Delfinrevet 2018

Dokumentär
USA
Svenska
Engelska
Delfinrevet poster

Synopsis

Dokumentär om unge delfinen Echo, som tvingas lära sig att överleva i havet.
Ditt betyg
4.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dolphin Reef
Digitalpremiär
15 september 2020
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
Disney+

Recensent

Annika Andersson

13 september 2020 | 22:30

Ljuvlig visuell resa bland korallrevets alla invånare

Barnvänlig film om delfinungen Echo som ska lära sig överlevnad utan sin mamma. Natalie Portmans berättarröst guidar oss runt på en ljuvlig visuell resa bland korallrevets alla invånare.
DisneyNatures nischade utbud är, som det låter, fokuserat på djur och natur, och gillar man naturfilmer är vackra och hyllade ”Dolphin Reef” ett måste! Dokumentären (om man nu kan kalla den så eftersom den fått ett barnvänligt narrativ med Natalie Portmans berättarröst) handlar om Echo, den busiga delfinungen som snart är så stor att han måste lära sig att klara sig själv utan mamma Kumus hjälp. 

Många faror lurar bland det marina djurlivet i Stilla havet och det blir inte bättre av att den busiga lilla Echo har svårt att lyssna på sin mammas råd eftersom det finns så mycket kul att upptäcka i korallrevet. Filmen blir därmed en guidad upptäcktsresa för oss i publiken med, när vi tillsammans med Echo möter alla revets innevånare och får lära oss deras roll i det marina ekosystemet.

Papegojfisken, till exempel, som är en av de viktigaste bidragsgivarna till korallrevets välmående eftersom de äter upp lagren av gammal och död korall så att ny korall får rum att växa och frodas. Den döda korallen bajsas ut som sand, och en enda fisk kan producera hundratals kilo varje år.

Filmfotot i ”Dolphin Reef” är spektakulärt! Det lugna och jämna berättartempot ackompanjeras av otroligt vackra undervattenstagningar som gör filmen till en ljuvlig visuell resa bland revets alla invånare. Glimrande färgklickar som långsamt glider förbi i allt det blåa ger en nästan hypnotisk effekt som gör det svårt att slita uppmärksamheten från den 77 minuter långa filmupplevelsen.

Man kan inte låta bli att förundras över delfinernas konster. Kumi lär Echo fånga fisk genom att simma i en perfekt cirkel (filmat ovanifrån) som ett drev, samt att ta sig fram över grunt vatten utan bli strandad. Träningen är viktig för att Echo ska kunna överleva och bli en fullfjädrad medlem av delfingruppen, och det behövs, för de första klumpiga försöken understryker att det handlar om väl inövad teknik.

Stundtals höjs spänningsnivån men filmen blir aldrig läskig. En dag simmar Echo iväg för långt från sin mamma och kommer vilse i en undervattensgrotta där han inte kan hitta ut, men får till sist oväntad hjälp. Vi får även följa en val som kämpar för att skydda sin kalv mot ett gäng späckhuggare i närheten. Att mycket av det marina livet handlar om att äta eller ätas antyds alltså men vi ser aldrig någon jaktlycka - det är en Disneyfilm trots allt.

Den barnvänliga handlingen klarar balansen utan att bli alltför sockersöt för vuxenpubliken. ”Dolphin Reef” är en rättfram familjefilm för stora som små, utan några knepiga djupsinnigheter att grunna på i efterhand. Behållningen är framför allt en oerhört vacker filmupplevelse. Att se den på storskärm eller projektor kommer definitivt understryka det magnifika i undervattensvärlden som visas upp. 
 
| 13 september 2020 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
hej såg den igår va riktigt bra
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu