i "Den enfaldige mördaren" som han även fick en Guldbagge för. Likaså fick han en Guldbagge för "Täcknamn Coq Rouge". Han har även fått ett pris från European Film Award, för sina insatser inom världsfilmen, efter han under ett och samma år var med i två stora amerikanska filmer, "Amistad"  och "Good Will Hunting" (1997).

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler