May December 2023

Romantik Drama
USA
117 MIN
Engelska
May December poster

Synopsis

Tjugo år efter att deras ökända tabloidromantik fångade en nation, finner sig ett gift par åter under luppen när en skådespelerska kommer för att göra research för en film om deras förflutna.
Ditt betyg
3.1 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

27 maj 2023 | 07:00

Obehagligt och mardrömslikt om en skandal och ett trauma

Todd Haynes ”May December” är en omskakande, men också oväntat obehaglig film om dysfunktionella familjerelationer och övergrepp. På ytan är detta ett komiskt melodrama, men om du skrapar lite, tittar en otäck psykologisk thriller fram.
Det kan nästan inte bli bättre än så här. Natalie Portman spelar en karaktär, som i filmen ska spela en karaktär, som spelas av Julianne Moore. Två fullständigt magnifika skådespelerskor som alltid levererar. Tillsammans med Haynes eminenta regi skapas här mardrömslik magi som inte släpper greppet på ett bra tag.
 
”May December” handlar om medelålders Gracie, som är gift med Joe. Hon träffade honom som 36 åring när Joe bara var 13. De inledde, eller nej, hon inledde på sina villkor, en ”relation” med honom. Inte långt senare blev hon gravid och hamnade också därefter i fängelse. Nu är Joe själv 36 och paret har tre vuxna barn. När familjen får besök av skådespelerskan Elizabeth, som ska gestalta Gracie i en kommande film, välkomnar de henne med öppna armar. Förhoppningen är att hon med sin research inför rollen, kommer kunna berätta sanningen om den vackra kärlekshistorien. Men hur vacker är den egentligen, när den läggs under en granskande lupp?
 
Haynes närmar sig historien och manuset av Samy Burch med stor känslighet. Vi såg det även i bland annat "Far from Heaven" (2002) och i "Carol" (2015). Han har ett skarpt öga för detaljer, och lyckas därför locka fram toner och nyanseringar i de till synes enklaste av berättelser. Det är väldigt mycket som pulserar under även denna polerade yta. Plötsligt sipprar det fram och vi får  en helt annan upplevelse än vi väntat oss. Dessutom måste jag säga att bara en väldigt begåvad och ömsint regissör kan berätta om detta känsliga ämne, hela tiden med glimten i ögat. 
 
Elizabeth (Portman) studerar alltså Gracie (Moore), både vad gäller kroppshållning och verbala uttryck. Med små försiktiga rörelser, ändrat tonläge och justerad blick börjar hon bli och se ut mer som Gracie. Hon liksom tuggar i sig och slukar henne, och det är fascinerande och obehagligt samtidigt. Det är en skrämmande tyst maktkamp de två emellan, men också en fascinerande metamorfos, som man inte riktigt vet hur det kommer att sluta.
Detta är två av de absolut bästa i branschen och det är svårt att veta om de själva bara gör helt rätt, eller hur mycket regi som ligger bakom. Det man dock vet, är att det är en sann njutning att se dem var för sig men också i interaktion med varandra men också och andra.
 
Charles Melton som Joe, gör riktigt bra ifrån sig, också han. Hans karaktär är fortfarande den unge oskyldige killen från då, numera i en vuxen mans kropp, fångad i ett liv han inte valt. Det skär i mig att se denne kille kämpa med att hitta sig själv och få en chans att sätta ord på sina egna upplevelser. Ju mer Gracie granskas av Elizabeth desto tydligare ser även Joe, hennes rätta jag. Vilket på sätt och vis krävs för att den fruktansvärda sanningen ska kunna ta plats i hans manipulerade medvetande.
 
”May December” är ett drama om skandal, samtycke, åratal av ångest och förnekelse. Filmen upprör och berör, och jag både hänförs, och blir äcklad och arg samtidigt. Det är väldigt många känslor i omlopp, och även om flera inte är av godo, känner jag mig både exalterad och lycklig efteråt. För det blir man, när man har fått ta del av så här storartade prestationer och mästerligt filmhantverk!
| 27 maj 2023 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera May December
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu