Dune 2021

Dune poster

Synopsis

Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva. Baserad på Frank Herberts nyskapande och bästsäljande bok.
Ditt betyg
4.1 av 64 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 september 2021 | 08:50

En episk och känslomässigt laddad sci fi-saga

”Dune” är ett vackert, spännande och vansinnigt mäktigt äventyr, som jag sent kommer glömma. Regissören Denis Villeneuve väver med van hand samman spektakulära scener med stilla poetiska bilder. Resultatet är en film som inte bara hänför med sin storslagenhet, utan också övertygar i detaljerna.
Duke Leto Atreides blir kommenderad av kejsaren att flytta med sina undersåtar till ökenplaneten Arrakis. Väl på plats går något väldigt fel. Klanen Atreides blir anfallen och en blodig batalj bryter ut. Sonen och tronarvingen Paul klarar sig, och måste nu försöka hitta det mystiska sandfolket fremen. Dels för att överleva, men också för att förstå och följa sitt öde.
 
”Dune” är baserad på första halvan av romanen med samma namn av Frank Herbert. David Lynch, som har en svårslaget kreativ fantasi, gjorde redan 1984 en egen version. Den filmen kommer dock med facit i handen, inte i närheten av detta epos. Och då, måste jag tillägga, älskar jag Lynch.
 
Historien är mångbottnad och skulle i fel händer kunna bli (och blev), ganska komplicerad. Under Villeneuves trygga ledning känns det mesta snarare enkelt och oerhört lättillgängligt. ”Dune” handlar om det förutbestämda ödet, men den kritiserar också kolonialisering och ger subtila kängor till den orättvisa uppdelningen av världens resurser. Villeneuve blandar sömlöst drömlik prosa och politiska poänger med ösig action, och då blir det så här bra.
 
Timotheé Chalamet är redan en stjärna och här visar han åter varför. Han övertygar på ett brådmoget och pillemariskt sätt, och är verkligen Paul, ständigt drömmande under den vågiga kalufsen, men med fötterna hela tiden på jorden. Rebecca Ferguson i en ganska stor roll, som hans mor, är moderlig och varm, men också jäkligt tuff. Det är hon i och för sig ofta, men här överraskar hon med ett större känsloregister än vad vi är vana vid att se. Också Oscar Isaac, Jason Momoa och inte minst Stellan Skarsgård gör minnesvärda insatser. Zendaya Colemans närvaro är konstant i denna film, även om rollen tyvärr inte är särskilt framträdande. Jag hade gärna velat veta mer om både hennes karaktär och sandfolkets bakgrund, men hoppas att jag får det i del två.
 
Tempot i filmen är inledningsvis en aning trevande. Det är mycket som ska berättas och även om historien har ett tydligt driv framåt, är resväskan som allt ska packas upp ur, stor. Men när väl alla karaktärer och omständigheter har presenterats, ökas också farten och sedan är det gasen i botten in i mål!
 
Själva produktionen är verkligen något utöver det vanliga och både tekniskt och visuellt är detta en fullträff. Omgivningarna är väldigt noggrant skildrade, ömsom karga och mörka, ömsom soldränkt sandiga. Kostymerna är minimalistiska, men ändå eleganta, liksom är flera av karaktärerna. Men nej, inte alla karaktärer. Det finns några särdeles groteska typer, som för tankarna till vissa andra liknande, i en annan galax långt, långt borta. Det visuella kompletteras dessutom otroligt väl med Hans Zimmers suggestiva och olycksbådande soundtrack, som oavbrutet dånar på i bakgrunden.
 
”Dune”, första delen, är sammanfattningsvis en mytisk hjältesaga och en storslagen blockbuster, som absolut bör ses på bio. Filmen infriar mina förväntningar med råge, och jag är nu mest bara superglad över att det finns mer att berätta. Hoppas bara att jag slipper vänta så länge på fortsättningen.
| 4 september 2021 08:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (9)
2
Såg Dune i helgen och den ska upplevas på Imax-biograf. Fotot och musiken var filmens protagonist och resten var utfyllnad enligt mig. Hans Zimmers musik är mäktigt. Stellans karaktär var underbar! Måste ge filmen 4/5 ( foto och musik)
Läs mer
3
Visste ingenting om den då jag inte läst boken och minns inget av '84 versionen jag såg som tonåring. Föredrar att se film med så lite vetskap i bagaget som möjligt. En väldigt bombastisk film med sina miljöer och stora skepp med ett brölande Hans Zimmer soundtrack som låter som en Nolan-film på steorider. Begreppet "kolla våra feta shots på Dune-grejer med pampig musik" blev till slut lite av en tjatig parodi på sig självt redan 30 minuter in i filmen. Halvvägs igenom denna historia inser jag att de inte kommer att sy ihop säcken i en och samma film och nu har jag ovetande sett första delen av en Game of Thrones i rymden-serie som jag tyvärr inte är så sugen på att se mer av. Men den får ett plus i kanten för sina skådespelare som alla är riktigt bra i sina roller.
Läs mer
1
Nu jag sett hans magplask. Fantastiskt vacker. Mytopoetisk. Och en handling så full av logiska luckor så att man sitter vrider på sig och skrattar högt på bion. Ingen som helst personlighetsutveckling eller trovärdiga narrationer för hur deras värld fungerar eller hur karaktärerna tänker eller handlar. Var är all dialog? Vi har fantastiska skådespelare och potentiella politiska intriger liknande Game of Thrones. Men varför bombat dom sin egen stad? Hur driver man ett multi-komplext galaktiskt imperium där kryddan utgör en essentiell del av ett värdeskapande ekosystem? Jag får får mer känsla för detta i abstrakt brädspel som Twilight Imperium. Kolla på EVE online hur man gör det i ett dataspel. Var är det episkt visionära? Så mycket potential bortslösad på enbart vackra nattscener från en öken. När vi får se glimtar av Kings Landing ser vi en myllrande ekonomi. Här ser vi döda städer fulla av några få militära ledare. Jag får glimtar av levande imperium i den mesta bra Science Fiction på film och TV. The Expanse, Guardians of The Galaxy, Rouge One, Altered Carbon, Avatar, Cloud Atlas. "A handy short definition of almost all science fiction might read: realistic speculation about possible future events, based solidly on adequate knowledge of the real world, past and present, and on a thorough understanding of the nature and significance of the scientific method."
Läs mer
Visa fler