Javier Bardem

Skådespelare 01 mars 1969 Las Palmas, Kanarieöarna, Spanien

Biografi

Javier Ángel Encinas Bardem är en spansk skådespelare, född 1 mars 1969 i Las Palmas, Gran Canaria. Han är den första spanska skådespelaren som blivit nominerad och belönad med en Oscar. Detta skedde i kategorin bästa manliga biroll för rollen som Anton Chigurh i filmen No Country for Old Men år 2007.

Släkten Bardem har varit delaktig i spansk filmindustri ända sedan dess tidigaste dagar. Hans syskon Mónica Bardem och Carlos Bardem är också skådespelare. Hans mor, Pilar Bardem, är skådespelare inom film och television och mycket populär i Spanien. Hans morbror  Rafael Bardem var en framgångsrik spansk manusförfattare och regissör som låg bakom ett 20-tal filmer. Hans morfar Rafael Bardem var skådespelare och var med i ett 100-tal filmer mellan 1940 och 1969 och på sin tid en av Spaniens mest folkkära skådespelare.

Javier Bardem debuterade som skådespelare redan som sexåring i TV-serien El Pícaro. Som tonåring spelade han i flera TV-serier och gjorde turnéer i Spanien med en oberoende teatergrupp. Senare började han med måleri och studerade i Escuela de Artes y Officios i Madrid. Han idrottade som tonåring och hade länge en plats i det spanska rugbylandslaget. Bardem är sedan 2010 gift med skådespelaren Penélope Cruz. Tillsammans har de sonen Leonardo "Leo" och dottern Luna.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler