Planetarium 2016

Drama Fantasy Mysterium
Frankrike
105 MIN
Engelska
Franska
Planetarium poster

Synopsis

De unga systrarna Laura och Kate har förmågan att kommunicera med den andra sidan. Men deras planer på världsturné stannar av när deras vägar korsas med filmproducenten André, som behöver deras övernaturliga krafter till sitt nya filmprojekt. Plötsligt finner sig Laura och Kate mitt i en märklig röra av konst och det ockulta, på gränsen att öppna en dörr för något potentiellt världsförödande.
Ditt betyg
1.6 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Planetarium
DVD-premiär
20 mars 2017
Digitalpremiär
21 mars 2017
Språk
Engelska, Franska
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

20 november 2016 | 13:00

(Dö)trist och spretig skildring av det ockulta

"Planetarium" är ett mystiskt drama om två amerikanska medium som träffar en fransk filmproducent och får möjligheter de aldrig tidigare haft. Filmen är ambitiös och försöker tackla en mängd olika teman, vilket tyvärr leder till en splittrad och tråkig handling.
Natalie Portman har länge fungerat som en sorts kvalitetsstämpel för mig. Är hon med i rollistan, även i en liten roll, brukar filmen vara underhållande. Alla filmer har inte varit utmärkta, men hon lyckas ändå tillföra något som höjer även medelmåttiga filmer. På senare tid har detta förändrats. Någon gång efter kritikerrosade "Black Swan" har besvikelserna radats upp och kulminerat i den oförskämt pretentiösa filmen "Knight of Cups". Efter ännu ett misslyckande har mitt förtroende tagit slut.

"Planetarium" handlar om två systrar, spelade av Natalie Portman och Lily-Rose Depp, som påstås ha övernaturliga krafter. De utnyttjar sina krafter genom att konversera med spöken under intima föreställningar i 30-talets Europa. Under ett uppträdande i Paris träffar de filmproducenten Andre Korbén, som direkt fängslas av deras karisma och scennärvaro. Han ger dem därför möjligheten att spela in filmer tillsammans med honom för att öka deras celebritet och framgång. 

Systrarna flyttar in hos framgångsrike Andrés under inspelningstiden och får mersmak för lyxlivet. Detta gör att de fortsätter delta i olika filminspelningar och på så vis ökar sitt välstånd, sakta men säkert. Samtidigt ökar Andrés fascination för det övernaturliga och han blir som besatt av den yngre systerns förmågor. Hans fixering gör att han tar sämre och sämre beslut för sitt företags räkning då han fokuserar mycket av resurserna på arbetet med de två systrarnas filmkarriär.

"Planetarium" är en film som försöker vara väldigt mycket. Det är ett kärleksdrama om komplicerade relationer, en skildring av det övernaturligas roll i det moderna samhället, en film om systerskap och mycket mer. Tyvärr blir resultatet en splittrad film med många lösa trådar och frågor som aldrig besvaras. I början förväntar man sig att filmen ska fokusera på två systrar och deras väldigt speciella yrke. Tidigt skiftar dock fokus till filmskapandet i allmänhet och systrarnas övernaturliga krafter blir endast en bi-handling. Detta konstanta skiftande av tema och handling gör att storyn blir väldigt svår att greppa. Till exempel kommer Andrés onåd hos företagsledningen helt plötsligt att handla om hans etnicitet som invandrad jude och inte alls om hans växande besatthet av det ockulta.

Den snåriga handlingen för att filmen inte hinner behandla karaktärernas bakgrund och motivation tillräckligt mycket. Det framgår till exempel att systrarna inte haft det bra ställt tidigare, men inte mycket annat. Natalie Portmans replik: "I don't shit money", är det enda man egentligen får veta om deras motivation till att fortsätta arbeta med André och vara kvar i Paris. Även Andrés bakgrund är ganska oklar. Man förstår att han är krigsveteran, antagligen från första världskriget, men inte varför han blir fixerad vid systrarna och det övernaturliga.     

Många lösa trådar och ytliga karaktärer gör att filmen blir lika oförståelig som andarna i filmens seanser och Natalie Portman kommer ännu ett steg längre från sin storhetstid.
| 20 november 2016 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Planetarium
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu